Четвъртък, 24 Януари 2019
24
юни
5
 

Милка Василева:

За 10 години 15 000 сестри напуснаха България и още толкова - професията

Събота, 24 Юни 2017 | 11:54:26 Надежда Ненова
5

Създаването на медицински стандарт за професионалистите по здравни грижи, с което се ангажира Министерството на здравеопазването е едно от исканията, поставени от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) на първата среща с ми

Създаването на медицински стандарт за професионалистите по здравни грижи, с което се ангажира Министерството на здравеопазването е едно от исканията, поставени от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) на първата среща с министър проф. Николай Петров. „Той прие нашата идея като много разумна и вече е сформирана работна група към министерството, която да започне работа. Нашето настояване е да има стандарти по здравни грижи като приложение към медицинските стандарти по специалности, тъй като нашата работа е изключително многопластова и различна и не може един стандарт да обхване дейността на всички“, поясни пред Zdrave.net председателят на БАПЗГ Милка Василева. По думите й в момента съществуват длъжностни характеристики, които са доста унифицирани и в общи линии служат като приложение към трудовия договор, колкото да се изпълни трудовото законодателство.

Съществува и Наредба 1 за компетенциите на медицинските сестри и акушерките, която регламентира техните задължения при извършване на дейности по назначение на лекар, в присъствие на лекар или като самостоятелни дейности. Стандартите обаче ще регламентират дейностите. „Ще е ясно кой какво прави, защото в момента има донякъде превишаване на правата, поради липса на персонал“, допълни тя.

Милка Василева коментира решението на професионалистите по здравни грижи да запишат в декларация, че достойно заплащане би било възнаграждение за труда им от три минимални работни заплати. „За 10 години 15 000 сестри напуснаха България и още толкова напуснаха професията. Основните мотиви на колегите, които заминаха на Запад, бяха парите. Сега основният мотив вече е отношението, а парите са на второ място. Поради липса на персонал, една сестра трябва да извърши дейностите, които нормално трябва да извършват три или четири. Тя няма време дори да се усмихне на пациента, да не говорим за нейния автономен труд с пациента по отношение на комуникация, разясняване, успокояване. Без нормална заплата не можем и да си помислим, че ще има мотивирани млади хора, които да дойдат в професията. Без възможности за професионално израстване и кариерно развитие, също не можем да си говорим“, каза Василева.

По думите й в момента няма медицинска сестра, акушерка или фелдшер в България, които да работят само на едно место. „Минимум на две, а често и на три. След нощна смяна отиват в следващото лечебно заведение и „синдрома на изпепеляването“ е факт. Няма как хората да бъдат доволни дори и на една по-висока заплата в лечебното заведение, но вършейки работата на няколко души персонал“, допълни още Василева.

Огромен е проблемът и с високата средна възраст на професионалистите по здравни грижи. В детското и училищното здравеопазване тя е 58 години, а общо – 53 години. „От момента, в който имахме изградена асоциация, която вече е институция, ние информираме всички управляващи како се случва. Ние се явяваме и регулаторен орган на професиите. При нас е националния професионален регистър. Само ние знаем движението, всеки наш член има досие с курсове, продължаващо обучение, дори с наложени наказания. Ние съхраняваме информацията, анализираме я и изпращаме доклади, но никой не ни обръща внимание. Имахме много добри контакти с министър Москов и оттам започнахме някакви стъпки за промяна и донякъде успяхме, но за съжаление не достатъчно“, каза Милка Василева.

„Сега ще следим процесите. Много е лесно да кажем утре излизаме на протест, но трябва да видим нещо случва ли се или не. Поне до Нова година, защото сега се прави бюджета на държавата. И ако видим, че там отново сме пренебрегнати, нещата много за кратко ще се случат“, завърши председателят на БАПЗ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
djG$

следващият 21.08.2017 03:19:00

сестрите взимат реално минималната заплата от 460лв.нищо че по стандарт ги осигуряват на по- голям праг.това е гавра ,принизени до минимума и търпят ,защо ли

Гост 25.06.2017 13:33:44

От МБАЛ гр.Шумен само за 1мес. от ОАИЛ напускат три мед.сестри

Нърс 24.06.2017 21:07:51

Представете си в Психиатриите какви кадри "изпепелени" лудуват!

жели 24.06.2017 15:45:04

Когато нещата станаха необратими, някой взе, че се сети! Браво, Милке! Но твоята заплата гони може би на министъра? Какво те вълнуваха сестрите!!!

24.06.2017 12:35:59

За 10 години 15 000 сестри напуснаха България...и нито един митничар!


Още новини
Думите на д-р Дечев за частните болници са обида за две трети от медиците в страната
24.01.2019 12:58:33

Думите на д-р Дечев за частните болници са обида за две трети от медиците в страната

„В изявление пред Българската национална телевизия, управителят на НЗОК, д-р Дечо Дечев наб ...

Министърът: Открити са нарушения при издаването на ТЕЛК решения
24.01.2019 12:25:31

Министърът: Открити са нарушения при издаването на ТЕЛК решения

„Има открити нарушения при издаването на решения за трайно намалена работоспособност по ред ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...