!
Неделя, 08 Септември 2024
24
февр
 

Започна кандидат-студентската кампания на МУ Пловдив

Четвъртък, 24 Февруари 2022 | 14:54:00


За поредна година пандемичната обстановка налага промени в организацията на кандидатстудентската кампания в Медицински университет-Пловдив, отбелязват от там. Остава непроменена присъствената форма на конкурсните изпити за прием в МУ-Пловдив за

За поредна година пандемичната обстановка налага промени в организацията на кандидатстудентската кампания в Медицински университет-Пловдив, отбелязват от там.

Остава непроменена присъствената форма на конкурсните изпити за прием в МУ-Пловдив за българските кандидат-студенти. Тестовете за чуждестранните кандидати ще бъдат организирани в електронна среда. За нормалното протичане на изпитите ще бъдат създадени необходимите условия за спазване на всички противоепидемични мерки и стандарти, съгласно препоръките на МЗ, РЗИ и другите компетентни органи.

Приемните изпити за магистърските специалности ще бъде в рамките на един ден под формата на тест с два модула – биология и химия, като за тях се поставят отделни оценки.

Изпитът по биология включва активни и пасивни въпроси и задачи, съобразени изцяло с учебния материал за задължителна подготовка от 8, 9 и 10 клас на СОУ.

Изпитът по химия включва въпроси и задачи от учебното съдържание за задължителна и профилирана подготовка от 8 до 12 клас на СОУ, които обхващат материал от органична и неорганична химия.

Изпитът по етика за бакалаври и професионални бакалаври ще бъде под формата на тест.

Документи за кандидатстване в МУ-Пловдив за ОКС Магистър, Бакалавър или Професионален бакалавър, след завършено средно образование, за редовно обучение и за ОКС Магистър, след завършено висше образование, за редовно обучение, ще се подават единствено онлайн през интернет сайта на Университета в периода от 06 юни до 27 юни 2022 г. включително. Кандидатстудентски документи няма да се приемат на място.

Датите за кандидатстудентски изпити в Университета са: 1 юли 2022 г. – Биология и Химия; 5 юли 2022 г. – Етика; 6 юли 2022 г. – Социална медицина и здравен мениджмънт, 7 юли 2022 г. – Скулптиране. 25 октомври 2022 г. – Социална медицина и здравен мениджмънт – за магистърски програми след завършено висше ОКС „Бакалавър“, задочно, платено обучение.

Съгласно Решение на Академичен съвет, съгласувано с МОН, между медицинските университети и с омбудсмана на Р България, балообразуването през настоящата КСК 2022 г. ще е по следния алгоритъм: За специалностите Медицина, Дентална медицина, Фармация – като сбор от оценките по: български език и литература от ДЗИ (при липса на ДЗИ – от дипломата за средно образование) и утроените оценки от конкурсните изпити по биология и химия. Максимален бал 42.

За специалностите Медицинска сестра, Акушерка, Лекарски асистент, Рентгенов лаборант, Рехабилитатор, Помощник фармацевт, Медицински лаборант, и Инструктор диетично хранене, Инспектор по обществено здраве, Медицинска козметика – като сбор от оценките по: български език и литература от ДЗИ (при липса на ДЗИ – от дипломата за средно образование) и утроената оценка от конкурсния изпит по етика. Максимален бал 24.

Повече информация за КСК’2022 може да бъде намерена на интернет страницата на университета http://mu-plovdiv.bg/.

Дипломите, издавани от МУ-Пловдив, се признават във всички страни, членки на Европейския Съюз и Европейското икономическо пространство.

Акредитиран с една от най-високите оценки от Националната Агенция за Оценяване и Акредитация, Университетът е сред лидерите на медицинското образование у нас, като за четвърта поредна година отстоява първото си място в обучението по професионално направление „Медицина“. МУ-Пловдив е едно от седемте висши учебни заведения в страната, което през 2021-ва година получи статут на изследователски университет, като оценка за значимия принос за развитието на важни обществени области чрез върхови научни изследвания и високи резултати от научноизследователска дейност.

Медицински университет – Пловдив е висше медицинско училище, в което се обучават студенти от над 45 страни, докторанти и специализанти в областта на медицината, денталната медицина и здравеопазването по следните магистърски и бакалавърски програми.

За повече от 75 години Университетът е обучил над 65 000 студенти от близо 50 страни от петте континента. МУ-Пловдив е член на Асоциацията на европейските университети EUA и на още 14 международни организации. Erasmus+ партньори на Университета са 125 университета от 25 европейски и други държави.

Обновени са базата и учебните лаборатории, въведени са най-съвременните технологии – две 3D интерактивни маси за виртуални дисекции и последно поколение микроскопи. Симулационният тренировъчен център на МУ-Пловдив е единственият по рода си медицински обучителен комплекс в България и е сред най-добрите в Европа. Той разполага с най-новите симулатори за виртуална реалност, както и с виртуална операционна зала. 

От създаването си до наши дни университетът е доказал, че в основата на всяко постижение са хората, които дават живот и бъдеще на най-хуманните мечти – преподавателите и студентите, отбелязват от ВУЗ-а и декларират: „Медицински университет – Пловдив е готов да посрещне новите си студенти!“



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2q8n


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...