Сряда, 26 Септември 2018
20
апр
 

Започна делото срещу д-р Илко Семерджиев

Петък, 20 Април 2018 | 13:06:05


Съдът даде ход на делото срещу бившия служебен министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев, информира Дарик. Той е обвинен за това, че през март миналата година поискал от директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Асена Стоименова да назначи посочен от него човек за заместник-директор на агенцията.

Според обвинението Стоименова установила конфликт на интереси при въпросния човек и отказала да го назначи, след което Семерджиев я заплашил с уволнение.

Още след повдигането на обвинението миналата година Семерджиев заяви, че получил многократни сигнали за пропуски в работата на агенцията и за недостиг на редица лекарства в аптечния сектор, а с обвинението Стоименова просто опитвала да запази поста си.

„Фактическата обстановка в ИАЛ показва, че свръхконцентрацията на власт в едно лице, което години наред не желае да назначи свой заместник в разрез с Устройствения правилник на агенцията, се е превърнала във фактор за еднолично и незаконосъобразно управление, а също така има и отказ да докладва и да се съобразява с висшестоящ орган на власт, какъвто се явява министърът на здравеопазването. Това очевидно е причината директорът да търси „спасение“ от работодателя си чрез докладване в прокуратурата, което настоящият директор е извършвал нееднократно през годините. Подобен вид „функционална приватизация“ на държавен орган и осигурената му пълна безконтролност обяснява множеството неблагоприятни ефекти върху здравната система като цяло и лекарствената политика в частност. Този факт вероятно стои и в основата на масирания натиск, упражняван върху министъра на здравеопазването от фармацевтични асоциации, фирми и други подконтролни субекти, но не само“, коментира тогава д-р Илко Семерджиев.

„Разговори за мое евентуално назначение са водени през февруари, когато министър Семерджиев, базирайки се на моя опит и експертни познания, ми предложи да заема поста заместник изпълнителен директор на ИАЛ, като основно усилията ми бъдат в посока усъвършенстване и развитие на областта на клиничните изпитвания. В основата на това предложение беше една по-добра защита на обществения интерес, свързана със значителния социален и икономически ефект на провежданите в България клинични изпитвания – осигуряване на иновативно, съвременно и трудно достъпно лечение за социално значими заболявания на пациентите в България, възможности за работа с такива медикаменти на лекарите в страната, финансов ресурс с последващ благоприятен ефект върху обема на данъците и т.н. Министър Семерджиев изрично ме предупреди, че длъжността мога да заема само ако нямам конфликт на интереси по смисъла на законите в България и че при наличие на такъв конфликт не мога да бъда назначен.“ Това пък обясни предложеният за зам.-директор на ИАЛ д-р Боян Доганов в същия период.

След днешното първо заседание по делото д-р Семерджиев отново коментира, че зад делото стояли интересите на фармацевтични компании, които целят да запазят печалбите си.

Той коментира делото и пред „24 часа“. „Не съм заплашвал никого, това не е моят стил. Не се е случвало в живота ми някого да заплаша... А камо ли подчинен, когото мога да уволня, защото това е мое правомощие. Законът за администрацията ми го позволява“, заявява той.

„Въпросната госпожа бяга пред вятъра и се е опитала да ме обвини, за да не назначи човек поради единственото си желание да управлява еднолично и безконтролно. В правилника на ИАЛ пише, че министърът утвърждава зам.-директора, това е т.нар. матрично управление с цел контрол. За един месец съм върнал всички лекарства в аптеките, включвайки в проверките освен ИАЛ и НАП и Агенция „Митници“. Ние свършихме работата на ИАЛ и на тази жена. Тогава, ако си спомняте, нямаше никакви лекарства по аптеките. Диабетици на животоспасяващо лечение ходеха до Гърция и Турция да си купуват инсулин. И сега няма назначен зам.-директор. Правилникът на ИАЛ не позволява директорът да упълномощава друг да изпълнява функциите му освен зам.-директора. Тази жена е отсъствала средно по 80 до 100 дни от България и от работа и в това време всички административни актове, които са издавани, са нелегитимни, защото са подписвани от чиновник от по-ниско ниво на зам.-директор“, допълва той.

Семерджиев остава с мярка за неотклонение „подписка”. Ако бъде признат за виновен, може да получи до 5 години затвор. Следващото заседание по делото е на 18 май.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
GBWd

Ясно е, че 28.04.2018 15:43:40

след като ти го е начукал, значи може.

