!
Неделя, 08 Септември 2024
22
март
1
 

Иван Тодоров: Реалната нужда от увеличение на цените на КП е с 35-40%

Преминаването към ДСГ е много дълъг и сложен процес, отбеляза зам.-председателят на ББА

Вторник, 22 Март 2022 | 10:58:14
1

„През последните години ние алармираме, че клиничните пътеки са недофинансирани. Още преди пандемията и преди икономическата криза, която я последва, тези плащания, които НЗОК извършва към изпълнителите на болнична помощ, са недостатъчни. Нашите

„През последните години ние алармираме, че клиничните пътеки са недофинансирани. Още преди пандемията и преди икономическата криза, която я последва, тези плащания, които НЗОК извършва към изпълнителите на болнична помощ, са недостатъчни. Нашите изчисления показват, че увеличението на клиничните пътеки трябва да е с около 35-40% – това е реалната нужда“. Така зам.-председателят на Българската болнична асоциация (ББА) Иван Тодоров обясни вчерашното писмо от болничните организации, с което те подкрепиха искането на БЛС за увеличаване на клиничните пътеки с 25 на сто.

Той уточни, че лечебните заведения разбират затрудненията и на държавния бюджет, и на този на НЗОК, затова въпреки нуждата от по-голямо увеличение, са съгласни на минимум от 25%. „Ако това не се случи, изтощените лечебни заведения, които вече 2 години страдат не само от пренатоварване заради COVID епидемията, но и от липса на пациенти поради спрени планови прием и операции, намаляващ брой пациенти поради отлагане на лечение, ще бъдат изправени пред колапс в една много опасна ситуация, когато очакваме част от пациентите, които са отложили своето лечение, да се завърнат в болниците и поради това, че са отлагали, да са в малко или много по-усложнено състояние, което ще изисква и повече средства“, посочи Тодоров.

По думите му, ако това увеличение не се случи, болниците ще бъдат притиснати, защото при недофинансиране те губят и специалистите си, като проблемът е най-остър с медсестрите и акушерките. „Постоянно изтичат тези кадри и това е следващият проблем, който може да доведе до много тежки сътресения в системата“, отбеляза той.

Като проблем той посочи и сметките на лечебните заведения за енергоносители. „Тежестта е изключително голяма. Правителството се опитва да компенсира част от тази тежест, но към момента не е достатъчно. Може би трябва да се освободи таванът, защото увеличаването на енергоносителите беше по-голямо от предвидената подкрепа от държавата“, каза зам.-председателят на ББА и допълни: „Като всички сектори и ние се опитваме да спасим този, в който работим, но считаме, че здравеопазването е много стратегически сектор и се показа в последните две години, че е изключително важно да имаме добре работеща система. Болниците са изключително затруднени. Частните примерно са в опасност да натрупат загуби, държавните предполагам, че трупат дългове. Ситуацията е изключително тежка“.

Той коментира и заявката на председателя на здравната комисия доц. Тонев за промяна в начина на финансиране на болниците от клинични пътеки към диагностично свързани групи (ДСГ).

„Преминаването към ДСГ е много дълъг и сложен процес, изисква многогодишни реформи и поглед, по-дълъг от тактическите мерки. Това изисква много сериозен обществен консенсус и много сериозна политическа воля. ДСГ дават по-добър механизъм за финансиране на системата на здравеопазването най-вече заради факта, че те диференцират тежест на състоянието, придружаващи диагнози, по-ориентирани са към резултата от лечението. Докато сегашните клинични пътеки нямат такава чувствителност към тези въпроси. Най-простият пример е, че клиничната пътека не е чувствителна към резултата от лечението – дали пациентът е излекуван, подобрен, в същото или в по-лошо състояние – няма отношение към плащането. Този модел би бил по-добър, но ще отнеме много време и изисква много осмисляне, много диалог и много политическа воля“, подчерта Иван Тодоров.

От думите му стана ясно, че лечебните заведения могат да стигнат и до протестни действия, ако се видят в безизходица. Към момента обаче според казаното от него диалогът с управляващите е постоянен и нагласите сред тях са за реформи. „Надяваме се, че тази енергия и конфигурацията в политическото пространство ще продължи тези реформистки настроения да бъдат доведени до реални действия“, обобщи Тодоров.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
76@G

гост 22.03.2022 12:07:39

ДСГ се работят и обсъждат от точно 20 год.колега!Просто в НЗОК няма нужните пари за тях.И така ....пак ще се доплаща от пациента,къде легално,къде не..Увеличаването на цените на КП винаги е засилвало неравенствата и лобизма.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...