!
Неделя, 08 Септември 2024
29
юни
1
 

Излезе от печат бр. 26 на вестник „Форум Медикус”

Понеделник, 29 Юни 2020 | 08:59:47
1

Естествено за специализираното издание е да изведе на водещо място отвореното писмо на директора на МБАЛ в Силистра д-р Д. Костадинова за обидата и тревогата срещу нарастващата агресия спрямо медиците в страната. Авторката отива и отвъ

Естествено за специализираното издание е да изведе на водещо място отвореното писмо на директора на МБАЛ в Силистра д-р Д. Костадинова за обидата и тревогата срещу нарастващата агресия спрямо медиците в страната. Авторката отива и отвъд конкретния случай, като засяга от години важните въпроси за недостига на млади лекари у нас, особено в отдалечените райони, за необходимостта те да бъдат пазени и уважавани, за острата нужда обществото да осъзнае „че не ръкопляскания са нужни”, а системни действия. За да останат и да работят за българското здравеопазване тези висококвалифицирани хора.

Другите актуални теми в новия брой на „Форум Медикус” също са свързани с горещите точки от дневния ред на системата. Огласена е позицията на БЛС в отговор на въпроса кой да плаща PCR тестове при постъпване в болница, както и очакването, че до средата на юли съвместно с МЗ ще бъде даден отговор на въпроса. Част от отговора се съдържа и в изнесените на стр. 1 на „Форум Медикус” позиции на Аркади Шарков и д-р Стефан Константинов, свързани с движението на средствата в условия на епидемия – коментира се позицията, че противоепидемичните дейности са финансов ангажимент на държавата, че болниците не могат да „затворят за кратко” и няма „home office” за медиците – следователно финансирането трябва да бъде адекватно, независимо от флуктуациите в обема дейност.

В научно-пропедевтичен план „Форум Медикус” анализира сърдечната недостатъчност – както като подходи за мениджмънт на заболяването, така и в аспекта на влиянието на лекарство срещу захарен диабет тип 2 върху опазване функциите на сърцето, въз основа на основани на доказателства изводи от проучвания.

Темата на деня за COVID-19 естествено е основна за специализирания медицински вестник. Особено внимание заслужава публикакация с коментар на водещи световни епидемиолози и експерти за оценка на пандемията шест месеца след началото. Те отговарят на въпроси за настоящата фаза на пандемията, за факторите, определящи бъдещия ход, както и за възможностите да бъде предотвратена една втора вълна. Интересен е отговорът на Д. Брокман – професор в Хумболтовия университет, на въпроса кога ще се върнем към живота преди заразата. Кратко и ясно той отсича „Никога”.

„Оценката на глобалния риск”, огласена в Lancet Global Health, нарежда България сред водещите страни според риска от засягане на повече хора – анализът се основава на числа и факти за здравословното състояние на населението според наличието на едно или няколко хронични заболявания.

„Да се надяваме на най-доброто, да се подготвим за най-лошото” – това е позицията на директора на СЗО за Европа д-р Ханс Клюге, върху която „Форум Медикус” поставя ударение. Защото становището всъщност е свързано с всечки актуални събития, които сега преживява българското здравеопазване.

Бр. 26 на „Форум Медикус” съдържа още отзив по повод 10-годишнината на сп. „Медицински меридиани”, новини от страната, очаквани промени в наредба за дейността на здравните медиатори и др.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZMUt

futurehealth 29.06.2020 09:48:20

банка за стволови клетки https://www.future-health.bg/


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...