Сряда, 26 Юни 2019
15
апр
 

Излезе от печат бр. 14 на вестник „Форум Медикус“

Понеделник, 15 Април 2019 | 10:47:56


Фоторепортаж от проведения Патронен празник на Медицинския университет в София се откроява в броя – защото отразява абсолютно подробно тържеството, важни извадки от академичното слово на ректора проф. В. Златков, както и имената на наградените до

Фоторепортаж от проведения Патронен празник на Медицинския университет в София се откроява в броя – защото отразява абсолютно подробно тържеството, важни извадки от академичното слово на ректора проф. В. Златков, както и имената на наградените достойни учени, преподаватели и лечители от Алма матер на българското образование по  медицина.

В стила на официалните събития е и описаното в новия брой на „Форум Медикус“ отбелязване на 100 години от рождението на д-р Атанас Дафовски – един от ярките строители на здравеопазването в Родопския край, лекар по дух и призвание, днес патрон на Областната болница в Кърджали. Поместено е и обобщение на делото на д-р Дафовски, наречен „Апостол на дълга“. Както пише проф. Т. Черкезов: „Днес все повече си даваме сметка, че през определено време историческата реалност ражда по необходимост ярки личности, които да трасират пътя, по който вървим…“ Този тип изводи ни карат да се замислим от какви личности се нуждае днес нашето здравеопазване?

В брой 14 на „Форум Медикус“ научно-пропедевтичната страница е посветена на склеродермията – т. нар. системна склероза, свързана с интерстициална белодробна болест – заболяване, познато отдавна, но оставащо в графата „непосрещнати терапевтични нужди“. Акцентът е поставен върху усилията на изследователите и очакванията на лечителите, че ще бъде одобрен медикамент, осигуряващ надежда на страдащите над 2,5 милиона души по света.

В този стил е и публикуваното становище на СЗО/Европа за опасността резистентните щамове на туберкулозата да станат доминираща форма на болестта – ударението се поставя върху нуждата от ранно диагностициране, подходящо лечение, но най-вече върху капацитета на национално ниво бързо да се открива устойчивата на лекарства туберкулоза. Проблемът е изключително сериозен, защото „в Европейския регион по 30 души биват диагностицирани с туберкулоза всеки час…“

Актуалните теми от седмицата „Форум Медикус“ представя чрез подробен анализ на Наредба 3, която регламентира дейностите извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които МЗ отпуска субсидии за лечебните заведения: инфекциозни заболявания, неспецифични белодробни заболявания, психиатрични структури, спешни отделения и звена, както и за лечебни заведения в труднодостъпни и/или отдалечени райони - по индивидуален договор за субсидиране, и др. С наслов „Новината“ и „Отзвукът“ се коментират както решението на правителството да отпусне 50 млн. лева разходи по бюджета на НЗОК за „достойно оценяване на медицинския труд“, така и реакцията на БЛС, откъдето питат дали така не се променя моделът на финансиране на здравната система.

В рубриката „По следите на събитията“ се открояват новини от Сопот и от обединената болница в гр. Сандански и Петрич – там вече са взели решения за увеличаване на възнагражденията на медицинските специалисти.

В бр. 14 на „Форум Медикус“ се съдържат още: репортаж от откриване на новата сграда на Очната болница „Зора“ в столицата; кореспонденция за продължаващото напрежение в Очната болница във Варна; коментар за най-честите жалби към омбудсмана, свързани със здравната система; факти за работещи в българското здравеопазване общо 30 078 лекари, 46 702 медицински специалисти, 8355 дентални лекари и т.н.

В рубриката „Цитат от седмицата“ е откроена извадка от обръщението на министър К. Ананиев към българските медици по повод на 7 април: „Убеден съм, че посрещате този празник със смесени чувства, защото често оценката за труда ви и това, което стои зад нея, не са съпоставими“.

Така цялото съдържание на седмичния брой на „Форум Медикус“ оставя у читателя смесени чувства. И много очаквания.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
MjvD


Още новини
Недостиг на лекари в Спешна помощ - Варна
26.06.2019 15:02:41

Недостиг на лекари в Спешна помощ - Варна

Осем лекари не достигат в Центъра за спешна медицинска помощ във Варна, съобщи БНТ. Това допълнит ...

Близо 50% от нарушенията, констатирани от ИАМН, са в „Спешна медицина“
26.06.2019 13:56:18 Надежда Ненова

Близо 50% от нарушенията, констатирани от ИАМН, са в „Спешна медицина“

За по-малко от три месеца експертите на ИА „Медицински надзор“ са влезли на проверка ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...