!
Неделя, 08 Септември 2024
14
септ
5
 

Идеята за денонощни държавни аптеки си проправи път сред депутатите от Здравната комисия

Четвъртък, 14 Септември 2023 | 19:07:03 Ирина Пекарева
5

Във всеки областен център да се поддържа поне една аптека с денонощен режим на работа, а извън областните центрове в същата област – по една аптека с денонощен режим на работа в един или повече общински центрове на всеки 10 000 души население. Пр

Във всеки областен център да се поддържа поне една аптека с денонощен режим на работа, а извън областните центрове в същата област – по една аптека с денонощен режим на работа в един или повече общински центрове на всеки 10 000 души население. Предложението е на „Възраждане“ и заедно с още няколко, свързани с достъпа до аптеки в страната, бе прието на първо четене от депутатите от здравната комисия днес.

В текстовете, заложени в проект за изменение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, се уточнява, че допълнителните средства за нощната дейност на съответната аптека ще бъдат осигурявани от общинския или от държавния бюджет.

Сред другите предложения в закона стои текст, според който във всеки общински център, в който няма денонощна аптека, трябва да се поддържа вендинг-машина за продажба на лекарства.

Законопроектът мина с много забележки, уклончиво приемане и отрицателни становища, но въпреки това депутатите го приеха с 11 гласа „за“ и 5 „въздържал се“, с уговорката, че той на практика ще бъде пренаписан между първо и второ четене.

Уклончиво „против“ и много „против“

Въздържане от подкрепа на текстовете изрази зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов, като основната причина за това по думите му е фактът, че по отношение на денонощните аптеки има заложени критерии в аптечната карта, която ще бъде публикувана в края на ноември, и според ведомството не се налагат допълнителни законови промени. Той посочи още, че аптечната дейност по същество е въпрос на частна инициатива и намесата на държавата на този пазар би могла да се разглежда като нерегламентирана държавна помощ. За сметка на това според него работещо решение би било създаването на публично-частни партньорства, като по думите му вече има такива реализирани примери.

Липсата на необходимост от допълнителни законови промени той аргументира и с факта, че в съответствие с вече направени промени в ЗЗО се работи по методика, която дава възможност за финансиране на дейности по договор с НЗОК в отдалечени и труднодостъпни райони, като в нея са включени и аптеки с денонощен режим на работа.

Позиция срещу законопроекта заеха и депутатите от ПП-ДБ, като някои от тях – доц. Пандов и д-р Симидчиев, също изтъкнаха очакваното влизане в сила на въпросната нова методика.  

Условно „за“, просто „за“ и горещо „за“

Всички останали представители на институции, съсловни организации и депутати обаче, макар и някои – с условности, подкрепиха законопроекта. Положително бе становището на НЗОК, както и на Националното сдружение на общините.

Текстовете, макар и със забележки, получиха подкрепа и от Българския фармацевтичен съюз. Неговият председател маг.-фарм. Димитър Маринов обаче посочи, че липсва финансова обосновка.

Уклончивата си подкрепа дадоха и Георги Гьоков от „БСП за България“, и проф. Андрей Чорбанов от „Има такъв народ“, като първият заяви, че според него решението на проблема е в мобилните аптеки, а вторият – че той може да бъде решен с други нормативни документи.

Не само положително, а и много емоционално пък бе изказването на председателя на БЛС д-р Иван Маджаров. Той посочи, че структурата на здравеопазването включва медицинска помощ, дентална помощ и фармацевтична грижа. „Преди много години с реформата на тази структура денталната помощ и лекарствата бяха изцяло оставени на частни субекти. В частта медицинска дейност законодателят категорично отрази, че независимо каква е собствеността, болниците трябва да поддържат 24-часова дейност, а лечебните заведения за първична извънболнична медицинска помощ трябва денонощно да я осигуряват, защото това е социална дейност. Лекарствата също са социална дейност, но странно защо тя беше оставена само на конкуренцията. Там, където обаче няма конкуренция и няма възможност за печалба, е ролята на държавата да осигури тази социална дейност“, посочи той.

Д-р Маджаров заяви категоричната подкрепа на Лекарския съюз за законопроекта и дори заплаши, че ако не бъде осигурен механизъм за осигуряване на денонощна лекарствена помощ, той ще инициира прекратяването на неотложната медицинска помощ, защото: „Ако няма спешен случай, който да се нуждае от рецепта, защо колегите ми дежурят денонощно? Неотложната помощ има два аспекта – преглед от лекар и получаване на терапия“.

Зад философията на законопроекта застана и проф. Костадин Ангелов. От името на ГЕРБ-СДС той заяви, че той ще бъде подкрепен с идеята да се даде ясен знак, че депутатите ще търсят решението на проблема заедно. „Разбира се, осъзнаваме всички недостатъци, изброени тук, които са в противоречие с действащото към момента законодателство. Можем да създадем работна група, включваща представители на всички парламентарни групи, за да може между първо и второ четене да бъдат изгладени всички противоречия и да бъде намерено работещо решение“, каза той, като конкретизира идеята си с предложение от всяка парламентарна група да участва по един представител, а идната седмица комисията да вземе решение за състава на групата.

Кой ще работи в аптеките?

Въпрос, който не бе засегнат повече по време на дискусията, повдигна председателката на Асоциация на помощник-фармацевтите Лиляна Петрова. „Аптеките по селата и малките населени места изпълняват социални функции, там трябва да работят професионалисти, но на дискусията днес става въпрос основно за финансови ресурси. Никой не каза кога се прояви проблемът с аптеките в малките населени места“, коментира тя, визирайки рестрикциите по отношение на работата на помощник-фармацевти те. „Помислете за професионалния ресурс, който може да поеме тази социална функция. Този проблем без участието на помощник-фармацевтите няма да бъде решен“, заяви още тя.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Sve2

един 23.09.2023 20:56:22

Отворете автомати във всяко населено место и лекарствата да се продават с телевръзка с дежурен фармацевт ,който да е един във всеки окръг ,така ще се спести ресурс ,ще се осигури покритие ,а защо не дежурния да не е и робот с изкуствен интелект , да турят малко прът в задника на алчните аптекари .

Surg 19.09.2023 08:36:13

водят ни слепи алчни и неуки хора.......няма аптеки щото няма пари за персонал по райони, няма и самия персонал....кое не ви е ясно, и как ще го решите с една заповед

Знаещ 15.09.2023 09:52:30

Масово в аптеките след 18ч. работят медицински сестри,студенти по медицина и т.н.След 18ч.контролните органи-РЗОК и РЗИ не работят и не извършват проверки.За събота и неделя да не говорим.Така,че въпросът с персонала е много важен.

аз 15.09.2023 13:50:18

Ганю иска да му се въртят десетина професори и магистър фармацевти безплатно. Ама няма.

Гост 15.09.2023 09:40:36

Какви тъпи комунисти сте се завряли в този парламент? Аптечно ли ще възраждате. Вие едни болници не можете да управлявате, дето имат потенциал да са печеливши, аптеки ще отваряте. политически недоносчета ли сте или лакоми за подкупи и далавери? Палячовци. Отворете го в държавните бензиностанции


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...