!
Неделя, 08 Септември 2024
24
авг
3
 

Доц. Спас Спасков:

Здравната система работи и хората се лекуват добре

Петък, 24 Август 2018 | 11:22:50
3

Здравната система в България работи, хората се лекуват и то доста. Има добър достъп до здравеопазване. Това заяви бившият изпълнителен директор на "Пирогов" доц. д-р Спас Спасков пред BGonAIR. Той поясни, че проблеми винаги ще съществуват, но те са еди

Здравната система в България работи, хората се лекуват и то доста. Има добър достъп до здравеопазване. Това заяви бившият изпълнителен директор на "Пирогов" доц. д-р Спас Спасков пред BGonAIR. Той поясни, че проблеми винаги ще съществуват, но те са единични, и могат да бъдат преодолени.

По повод инцидента с починалата в Сливен родилка, доц. Спасков подчерта, че не трябва да се говори преди да излязат официалните резултати. „През цялото време въздействаме върху населението, не само по конкретния случай, а по принцип внушаваме недоверие в здравеопазването“, каза той.

Съществува проблем и той би трябвало да бъде проучен, категоричен беше доц. Спасков, но  трябвало да бъде разгледан и от друг ъгъл. „Кой трябва да поеме отговорността, когато ситуацията е рискова? В стария модел, от времето на социализма, отговорността за риска се поемаше от лекаря и голяма част от лекарите бяха обучавани така, че те лично да поемат отговорността без много-много да обясняват на пациента. В днешно време законово съществува нещо, наречено „информирано съгласие“ и пациентът трябва да се подпише, че е съгласен да му се направи каквото и да било. Лекарите все още вървят по стария модел и имат известна съпротива“, каза доц. Спасков.

Според него така, както вървят нещата, ще се стигне до ситуацията с лекарствата, в чиито листовки описанието е така направено, че ако пациентът го прочете задълбочено, никога няма да пие медикамента. Доц. Спасков беше категоричен, че единственото, което могат да направят лекарите в тази ситуация, е да се придържат абсолютно стриктно до правилата и да не поемат никакви рискове.

"Нещата трябва да се изяснят, има професионална група, която ще реши кое е правилно и кое не, не бива да се правим на всезнайковци. А що се отнася до роднините на починал пациент, те винаги ще застанат срещу лекаря, дори той да е направил всичко по силите си, за да спаси човешки живот", каза доц. Спасков.

Той подчерта също, че медиците, които работят качествено, неминуемо трябва да получават добро възнаграждение. "В момента в част от медицинската дейност се заплаща не само, защото някой има диплома, а защото знае повече, може повече и работи повече. За съжаление обаче, в България все още се гледа с неприязън към хората, които успяват", каза доц. Спасков.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
rAzt

Гост 24.08.2018 13:49:08

Щом аргатите на ДьеПьеСье кажуват, че всичко е ОК, това означава, че нещата са пропаднали тотално, с изключение на техните болници, старателно обгржвани от касиерския чиновляк.

Компетентен 24.08.2018 13:27:40

Да ! И заплатите на сестрите са топ, и областните и общинските болници не потъват, и отделения не се затварят . Има ли нужда от реформи изобщо ? Според този артист очевидно - не .

Гост 24.08.2018 13:23:06

А нещо за представяне на кухи дипломи и договори за покриване на някакви нива по някакви стандарти, и натъкмяване на документацията според представените в касата дипломи / на колеги,живеещи в чужбина при децата си поради старост и мн. др./ Но щом вечните експерти са казали:системата работи ....... но за кого?


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...