. 26.04.2018 16:33:21

Да се ядосваш, значи да наказваш себе си за грешките на другите. Tempus omnia revelat/ Времето разкрива всичко.

Ха-ха 25.04.2018 22:14:43

Идиот като теб не подлежи на убеждаване. Това не е написано за теб, лигльо.

Ха Ха Ха Ха 26.04.2018 12:23:19

Зъболекарят пак си изпусна нервите!

Виж сега, 26.04.2018 16:44:24

аз пък мисля, че ти го начука :)

Гост 26.04.2018 21:01:36

Той може ли да чука на тази възраст :)

Гост 25.04.2018 21:37:50

Tози идиот засипва форума с просторни писания, с които иска да убеди в своята невинност! Никога не бил оказвал натиск през живота си! Гнусна лъжа! Винаги е заповядвал, изнудвал и е пласирал свои хора.

Илко Семерджиев 21.04.2018 13:28:42

Да включим прожекторите! Да осветлим процесите в държавата! Тъй като процеса срещу мен навлезе в своята съдебна фаза и вече имам достъп до материалите по делото с (не)изненада установих, че говорителката на главния прокурор сериозно се е „отклонявала“ от истината миналата година, когато представяше пред обществото поредния „престъпник“ от високите етажи на властта. Какво твърдеше тя тогава: 1. Твърдеше, че обвинението е доказано; 2. Твърдеше, че имат ЧЕТИРИМА свидетели очевидци на телефонен разговор; 3. Един ден след това твърдение намали на ДВАМА свидетелите очевидци на телефонен разговор; 4. Твърдеше, че е извършена проверка за конфликт на интереси и то от лице, което не е орган за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (самата г-ца Асена Стоименова проверявала в ГУГЪЛ и в Търговския регистър); 5. Твърдеше, че д-р Боян Доганов е в конфликт на интереси. От документите, които вече видях се оказва, че: 1. Прокуратурата има само ЕДИН свидетел очевидец на телефонен разговор - главният секретар на ИАЛ г-н Светлин Спиров; 2. Легитимна проверка от КПУКИ за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е извършена по сигнал против д-р Доганов и е завършила с „Решение за прекратяване на производство № РП-054-17-056/11.05.2017 г.“ 3. Оказа се, че д-р Доганов не е в конфликт на интереси. Само факти, без коментар - колкото да се осветляват процесите в държавата!

Живко Божилов 20.04.2018 15:12:13

То д-р Радев, ако сте доктор, какъвто със сигурност не сте, едва ли от логореята на Вицекраля ще раберте друго!!!

Ха-ха 20.04.2018 16:54:32

живко, ти не си живко, а вариклечко :)

Живко Божилов 20.04.2018 15:08:36

Ееее Самуилчо Илкова подлого, май не си Самуил. Хахаха... Явно съм уцелил болното място!!!

Гост 20.04.2018 14:04:48

От това словоизлияние ства ясно само едно, че си голям комплексар!

Стига глупости! 21.04.2018 01:26:53

Всеки човек има комплекси, защото съвършенството е невъзможно. Интелигентният човек се концентрира върху способности си и върху това как да ги развива по-успешно, за да преодолее комплексите си. Добре е за преодоляването на комплексите си според професионалистите , ако от време на време описваме нещата, които сме постигнали. И в конкретния случай, за краткия срок, с който е разполагал, д-р Илко Семерджиев като здравен и вице-служебен премиер според своите служебни задължения, съвест, способности и професионализъм ви дава подробни факти как е поел своята отговорност да реши проблема с дефицита и порочните икономическите интереси с лекарствата, и липсата на организационна култура/матрично управление в ИАЛ, който засяга всеки от нас, независимо от коя страна в системата на здравеопазването е. Да, малко ме притеснява (субективно, но не обективно лично мнение) защо е избрал точно този човек, който е може би в конфликт на интереси, но това нека да го оставим на съда да присъди. Всеки е невинен до доказване на противното! В демократичното общество. А българското все още не е достигнало тези нива на демокрация.

За сведение 21.04.2018 04:44:53

КПУКИ, който е органът за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси вече се произнесе - няма такъв.

Благодаря за инфото! 21.04.2018 17:03:49

Радвам се за този факт и то установен законно, а не с внушения и предположения. Това променя коренно нещата по делото. Интересно кой/кои и защо изопачават фактите? Нечии интереси са били засегнати...

