Четвъртък, 24 Януари 2019
26
септ
 

За първи път у нас се провежда Европейската седмица на биотехнологиите

Вторник, 26 Септември 2017 | 14:41:49 Надежда Ненова


Европейската седмица на биотехнологиите се провежда за пети път, но за първи път ще бъде отбелязана и в България, стана ясно на пресконференция днес. От 2013 г. биотехнологиите се почитат със специална седмица, посветена на тях, в чест на откриването п

Европейската седмица на биотехнологиите се провежда за пети път, но за първи път ще бъде отбелязана и в България, стана ясно на пресконференция днес. От 2013 г. биотехнологиите се почитат със специална седмица, посветена на тях, в чест на откриването през 1953 г. на ДНК молекулата.

„Откритие, което постави началото на нова ера за медицината, за познанията за живота и биологията на човека и живите организми. Променя изцяло хода на науката и разбирането за света, в който живеем. Това откритие беше последвано от още сериозни открития в областта на биологията, генетиката и биотехнологиите. Човечеството познава биотехнологиите, макар и неосъзнато, от хилядолетия. Такива продукти са бирата, хляба, всички ферметативни процеси, които водят до подобни продукти, са плод на биотехнологиите. Откритията обаче от 1953 г. насам биотехнологиите в медицината добиха съвсем различен смисъл“, каза д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на AMGEN България и съорганизатор на инициативата в партньорството с УМБАЛ „Александровска“.

По думите на д-р Чемишанска фокусът на тази седмица ще бъде насочен и към най-малките. От 26 до 29 септември в Детски научен център „Музейко“ ще бъдат организирани научни работилници „Клетката“ и „ДНК“, а на 1 и 2 октомври се предвиждат представления на приказката „Добрият цар Имунитет“.

„Това е едно изключително важно събитие, чрез което ние можем да покажем, че има хора, работещи в едно бързоразвиващо се, научно приложно направление, което се обединява с думата биотехнологии. От една страна с помощта на развитието на биотехнологичните процеси медицината успя да навлезе на молекулно и генетично ниво и да разбере по-добре механизмите на различни заболявания и процеси. От друга страна това пък позволява и откриването на нови заболявания, за които досега не сме подозирали и да намери по-правилното, по-индивидуалното терапевтично въздействие“, каза проф. д-р Елисавета Наумова, началник на Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки към УМБАЛ „Александровска“.

„В нашите лаборатории можете да видите на живо процесите, които са свързани с фармакогенетиката, с контрола на лекарствата, с ДНК-технологиите, за намиране на най-подходящ донор, банка за стволови клетки, които се съхраняват за по-нататъшна клетъчна терапия, за диагностика на имунодефицити или онкологични заболявания“, каза още проф. Наумова.

В клиниката по Клинична имунология се извършва диагностично-лечебна дейност съгласно медицински стандарт "Клинична имунология" в областта на имунологията, нефрологията, педиатрията, кардиологията, ревматологията, хематологията, трансплантологията, инфекциозните болести, имунните дефицити и други. Извършва се имунологична подготовка на донори и реципиенти за трансплантация на органи, тъкани и клетки и мониториране на трансплантирани пациенти.

Клинична лаборатория и клинична фармакология, която включва и клиниката по Клинична имунология, е структура към УМБАЛ ”Александровска”, която извършва рутинни и високоспециализирани изследвания, и фармакотерапевтични консултации за пациенти от цялата страна. Тя е основна база на Катедрата по клинична лаборатория и клинична имунология, и главен център за обучение на лабораторни специалисти и студенти по медицина и фармация.

Структурата разполага с модерна, уникална апаратура, с помощта на която осигурява надеждна  информация за ранна диагноза, контрол на динамиката на болестния процес и ефекта на лечението, управление на лекарствената терапия, ефективна профилактика, както и на оценка на степента на възстановяване на здравето и трудоспособността.

В структурата се извършват тестове при вероятни носители на гени, водещи до рак на матката, на гърдата и на простатата. Има възможност и за диагностициране на пациенти с т.нар. моногенни заболявания. „Това са редки заболявания, които се причиняват от промяна или мутация в един единствен ген за разлика от полигенните заболявания. В момента, ако си представим, че около 20 000 гена кодират белтъците и отговарят за болестите или здравето при човека, тези моногенни заболявания наброяват 1600 вида. Тук се включват различни епилепсии, мускулни атрофии, невропатии, таласемия, различни заболявания на кръвта, включително и различни имунодефицити. За да се постави точна диагноза и за пренаталната диагностика са необходими клиничните изследвания с новите методи на изследвания. С една единствена кръвна проба може да бъдат изследвани над 5000 гени. Повечето от дефектните гени може да бъдат заменени с трансплантация на стволови клетки“, каза доц. Снежина Михайлова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
LST3


Още новини
Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари
23.01.2019 16:51:40 Надежда Ненова

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари

Електронната система за проследяване на лекарствата ще стартира тестово през февруари. Това съобщ ...

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС
23.01.2019 16:32:52 Надежда Ненова

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването нямат за цел да създав ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...