!
Неделя, 08 Септември 2024
26
март
5
 

Здравният министър: Бум на желаещи за ваксина медици и учители

Нямаме притеснение, че леглата ще свършат, успокои той

Петък, 26 Март 2021 | 13:47:43 Полина Тодорова
5

Засилва се желанието за ваксиниране сред медицинските лица и учители и на практика отново се възобновяват първите две фази от националния имунизационен план. Това обясни в Сливен здравният министър проф. Костадин Ангелов, който посети местната многопро

Засилва се желанието за ваксиниране сред медицинските лица и учители и на практика отново се възобновяват първите две фази от националния имунизационен план. Това обясни в Сливен здравният министър проф. Костадин Ангелов, който посети местната многопрофилна болница.

„До момента ние бяхме приключили почти първа и втора фаза. От няколко дни ги започваме отново“, заяви той и изтъкна, че в момента има изключително много медицински лица, които са изявили желание да се ваксинират. Те не са имали такова желание при стартиралата първа фаза. Същото е и при учителите, заяви здравният министър и определи тази тенденция като „бум на желаещи“. Поради това се пренасочват ваксини към този тип желаещи, обясни той.

За мен е важно, че успяхме да убедим хората да се ваксинират и от изходни проценти от около 27% желаещи да се ваксинират вече сме на 63%, заяви той. По думите му, ако нагласите останат такива и пристигнат достатъчно ваксини, до края на лятото бихме постигнали колективен имунитет. Проф. Ангелов припомни и водените разговори на европейско ниво за допълнителни количества ваксини. Половината от тях се разпределят към ваксинационните центрове, а другата половина към личните лекари. Очакваме много повече ваксини през април, включително договорените над доставките за страната, изтъкна той.

Здравният министър коментира и ваксината на „АстраЗенека“ с припомняне на категоричното мнение на ЕМА, че тя е безопасна и ефикасна, като това се отнася и за останалите прилаганите ваксини. Колкото повече хора се ваксинират, толкова по-малко хора ще загубят живота си, заяви проф. Ангелов. Той даде пример с Великобритания, където са ваксинирани вече 30% от населението и посочи, че там смъртността е изключително ниска.

„Сливен ще се справи с натиска върху здравната система“, увери здравният министър. „Заетите легла са 130, а заетите реанимационни са 6. Единственият проблем – всъщност по-скоро нужда, е осигуряването на Ремдесивир, който ще бъде доставен в понеделник”, допълни той. В Сливен ще бъдат доставени и допълнително 10 кислородни концентратора, както и ще се пренасочат количества плазма от София.

 „Хубавото е, че в болницата няма много млади хора. Има една бременна жена, която е с положителен тест, но е в стабилно състояние и ще бъде изписана. До момента са изписани четири родилки. Децата са отрицателни”, обясни той. По думите му 10-15 души постъпват и толкова се изписват от лечебното заведение. В Сливен обаче също има тенденция да се заразяват цели семейства. „Има свободни легла на територията на лечебното заведение, както и всички необходими медикаменти и консумативи, така че нямаме притеснения”, допълни Ангелов.

Той подчерта, че сред медиците там има много млади хора – лекари, медицински сестри, доброволци и дори студенти по медицина, които дават всичко от себе си. „Това е добър белег за работата на системата”, заяви той.

В страната има 48 000 легла за активно лечение, нямаме притеснение, че леглата може да свършат и да има човек, който да не бъде настанен. Ситуацията в София също е под контрол. Нямаме място, в което да има проблем и той да не е решен, увери проф. Ангелов.

Здравният министър съобщи, че днес ще издаде заповед всички дихателни апарати да бъдат разположени до болничните легла и съответно те да бъдат превърнати в реанимационни. РЗОК ще трябва да предприемат действия за отчитането им.

За промяна на мерките по думите му е още много рано да се говори.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nySs

Гост 30.03.2021 07:17:25

Владо Карамазов е Член на семейството на Ботокса. И естествено, че ще боцнат, за АаЕкатерина се боцкат

Гост 26.03.2021 15:04:36

че леглата може да свършат Аланклолууу леглата не преглеждат, не обдишват, не реанимират и не вливат никакви медикаменти на пациентите. Сложи още 500 0000 легла и се прави на управляваш кризата. Без медицински персонал, останалите изморени и жалко платени. Всички ,които гласуват пак за герберастки галфони си заслужават съдбата

6666 28.03.2021 08:43:17

ЗА ЛИГЛЬОВЦИТЕ ПЕВЦИ И "АРТИСТИ" СЕ НАМЕРИХА ПАРИ ПО 4 500 ЛВ. НА РЪКА И ПО 700 ЛВ. ПОЖИЗНЕНИ НЕЗАРАБОТЕНИ ПЕНСИИ! ЗА ДОКТОРИТЕ ПАРИ НЯМА И НЯМА! СТИГАТ ИМ РЪКОПЛЯСКАНИЯ ОТ БАЛКОНИТЕ! ЗАЩО Е ВЪОБЩЕ ТОЗИ БЛС И ОХРАНЕНИТЕ/ ЕТАЛОН ДРЪН-ДРЪНЗАЛОВ /ТУЛУПИ ОТ РЪКОВОДНИТЕ МУ ОРГАНИ?

ПАЦИЕНТ 28.03.2021 08:48:01

НА ДОКТОРИТЕ ИМ СТИГА "ЕДНА БОЗА ОТ ШЕСТ СТОТИНКИ"! ПОВЕЧКО КЮТЕК!

Гост 26.03.2021 14:45:10

Този бум е във влажните фантазии на Ангелов.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...