Сряда, 23 Януари 2019
12
окт
5
 

Д-р Иван Кокалов:

Здравната каса се превърна в аптека

Финансирането на болниците трябва да се промени

Четвъртък, 12 Октомври 2017 | 14:09:31 Полина Тодорова
5

Здравната каса се превърна в аптека. Това заяви председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и член на Надзорния съвет на НЗОК д-р Иван Кокалов пред журналисти. Той коментира очакванията на Българския лекарски съюз за увелича

Здравната каса се превърна в аптека. Това заяви председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и член на Надзорния съвет на НЗОК д-р Иван Кокалов пред журналисти. Той коментира очакванията на Българския лекарски съюз за увеличаване на бюджета на фонда за догодина с 400 млн. Според него дори това искане да бъде удовлетворено, реалното увеличение в бюджета на касата ще е 300 милиона. В тази връзка д-р Кокалов обясни, че бюджетът на касата за тази година е бил заложен в размер на 3,452 млрд. лв., но реалното му изпълнение е 3,559 млрд. лв.

„Негативният ефект от това, че касата е започнала да плаща нови молекули, ще започне да се отчита от следващата година. Поради тази причина има заложен дефицит, който не се знае в какъв размер ще е“, посочи той, като допълни, че са нужни мерки в тази насока. Това едва ли ще даде възможност на Лекарския съюз да договори някакво чувствително увеличение на цените, прогнозира още д-р Кокалов. 

„Касата продължава да бъде една голяма аптека“, заяви той и изтъкна, че резервът на фонда се отваря предимно само за лекарства. Припомняме, на последното заседание, проведено на 4-ти октомври, надзорниците гласуваха разпределянето на нови 68,5 млн. лв. – отново за медикаменти.

Д-р Кокалов засегна и темата за дълговете на НЗОК към чужди клиники, като посочи, че те нарастват като лавина. Той допълни, че е възможно в това перо за догодина да залегнат повече средства. Припомняме, според бюджета на касата за тази година за тези разходи бяха заложени 60 милиона лева.

Д-р Кокалов беше категоричен, че е нужна промяна в системата на финансирането както в болничната, така и в извънболничната помощ. „Ако продължаваме да финансираме болничната помощ с тези пътеки, лъжата ще продължава. Всеки ден я чуваме – с  фиктивни операции, фиктивни отчитания. Не можем да сложим до всеки доктор контрольор. При тази система на финансиране това ще се случва, няма да спрем и болниците да растат една до друга. Бюджетите на болниците трябва да бъдат формирани по друг начин, иначе ние караме лекарите да гледат на болните като портфейли“, допълни д-р Кокалов.

Според него трябва да се даде право на общините да определят заплатите на лекарите в общинските болници.

В заключение д-р Кокалов  беше категоричен, че нужен сериозен дебат за проблемите в здравеопазването. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
58LA

Гост 13.10.2017 12:58:54

Този Кокалов е една от влъхвите, допринесли за налагането на сегашната здравна система преди 17години. Празнодумец, чиновник, цял живот акъл дава.Работа за две пари не е свършил. Това е този.

маг.фарм. 13.10.2017 11:21:20

Неприятен факт, но за толкова години, при организации на килограм, хабилитирани лица, нямаше един наш представител, който да излезе и да обясни простичка истина. Извънболничната терапия с лекарства за един хроник, освен че като сума е много по-малка за фонда, принципно спестява и от болничното лечение. В случаите, когато терапията е добре преценена и изпълнявана от пациента, не се достига до болница. А това спестява и средства на фонда.

Гост 12.10.2017 18:32:33

Общините да определят и заплатата на хранилките от НС на НЗОК, че те продукция нямат

Един ОПЛ на 33 12.10.2017 15:44:40

А въпросният господин къде беше през цялото време на развитието на процеса и какво точно направи за да го предотврати! Иначе по принцип е прав, че лекарствата станаха свещената крава на системата.

Кокал, 12.10.2017 14:15:58

бързо дай пример за фиктивни операции и отчитания, и ни уведоми какво е сторено по въпроса. Иначе си обикновен лаладжия.


Още новини
Системата на ТЕЛК трябва да се премахне
22.01.2019 17:16:29

Системата на ТЕЛК трябва да се премахне

Системата на ТЕЛК трябва да бъде премахната. Това заяви пред БНР Капка Панайотова от Центъра за н ...

И МБАЛ Добрич с нова апаратура за хемодиализа
22.01.2019 16:13:01

И МБАЛ Добрич с нова апаратура за хемодиализа

Седем нови хемодиализни апарата очаква Многопрофилната болница в Добрич до месец. Лечебното завед ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...