Неделя, 21 Юли 2019
21
май
7
 

Министър Ананиев:

За постигането на универсално здравно покритие са нужни целенасочени усилия към най-уязвимите групи

Понеделник, 21 Май 2018 | 17:12:38
7

Гарантирането на справедлив достъп до висококачествени здравни услуги, ориентирани към хората, достъп до лекарствени продукти, както и насърчаване на благосъстоянието на хората от всички възрасти, трябва да бъдат водещи задачи в общите усилия, за д

Гарантирането на справедлив достъп до висококачествени здравни услуги, ориентирани към хората, достъп до лекарствени продукти, както и насърчаване на благосъстоянието на хората от всички възрасти, трябва да бъдат водещи задачи в общите усилия, за да се осигури универсално здравно покритие. Това заяви в изказването си от името на Българското председателство на Съвета на ЕС министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на откриването на 71-та сесия на Световната здравна асамблея в Женева.

Тази година сесията е посветена на темата „Здраве за всички: ангажирайте се с универсално здравно покритие“, съобщават от Министерство на здравеопазването.

Световната здравна асамблея е върховният орган на Световната здравна организация, който взема решенията и определя политиките на организацията. Универсалното здравно покритие е споделена цел на държавите-членки на Световната здравна организация в стремежа никой гражданин да не бъде оставен на заден план – цел, чрез която ще се търси постигането на най-високия възможен стандарт за здраве за всички.

Българският здравен министър посочи, че важни стъпки в тази посока са необходимостта от стратегическо и устойчиво сътрудничество на всички нива, както и целенасочени усилия, за да се достигне до най-уязвимите групи, посочват от там.

Затова и СЗО трябва да е добре подготвена да подпомага държавите-членки в усилията им да разширят достъпа до здравни услуги и да координира усилията на всички партньори да изградят устойчиви здравни системи, изтъкна Ананиев.

ЕС и неговите държави-членки признават постигнатото в резултат от усилията на СЗО досега, но все още има редица области, в които липсва напредък. Необходимо е да се продължи с бързи, решителни и прозрачни действия за справяне с някои въпроси от програмата за реформи, в това число и тези, свързани с реформата в управлението.

Ето защо държавите-членки на ЕС подкрепят усилията на Генералния директор, насочени към продължаване изпълнението на спешната реформа на Световната здравна организация, коментира в изказването си министър Ананиев. Той посочи, че ЕС и държавите-членки приветстват Тринадесетата обща работна програма, чиято цел е осигуряването на здравословен живот и насърчаването на благосъстоянието на хората от всички възрасти.

В изказването си пред сесията на Световната здравна асамблея българският здравен министър поздрави СЗО за постиженията на организация през последните 70 години и допълни, че ЕС и държавите-членки са напълно ангажирани да продължат да подкрепят и да допринасят конструктивно за реформата на организацията и другите въпроси от първостепенна важност в нейния дневен ред.

Министър Ананиев благодари на Секретариата за доклада, съдържащ петгодишния глобален стратегически план за подобряване на готовността и реакцията на общественото здраве и посочи, че ЕС и държавите-членки подкрепят предложените в доклада цели, задачи и мониторинг.

В Асамблеята участват делегации от всички 194 страни-членки на СЗО, представители на различни специализирани агенции, организации от системата на ООН, правителствени и неправителствени организации, както и официални наблюдатели.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
WZTV

dr 22.05.2018 08:54:57

Те са големи капацитети и трябва непременно да споделят управленския си опит. Европа има голяма полза от тях.

Гост 21.05.2018 23:57:42

Жени Начева и тя на разходка до Женева. Така ли спазваме бюджетната дисциплина, другарко Начева? Или за екскурзийки пари бол

Гост 21.05.2018 18:52:45

ДпС подлоги, докога ще крадете от труда ни?

Гост 21.05.2018 18:12:06

Tova mu e poslednoto patuvane na starcheto.

Гост 22.05.2018 08:20:31

Е, чак последното. Ще стане и това ама не сега.

Гост 21.05.2018 17:58:31

Риформатора оправи здравеопазването в България тръгна да оправя другите. Да се връща немедлено щото сГоранчо трябва да плаща заплати бадева напук на зомбито Начева. Нали имаше финансова дисциплина или всичко е ала бала

Гост 21.05.2018 17:45:01

Срам.


Още новини
Доц. Мангъров: Медицината се основава на знания, на опит и е донякъде изкуство
21.07.2019 10:20:16 Надежда Ненова

Доц. Мангъров: Медицината се основава на знания, на опит и е донякъде изкуство

Доц. д-р Атанас Мангъров е Началник на Първо Детско отделение към СБАЛИПБ “Проф.Ив.Киро ...

 Експертите на УМБАЛ
20.07.2019 12:11:42

Експертите на УМБАЛ "Александровска" обучават 15 лекари от 7 държави

 Експертите на УМБАЛ "Александровска" пак обучават чужди специалисти в областта на невромуск ...
Актуална тема
Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...