Самуил Петков 20.04.2018 14:22:59

Нормалните хора си имат имена. Нямат само комплексарите като теб.

Д-Р РАДЕВ 20.04.2018 15:08:12

На Гост-чето не му достига капацитет да разбере написаното. Обикновено обущарче - хейтърче.

Илко Семерджиев 20.04.2018 13:32:16

Вицепремиерът Илко Семерджиев: ИАЛ се управлява не просто еднолично и незаконосъобразно, ИАЛ е „функционално приватизирана“ институция извън контрола на МЗ • 05 Април 2017 Анализите показват, че към настоящия момент статутът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) не отговаря на законово определените й функции. Към момента ИАЛ е регламентирана със Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (чл. 17). Агенцията е определена в закона като „орган за надзор върху качеството, ефективността и безопасността на лекарствата”. Съгласно чл. 54, ал. 1 от Закона за администрацията изпълнителната агенция, каквато е ИАЛ, е администрация към определен министър за административно обслужване на физически и юридически лица, както и за изпълнение на дейности и услуги, свързани с осигуряването на дейността на органите на държавната власт и на администрацията. От анализа на правомощията, възложени на ИАЛ, е видно, че поради промените в законодателството в областта на лекарствата през годините, тя в много малка степен осъществява вече функции, присъщи на изпълнителна агенция по смисъла на чл. 54 от Закона за администрацията. Характерът на функциите на ИАЛ (издаване на разрешения, регистрация и контрол) отговаря в много по-голяма степен на функциите и предназначението на държавна комисия. Според чл. 50 от Закона за администрацията държавната комисия е орган за осъществяване на контролни, регистрационни и разрешителни функции по прилагането на закон или постановление на Министерския съвет. На практика ИАЛ има статут на изпълнителна агенция по смисъла на чл. 54 от Закона за администрацията, а по същество изпълнява функции, които се осъществяват от държавна комисия по смисъла на чл. 50 от Закона за администрацията. Правомощията, които се възлагат на един държавен орган и на администрацията, която го подпомага, следва да са водещи при определянето на неговия статут. Именно поради характера на нейните функции държавната комисия е колегиален орган на изпълнителната власт със специална компетентност, за разлика от директора на изпълнителната агенция. Важността и характерът на правомощията на една държавна комисия – контролни, разрешителни и регистрационни в определена област, налагат необходимостта решенията да се вземат не еднолично, а колективно – от председателя и членовете на комисията. Едно от предимствата на колегиалните органи е начинът, по който те вземат решения – след обсъждане, при спазването на определени изисквания за кворум и мнозинство. Този начин на формиране на решения е гаранция за вземането на балансирани решения, за избягване на злоупотребата с власт и корупция при упражняване на контролни, разрешителни или регистрационни правомощия. Фактическата обстановка в ИАЛ показва, че свръхконцентрацията на власт в едно лице, което години наред не желае да назначи свой заместник в разрез с Устройствения правилник на агенцията, не само че се е превърнала във фактор за еднолично и незаконосъобразно управление, но също и за отказ да докладва и да се съобразява с висшестоящ орган на власт, какъвто се явява министърът на здравеопазването. Това очевидно е причината директорът да търси „спасение“ от работодателя си чрез докладване в прокуратурата, което настоящият директор е извършвал нееднократно през годините. Подобен вид „функционална приватизация“ на държавен орган и осигурената му пълна безконтролност обяснява множеството неблагоприятни ефекти върху здравната система като цяло и лекарствената политика в частност. Този факт вероятно стои и в основата на масирания натиск, упражняван върху министъра на здравеопазването от фармацевтични асоциации, фирми и други подконтролни субекти, но не само. Подобно единодействие между контролен орган и подконтролни субекти срещу ресорен министър е демонстрация на своеобразен картел на нерегламентирана власт и други ресурси. Може би това е една от причините за силната структурна деформация в здравния бюджет на България. Известно е, че в добре управляваните здравни системи разходите за лекарства се движат обикновено в диапазона 12 – 15, максимум до 20 – 25% от общите разходи за здравеопазване. В България за 2016 година картината е следната – за здравноосигурителни плащания по ЗБНЗОК са били предвидени 2.8 млрд. лв., в това число за лекарства са определени 750 млн. лв., а за медицински изделия – 80 млн. лв. или общо 830 млн. лв., следователно за лечебните заведения остават 1.9 млрд. лв. В същото време общите разходи за лекарства, изделия и други лекарствени средства за 2016 г., които включват както публични, така и частни разходи, се оценяват от Quintiles IMS на 3.5 млрд. лв. Дори да се предположат над 1 млрд. лв. частни разходи за лечебна помощ, съотношението пак остава с повече от 30% превес на разходите за лекарства. Изводът е, че неефективното управление и липсата на контрол очевидно са превърнали здравната система на България в една голяма аптека. В заключение – зная, че бръкнах в гнездото на осите и реакцията не закъсня. Готов съм в съда, ако въобще се стигне до там, да представя факти и доказателства, които ще разтърсят не само българското общество. Това е работата на министрите на здравеопазването – да помагат на здравната система и хората, независимо от това дали са на власт или са тенденциозно подсъдими.

