!
Неделя, 08 Септември 2024
07
дек
 

Здравните министри в ЕС засилват сътрудничеството си по отношение на имунизациите

Петък, 07 Декември 2018 | 17:00:06


Министрите на здравеопазването на държавите-членки на ЕС приеха на днешното си заседание Препоръка на Съвета за засилване на сътрудничеството в борбата срещу болести, предотвратими чрез ваксинация, и проведоха дискусия за справяне с погрешните разбиран

Министрите на здравеопазването на държавите-членки на ЕС приеха на днешното си заседание Препоръка на Съвета за засилване на сътрудничеството в борбата срещу болести, предотвратими чрез ваксинация, и проведоха дискусия за справяне с погрешните разбирания срещу ваксините на европейско и национално ниво, съобщиха от пресцентъра на МЗ.

„Темата за колебанията при ваксинирането е изключително важна. За адресирането на този проблем е необходим анализ на конкретните причини за недоверието сред населението както на национално, така и на европейско ниво. За справяне с тези проблеми са необходими мерки по всички звена във веригата: отговорно отношение на производителите, отчитащо обществената чувствителност; силни регулаторни органи, прилагащи стриктно регулаторната рамка; ангажирани медицински специалисти; добре информирани пациенти“. Тази позиция изрази министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на заседанието.

Република България подкрепя препоръката за укрепване на сътрудничеството между държавите членки чрез обмен на данни с цел намаляване недоверието на обществото относно безопасността на ваксините.

В изказването си министърът подчерта, че България е страна, която поставя на първо място предоставянето на достоверна информация на достъпен за обществото език, и която инвестира в обучение на медицинските специалисти. Ключова роля имат личните лекари и педиатри, доверието в чиито препоръки е от водещо значение за преобладаващата част от родителите. Силният ангажимент на педиатрите за проследяване на задължителния имунизационен календар, компетентните съвети, изграждането на отношения на доверие с родителите са ценна практика, която следва да се подкрепя и насърчава.

Министър Ананиев беше категоричен, че акцент следва да бъде поставен и върху разяснителните кампании, предоставящи обективна информация на разбираем език, като е важно информацията да почива на медицински факти и доказателства за ефикасността на ваксините. Проучванията както на европейско, така и на национално ниво ясно демонстрират, че са налице опасения относно безопасността и ефикасността на ваксините. Подобни опасения – особено в случаите на ваксините от задължителния имунизационен календар, могат да имат опасни последици.

Кирил Ананиев посочи още: „Важна роля за възстановяване на доверието имат и регулаторните органи – агенциите по лекарствата на национално и европейско ниво, които могат да предоставят незабавно информация на обществото по повод на конкретни продукти и да не допускат безпочвено засилване на страховете на населението. Стриктната нормативна уредба в областта на лекарствената регулация е едно от достиженията на ЕС, гарантиращо доверие на европейските пациенти в безопасността, ефикасността и качеството на всеки лекарствен продукт, който се предлага на пазара на ЕС, включително ваксини. Точното прилагане на тези изисквания спрямо ваксините е пряко свързано с доверието на пациентите“.

В тази посока беше и проведената по време на Неформалния съвет на здравните министри във Виена дискусия относно ускорената процедура за предоставяне на разрешения за употреба за лекарствени продукти.

Здравните министри обсъдиха и текущото състояние на здравеопазването на територията на Европейския съюз. Според България добавената стойност от инициативата се състои във възможността за обзор на водещите тенденции в здравеопазването, значимите проблеми, общи за държавите членки, и открояването на области, в които ЕС може реално да добави стойност. „Позволявам си да отправя апел докладите да отразяват достоверно ситуацията и тенденциите по ДЧ. Това предполага интензивна комуникация с националните компетентни органи, достатъчно време за реакция и отчитане на направените коментари в тяхната цялост“, обърна се Ананиев към колегите си.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
CPL$


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...