Понеделник, 24 Юни 2019
21
май
 

Зачестяват случаите на меланом

Понеделник, 21 Май 2018 | 15:10:51


Зачестяват случаите на най-опасната и агресивна форма на рак на кожата - меланом, алармираха специалисти на пресконференция, посветена на имуноонкологията в лечението на злокачествени заболявания. Ако преди този тип заболяване е било относителн

Зачестяват случаите на най-опасната и агресивна форма на рак на кожата - меланом, алармираха специалисти на пресконференция, посветена на имуноонкологията в лечението на злокачествени заболявания.

Ако преди този тип заболяване е било относително рядко, то сега честотата му в развитите страни се увеличава по-бързо от всеки друг вид рак. „Преди 200 години меланомът е бил много рядко заболяване, лекарите с най-голяма практика са имали по един-двама пациента“, заяви д-р Красимир Киров, завеждащ Клиниката по онкодерматология в СБАЛО. „Увеличаването в броя на меланомите е изключително за сметка на меланома на кожата. Причината се свързва с излагане на ултравиолетовите лъчи“, поясни специалистът. Той изтъкна, че през 2015 година болните са били 350 000 души, докато пет години по-рано те са били 220 000.  „Въпреки профилактиката, която се провежда  в цял свят, броят само не намалява, но и се увеличава“, посочи д-р Киров.

По-често засегнати от заболяването са хората със светла хора. Меланомът засяга най-често пациенти в разцвета на силите си – средно хора на 52 години, за разлика от повечето солидни тумори, които възникват в по-късна възраст.
За съжаление лечението на пациентите се характеризира с лоши резултати, като средната продължителност на живот е само 6-9 месеца, а петгодишната преживяемост е под 5%. Той посочи, че меланомът засяга основно мъжете и при тях прогнозата е много по-лоша.

От своя страна д-р Марчела Колева, завеждащ Клиника по медицинска онкология в болница "Царица Йоанна – ИСУЛ,се спря на рака на пикочния мехур. Заболяването е четвърто по честота сред мъжете и на осмо място сред жените. Д-р Колева изтъкна, че за пушачите рискът от развитие на карцином на пикочния мехур е четири пъти по-висок. Другите рискови фактори  са излагане на карцерогени, поглъщане на арсен, хронично дразнене и инфекции, малка консумация на вода и други.

Сред първите симптоми за болестта е появата на кръв в урината, но без наличие на болка, поясни специалистът. Повечето случаи, между 85 и 90% , се диагностицират сравнително рано, когато и прогнозата и лечението са благоприятни. Според данни от Националния рамков регистър новозаболелите през 2015 г. са 1 745 българи.

Специалистите се спряха и на новите възможности за лечение на пациентите с този тип заболявания, които са свързани с таргетно лечение  и имунна терапия.

Те посочиха, че при пациентите с напреднала форма на рак на пикочния мехур, възможностите за лечение са по-ограничени, а терапевтичните резултати често са по-лоши. В тези случаи е доказана ефективността при използването на имунните чекпойнт инхибитори, което дава и по-голяма преживяемост при  пациентите.

Д-р Коева информира, че преди две години НЗОК е спряла да реимбурсира използване на БЦЖ ваксина като профилактика при рака на пикочния мехур. Имунотерапията за този тип заболяване се реимбурсира от касата от началото от април тази година.

Що се касае до меланома – той  е широко признат като имуногенен тумор и според последните клинични проучвания имунният отговор може да играе важна роля при лечението, поясниха още специалистите.

Днешното събитие бе организирано от фармацевтична компания MSD.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
rRFL


Още новини
Надяваме се за догодина да договорим отпадането на лимитите по отделения
24.06.2019 16:50:54 Надежда Ненова

Надяваме се за догодина да договорим отпадането на лимитите по отделения

Засега има резистентност към въпроса за лимитите по легла от страна на НЗОК. Това каза пред Zdrav ...

Удължават срока за заявки за централизираната поръчка на лекарства
24.06.2019 15:58:04

Удължават срока за заявки за централизираната поръчка на лекарства

Министерството на здравеопазването удължава срока за събиране на заявки за закупуване на медикаме ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...