!
Неделя, 08 Септември 2024
01
март
2
 

За първи път в България беше извършена манипулация за преодоляване на ахалазия

Четвъртък, 01 Март 2018 | 14:15:10
2

За първи път в България беше извършена изключително сложната интервенция перорална ендоскопска миотомия (ПОЕМ) при пациент с ахалазия - тежко състояние, при което човек трудно се храни и преглъща. Сложната манипулацията се реализира в Университетска бо

За първи път в България беше извършена изключително сложната интервенция перорална ендоскопска миотомия (ПОЕМ) при пациент с ахалазия - тежко състояние, при което човек трудно се храни и преглъща. Сложната манипулацията се реализира в Университетска болница „Пълмед“ в Пловдив, от екип начело с д-р Никола Боянов – началник на Отделението по гастроентерология.

„Манипулацията е правена два пъти в България от чуждестранни специалисти, които бяха поканени да направят демонстрация на живо в рамките на конгрес на Дружеството по гастроентерология. За реализиране на подобна манипулация е необходима сериозна подготовка както от страна на този, който я изпълнява, така и от страна на здравното заведение, където тя се прави. Това са подготвен екип, техническо оборудване, специализирани звена за проследяване на състоянието на пациента преди и след манипулацията. След предварителна подготовка, отнела ни около две години, в УМБАЛ „Пълмед“ изпълнихме посочените условия и успяхме да реализираме планираната манипулация“, коментира д-р Боянов.

Ахалазията е невъзможност на долния езофагиален сфинктер да се отваря след преглъщане. Това е състояние, при което човек трудно се храни. Първоначално през хранопровода трудно започват да преминават само твърдите храни, впоследствие трудно преминават и течностите. Стига се до повръщане на храната, която се е задържала в хранопровода, хората отслабват на килограми. Това състояние е много опасно, ако се развие в детска възраст, защото може да се получи изоставане в растежа, което трудно се компенсира. Чрез пероралната ендоскопска миотомия проблемът с храненето се преустановява и хората живеят нормален живот.

„Вариантите за лечение на ахалазията до този момент бяха няколко и всеки един от тях има своите рискове и недостатъци. Медикаментозният е с ограничено приложение и почти не се прилага вече. Възможно е и инжектиране на ботокс в областта на долния езофагиален сфинктер, което води до отпускане на мускулатурата и възстановяване на храненето. Друг неоперативен метод е вкарване на специален балон в хранопровода, който чрез раздуване довежда до разширяване и отпускане на мускулите на долния езофагиален сфинктер. В повечето случаи манипулацията има краткотраен ефект.

Най-ефективният до момента метод е оперативната миотомия по Хелер, извършваща се по лапароскопски път. При него освен мускулатурата на хранопровода се разрязват и 2-3 см от мускулатурата на централния сегмент на стомаха. Манипулацията сама по себе си не е животозастрашаваща пациента, но е важно да се изпълнява от хирург с опит. По-малко инвазивните манипулации са по-добрият вариант“, смята д-р Никола Боянов.

Той представи и алгоритъма на извършената операция: „За да се преодолее невъзможността да се отваря сфинктера, се прави разрез на мускулатурата на хранопровода. Инжектира се високомулекулен разтвор под лигавицата, който подува мястото, а посредством специален ток правим надлъжен разрез. През него прокарваме ендоскопа и с ножа се прави дисекция на подлигавичното пространство. Там „копаем“ тунел в стомаха, след което се разрязва мускулатурата, излиза се от тунела и първоначалният разрез се затваря с клипсове. Тази сложна и изключително прецизна интервенция позволява пациентът да се храни като всички хора.”

С манипулацията, която реализират специалистите в „Пълмед“, проблемът с храненето се преустановява и хората започват да водят нормален начин на живот.

Д-р Никола Боянов съобщи, че пациентът му вече е изписан: „Той е добре, изписахме го 6 дни след операцията. По принцип пациентите се изписват 2-3 дни след операцията, ако съдействат и спазват режима, който им се дава. Няколко дни се приемат бистри сокове, след което се преминава към течни храни, твърда храна и обща диета”.

За сложната манипулация се събира екип от специалисти, които наблюдават процеса и са в готовност при необходимост да се включат. Сред тя са началникът на Отделение в Клиниката по хирургия в „Софиямед“ д-р Сергей Сергеев, гръдния хирург д-р Петко Кирилов, началникът и заместник-началникът на Хирургията в „Пълмед“ д-р Васил Горанов и д-р Спас Господинов.

„За съжаление реализирахме перорална ендоскопска миотомия 10 години след като се лансира в световен мащаб. Тя е изпълнена за първи път от японски хирург. Много важно е да има реално функционираща национална програма за ендоскопско обучение, защото в момента, ако един специалист иска да напредва, единственият шанс е да се обучава е извън страната. Това е скъпо, а понякога и трудно осъществимо“, коментира в заключение д-р Никола Боянов.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9AMQ

М.Делин 02.03.2018 09:06:34

Крокодил, а можеш ли да направиш Фиброскопско изследване въобще? Или само четеш в интернет какво правят другите. Като "кучето месар-коментатор" Коментарите са с ИМЕ и на научни форуми. Поздрави!

crocodile 01.03.2018 16:01:18

POEM ima svoite predimstva i nedostatyci. Na purvo mjasto e reflux! Mnogo seriozen problem pri pacienti s POEM. Zatova indicaciite za POEM sa pacienti, koito ne sa "fit" za obsta anestezija! Osven tova pacienta trjabva da e minal prez drugite stadii: balonna dilataciq i Botox predi POEM. No kolko struva 200 UI Botox v Bulgaria i koy moze da si go pozvoli e otdelen vupros!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...