Четвъртък, 24 Януари 2019
16
окт
 

Излезе от печат бр. 35 на вестник „Форум Медикус“

Понеделник, 16 Октомври 2017 | 09:24:48


Специализираният седмичник обобщава в информации и коментари пъстрата картина на отминалите дни. Акцент е поставен върху започващите срещи на ръководството на БЛС с парламентарно представени партии за обсъждане на проектобюджета за 2018 г., наред с вси

Специализираният седмичник обобщава в информации и коментари пъстрата картина на отминалите дни. Акцент е поставен върху започващите срещи на ръководството на БЛС с парламентарно представени партии за обсъждане на проектобюджета за 2018 г., наред с всички възлови места в организацията на здравната система.

В броя са отразени и две конференции – за иновациите и добрите практики, както и организираната от Факултета по обществено здраве в София дискусия за общественото здраве като резултат от взаимодействието на всички политики. Реално погледнато, пак става дума за дебати, за много изразени мъдри становища и обобщени изводи. Но остава големият въпрос – как казаното на конференциите и кръглите маси да стане реалност – чрез нормативни промени, чрез смели решения, или… Често точно този въпрос за реализацията остава все без отговор.

В научно-пропедевтичен план заслужават внимание две съобщения за данни от проучвания в сферата на диабета – елемент от непрестанното търсене на учените на по-ефикасни терапии при това комплексно и толкова разпространено заболяване.

В бр. 35 на специализирания седмичник се разказва и за проведена сесия на Балканските медицински дни, организирани от Балканския медицински съюз, създаден през 1932 г. и доказващ силата на традицията, свързваща страните от полуострова в общата цел за здраве и приятелство между медиците от региона.

В такъв дух е издържана и кореспонденция за отминалия Осми конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум – уникална организация, родена през XXI век, носител на нови отношения и смели стремежи в обединяването на лекари от различни страни. Като споделят ново познание от необятния свят на напредъка в медицината, като „създават мостове“ между юга, изтока и центъра на Европа, участниците всъщност налагат „медицинската наука и практика като фактор в междудържавните отношения“, по думите на президента на ЮЕМФ д-р Андрей Кехайов.

„Работното място – стресов фактор?“ – под това заглавие „Форум Медикус“ отразява Световния ден на психичното здраве в аспекта на напрежението в работата на медицинските специалисти. Ако към организацията, свободата да вземаш решения, работния график и т.н. прибавим и общественото недоверие, и натиска върху работещите в здравната система – въпросителната в заглавието става излишна.

Съчетаването на теорията за рисковите за здравето на децата фактори и на практиката как да бъдат преодолени е разкрито в публикация за проведено неотдавна „Училище за здраве“ – за деца, родители и учители, с водещ организатор неуморния доц. Светослав Ханджиев.

Бр. 35 на вестник „Форум Медикус“ съдържа още: акценти от седмицата с изразените намерения да се създаде „фонд за подпомагане на финансово обременени болници“, както и фонд за заплащане на обслужването на здравно неосигурени лица в доболничната помощ. Разбира се, пак без отговор остават въпросите: защо бе допуснато да има финансово нестабилни и то големи, областни болници; защо и как позволихме да има толкова хора, останали извън здравноосигурителната система.

Тези въпроси задава и тези отговори търси вестникът отдавна. Читателите – също.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#sje


Още новини
Из вестниците: Агресия срещу медици, онкозаболяване, ТЕЛК
24.01.2019 08:58:05

Из вестниците: Агресия срещу медици, онкозаболяване, ТЕЛК

Ескалиралата за пореден път агресия срещу медици привлича вниманието на пресата днес. „Мини ...

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари
23.01.2019 16:51:40 Надежда Ненова

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари

Електронната система за проследяване на лекарствата ще стартира тестово през февруари. Това съобщ ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...