Понеделник, 21 Януари 2019
27
ноем
 

Излезе от печат брой 40-41 на вестник „Форум Медикус“

Понеделник, 27 Ноември 2017 | 09:40:00


Уводният коментар със заглавие „Урокът на лекарите от Ловеч“ обобщава случилото се в последните седмици с акцент върху въпроса – кой и защо допусна да се стигне до толкова тежкото състояние на болницата в областния град. Прави се анал

Уводният коментар със заглавие „Урокът на лекарите от Ловеч“ обобщава случилото се в последните седмици с акцент върху въпроса – кой и защо допусна да се стигне до толкова тежкото състояние на болницата в областния град. Прави се анализ на грешки и пропуски през годините, на трупани и нерешени въпроси при финансирането на този тип болници. Коментарът всъщност е обобщение на системни недостатъци при налагането и реализирането на здравноосигурителния модел, както и за ролята на държавата в управлението и изработването на подходяща нормативна уредба за лечебните заведения.

Европейската инициатива за комплексен подход за насърчаване на напредването на възрастта без увреждания, наречена ADVANTAGE, е друг акцент в новия брой на „Форум Медикус“. Става дума за проект на ЕС, в който от наша страна участва Националният център по обществено здраве и анализи.

Като отзвук от отминалите събития, посветени на голямата тема за диабета, специализираният седмичник се спира на национална кампания за повишаване на знанията за този болест, както и на алгоритъм за поведение на лекаря при оценка на рисковите за диабет фактори.

Научно-пропедевтичната тематика на издание е защитена чрез подробна кореспонденция за подходите на кардиолозите към антикоагулантната терапия – аргументиран и основан на научни доказателства анализ какво да се има предвид, когато се избира директен перорален антикоагулант.

Особен интерес в бр. 40-41 на „Форум Медикус“ представлява статия за пътя на въвеждането на електронното здравеопазване в Латвия, за резултатите, ползите и очакваните предимства.

Актуален и значим е и публикуваният анализ за „Качеството на въздуха в ЕС“, където ясно се открояват мястото на България и задачите, които има да решава страната. Както и отражението на това „невидимо“ замърсяване върху здравното състояние на хората.

В напомнящо теоретичен аспект е развита и темата за европейските традиции и практиката в системите за здравно осигуряване, като – естествено – изводите могат да помогнат на тези, които вземат решения за подобряване и усъвършенстване на българския модел.

„Форум Медикус“ в новия си брой съдържа още: информация за нови разработки на учени от БАН; анализ на съдържанието на нов рецептурник за видове меню в детските градини; изводи от национална среща по подобряване на състава на храните; кореспонденция за инициатива на УБ „Александровска“ за ранна диагноза и адекватен подход при ХОББ; отзвук от среща на ръководството на БЛС с лекари от Кърджали; рецензия за ново учебно помагало за изучаващите здравната политика и мениджмънта в аспекта на повишаване на качеството на медицинските дейности; вест за настъпление в сферата на профилактиката на рака на маточната шийка и др.

Брой 40-41 на „Форум Медикус“ публикува още информации, съобщения, вести и новини по щекотливи и важни за здравната система въпроси.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
r6$w


Още новини
Обучението в чужбина е много ценно за млад лекар и е важно за развитието на медицината в България
20.01.2019 11:00:35 Надежда Ненова

Обучението в чужбина е много ценно за млад лекар и е важно за развитието на медицината в България

Д-р Анна Валериева е завършила Медицина в МУ-София през 2012 г. От ноември 2013 към Клиничния ...

Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.
19.01.2019 11:27:40

Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.

Недоверието към имунизациите бе официално признато за една от основните опасности за здравето. Св ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...