!
Неделя, 08 Септември 2024
21
ноем
8
 

Проф. Иван Литвиненко:

За починалото дете е било направено всичко, което би направил всеки един лекар

Има пневмонии, които протичат за часове, обясниха двама специалисти

Четвъртък, 21 Ноември 2019 | 10:32:51
8

За починалото дете са били предприети всички необходими и медицински издържани действия от страна на медиците в УСБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, не е имало забавяне или пропуски от момента, в който то е било регистрирано в приемния кабинет.

За починалото дете са били предприети всички необходими и медицински издържани действия от страна на медиците в УСБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, не е имало забавяне или пропуски от момента, в който то е било регистрирано в приемния кабинет. Това заяви категорично в ефира на bTV тази сутрин проф. Иван Литвиненко, ръководител на клиника в болницата и член на болничната комисия, която провежда вътрешно разследване по случая. Той подчерта, че тази комисия е съставена от специалисти с над 30-годишен клиничен опит, които единодушно са застанали зад колегите си, ангажирани с приемането и лечението на детето.

Проф. Литвиненко увери, че се е въздържал от публични коментари до момента, в който са станали известни първите резултати от проверката, за да не бъде обвинен в отсъствие на обективност и неверни внушения. Той подчерта, че когато детето е било прието за болнично лечение, са му били направени всички необходими изследвания, а в първата рентгенова снимка не е имало никакви изменения, будещи тревога. Заедно с пълната кръвна картина, е бил назначен и кръвно-газов анализ, който е показал 98% насищане с кислород, което, според специалиста, означава, че няма белодробна недостатъчност. Близо 4 часа след приемането състоянието на детето рязко се влошава, което по думите на проф. Литвиненко, в медицината е известно като злокачествено протичаща пневмония.

 „От това умират деца по цял свят. За съжаление лекарите не сме Господ“, каза проф. Литвиненко. Той призна, че персоналът на болницата работи в изключително напрежение, защото случаят със смъртта на детето  е разстроил много всички, в това число и младите специалисти, които, по думите му, работят със страх, че ще бъдат неправомерно обвинени.

„И лекарят е човек, който преживява“, каза още проф. Литвиненко

„Всяка година има по няколко такива случая на смърт при деца поради драматично протичане на болестния процес “, каза доц. Атанас Мангъров, педиатър-инфекционист, който участва като експерт в изясняването на случая.

Той сподели, че дори съвсем скоро се е явил също като експерт по такова дело.

Доц. Мангъров обаче изрази недоумение от факта, че детето не е било насочено за лечение към Инфекциозна болница, която е само на 200 метра от Педиатрията, а се е озовало в болница „Лозенец“. Специалистът уточни, че според документацията от болница „Лозенец“, в момента на прегледа състоянието му не е било тежко и не е налагало хоспитализация. Доц. Мангъров потвърди казаното от проф. Литвиненко, че има пневмонии, които се развиват изключително бързо и изходът е фатален.

                    



Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
h*9H

лекар 21.11.2019 16:42:50

защо се крие името на лекаря от Правителствена болница,върнал детето вкъщи с капки за нос и изгубил ценно време за лечение му.Защо родителите не публикуват неговата снимка?Аможе би този човек е недосегаем,името му започва с Ф и по случайност е съпруг на една близка на сърцето на Борисов кметица

БЛС-Въоръжено Крило 22.11.2019 17:47:50

Не го знам кой е ,но и ние всеки ден преглеждаме бебета и изписваме капки за нос и насочваме деца за ДОМАШНО ЛЕЧЕНИЕ. Така,че щом е насочил детето за лечение в къщи значи не е имало никакви тревожни симптоми по това време и не е изгубил ценно време . Така, че ако сте лекар, ако обичате не влизайте в изговора на профаните повтарящи глупотевини за да се налива вода в жълтата журналистика.

Абе бате, 25.11.2019 18:54:25

То май истината боли, а?

чукча 21.11.2019 12:13:52

Ще има ли най-накрая търсене на съдебна отговорност от хора, разпространяващи недоказани обвинения, клевети и обиди - това са медии, пациенти, политици, кибици!? В този случай дори се включи с хули и проф. Гайдарски, нарече ги "некомпетентни и квалифицирани лекари". БЛС от чл. внос плащат петцифрени заплати на адвокати - няма ли да си заработят парите все пак!?

Гост 21.11.2019 12:02:30

Да Ви кажа аз как практикувам: Откажат ли родителите на някое дете хоспитализация - с подпис удостоверяват това, и пред (поне двама!) свидетели! Ако имах възможност и го позволяваше Етиката, бих записал отказа им на видео! Трудно се работи с (1)прости, (2)нагли, (3)арогантни, (4)агресивни и от всичко разбиращи (5) "капацитети", особено ако е пет в едно!

Системен проблем?! ДА! 21.11.2019 11:43:43

Но има ли друга държава, където всички Новини в централните медии да са запълнени с дефектите на здравеопазната ни система с акцент единствено върху "калпавите доктори...". Без дискусия, без адекватен анализ се раздават присъди с единствената цел да се настройва обществото срещу медицинското съсловие и най-вече да се засилва натиска върху лекарите... Достигнахме до там - никой да не желае да лекува сериозно болните... да няма достатъчно спешни кабинети/отделения, вкл. и в Националните ни болници да има същите проблеми?!!! Защо е така, кой е отговорен?! Не са лекарите... Доц. Мангъров е прав - за хеморагичната вирусна пневмония. НИКОЙ ЛЕКАР НЕ ЖЕЛАЕ НЕБЛАГОПОЛУЧИЕТО НА ПАЦИЕНТА И ЛЕКАРЯТ УМИРА ПО МАЛКО С ВСЕКИ СВОЙ ИЗГУБЕН ПАЦИЕНТ. Да се поучим от този пореден нещастен случай. На времето в Либия, на Кадафи, приемахме всички, обърнали се за помощ в спешния к-т и биваха изписани след малко от дежурната клиника - също неефективен и много скъп подход...

Гост 21.11.2019 11:12:51

И друго каза Проф. Литвиненко! "В комисията, която направи проверка на обстоятелствата, при които е починало 3-годишното дете, всички бяхме единодушни, че за това дете е направено всичко, което може да направи всеки един от нас. И лекарят е човек, преживяваме всеки такъв казус... Вие се опитвате да настройвате хората срещу нас лекарите. Това заяви в студиото на Би Ти Ви проф. Иван Литвиненко, член на комисията, създадена по казуса в Специализираната болница по детски болести в София." ОПИТВАТЕ СЕ ДА НАСТРОЙВАТЕ ХОРАТА СРЕЩУ ЛЕКАРИТЕ! Здраве.нет, защо пропускате това? Или ОТГОРЕ, от ДС, забраняват такива коментари?

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 21.11.2019 10:59:40

Дано сега СИКаджийската мутра прочете това (или някой от придворните му го обясни(преведе)(направи разбор)! "ДА СЕ МАХАТ!" "ДА СЕ МАХАТ!" "ДА СЕ МАХАТ!" - Присъдата веднага я раздаде!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...