!
Неделя, 08 Септември 2024
15
март
 

ИСУЛ: Завишеният прием на лекарства увеличи случаите на кървене от стомаха

Вторник, 15 Март 2022 | 15:06:58


Увеличават се случаите на проблеми с гастроинтестиналния тракт (ГИТ) в следствие на безконтролен прием на медикаменти, алармират лекари от Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Най-често става въпрос за  

Увеличават се случаите на проблеми с гастроинтестиналния тракт (ГИТ) в следствие на безконтролен прием на медикаменти, алармират лекари от Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Най-често става въпрос за  кървене от стомаха, дебелото черво, тънкото черво, хранопровода.

Друг обезпокоителен симптом е зачестилата поява на псевдомембранозен колит, който от рядка, почти казуистична диагноза, се e превърнал в често, ежедневно заболяване. „Възникването му е директно свързано с приема на антибиотици, и по-специално на широкоспектърни, и за дълъг период от време“, коментира д-р Николай Колев. Той обяснява, че това заболяване е лечимо, но при запуснати случаи или увредено общо състояние може да е фатално.

Според специалистите основната причина за увеличените кръвоизливи в стомаха е силно повишеният прием на аспирин и НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства) заради COVID-19. Те са доказан рисков фактор за възникване на кървене от стомаха. Комбинирането им с други медикаменти, влияещи на кръвосъсирването, като антикоагуланти, рязко повишава вероятността от получаване на кръвоизлив.

„Масовата заболеваемост от COVID-19 също е от значение. Всеки един стресов фактор за организма като цяло повишава риска от кървене, независимо дали говорим за нововъзникнал източник, или за вече съществуваща патология. А COVID-инфекцията, особено клинично изявената, е такъв директен стресор“, убеден е д-р Николай Колев. Според него повишеният психо-емоционален стрес в резултат на пандемията също играе роля.

Как медикаментите предизвикват кървене от стомаха?

Те имат пряко влияние чрез директно дразнене на лигавицата на стомаха, и непряко, тъй като блокират някои важни процеси в ГИТ. Приемът на антикоагуланти е директен рисков фактор за възникване на кървене от вече налични промени в лигавицата, а предозирането им води до кървене дори без наличие на лигавични промени, което е много сериозно състояние, предупреждава д-р Колев. Той припомня, че покрай пандемията хората масово се самолекуват, използвайки „протоколи“ от интернет. Има такива, които заради високо кръвно по принцип приемат аспирин, но под друго търговско наименование, и самоназначавайки си лечение, увеличават дозата многократно, или пък го комбинират с антистенокардин, което също е голяма грешка.

Как да разберем, че имаме кървене от стомаха?

Диагнозата се поставя само в болнични условия, при провеждане на ендоскопско изследване. Всякакви други изследвания може да са насочващи, но не дават дефинитивна диагноза. Симптомите, свързани с остро кървене от стомаха като най-честа локализация на кървене, може да са повръщане с наличие на кръвни съсиреци или тъмно-оцветени материи, изхождане на черни, редки, лъскави материи. Може също така да има поява на силна обща слабост, замайване, включително до припадъци, спад на кръвното налягане.

Ако кървенето не е масивно, всички тези симптоми могат да са много завоалирани. Тогава обикновено лабораторно изследване на кръвните показатели показва евентуален спад в стойностите на хемоглобина и еритроцитите и специалистите разбират, че има някакъв проблем.

Съветът на лекарите
Важно е, когато човек има съмнение за възникнало кървене от ГИТ (най-вече стомах), да не чака нещата да отшумят спонтанно, а максимално бързо да се обърне към лекар или да отиде в най-близкия спешен център. Ранната диагноза е свързана с по-малък риск от фатален изход, обръща се към пациентите гастроентерологът.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
rUyb


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...