Илко Семерджиев 20.04.2018 13:30:36

Вицепремиерът и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев: „Прокуратурата ми повдига обвинение за това, че си върша работата“ • 04 Април 2017 Във връзка с продължаващите свободни интерпретации на казуса с повдигнатото обвинение на министъра на здравеопазването, пресцентърът на МЗ разяснява: Първото, което трябва да се знае е, че министърът на здравеопазването е работодател на директора на ИАЛ и уволнението не е заплаха, а правомощие, което може да бъде упражнено по целесъобразност, включително и без обяснения, на основание чл. 19а от Закона за администрацията. В крайна сметка, въпреки че на 27.03.2017 г. директорът на ИАЛ не е подал доклад до министъра по случая, вкл. и за твърдяното наличие на конфликт на интереси, такова уволнение не е извършено. Това показва, че подобна заплаха не е съществувала, напротив – имало е изискване към директора да изпълнява длъжностните си задължения, които във времето не са били реализирани ефективно и коректно. Що се касае до твърдението, че министърът може „да направи и други неща“, това също е част от неговите правомощия, а именно да възложи например проверка от инспектората на МЗ, каквато от 2014 г. не е правена в ИАЛ. Второ – установяването на наличие на конфликт на интереси не е от компетенциите на директора на ИАЛ. Това се установява от Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), а не в Гугъл или в Търговския регистър. Трето – още преди три години г-жа Асена Стоименова е отстранила заемащия длъжността зам.-директор на ИАЛ и оттогава досега такъв не е назначаван, въпреки изричния регламент в Устройствения правилник на агенцията, което предизвиква въпроси, на които няма отговор. Тъй като директорът на ИАЛ не предприема инициатива, а министърът съгласно чл.5 ал.4 от УП на ИАЛ следва да съгласува назначението на зам.-директор, е напълно нормално точно министърът да инициира разговор. В противен случай дейността на ИАЛ, освен еднолично управлявана, е и в нарушение на чл.5 ал.5 и ал.6, които регламентират, че правомощията на директора на ИАЛ могат да бъдат изпълнявани изцяло или по делегация единствено от зам.-директор. Това означава, че считано от 2013 г., времето, в което директорът на ИАЛ е бил в отпуск, болнични, командировки и др., институцията е била управлявана незаконосъобразно и издадените през това време административни актове са атакуеми. Няма министър, който да е достатъчно отговорен към задълженията си и да не санира този очевиден факт на нарушение на УП на ИАЛ. Четвърто – не става ясно защо директорът на ИАЛ, вместо да докладва на министъра съгласно поставеното изискване, пише сигнали до прокуратурата. По този повод д-р Семерджиев заяви: Остава неясно дали г-жа Стоименова схваща работодателя си като заплаха, а прокуратурата като защитник, но ако е така, остава въпросът „защо“ и „кой“ всъщност е нейният истински работодател. Отговори има, но на тях публичност няма да се даде. Това е вероятната причина с казуса да се занимава Специализираното звено „Антикорупция“ - очевиден опит делото да остане непублично, а истината скрита. На всеки гражданин на демократична държава обаче, независимо от заеманата в момента длъжност, трябва да му е ясно, че фактите и истината никога не могат да бъдат скрити завинаги. Моята прогноза е, че производството или ще бъде прекратено поради липса на доказателства и защото е ясно, че няма да издържи в съда, или ще бъдат потърсени други поводи за отправяне на нови обвинения с цел компрометиране. На всички, които ми имат доверие, искам да заявя – не съм ви подвел, не съм направил нищо нередно, върша си работата професионално, отговорно и смело. Така ще продължа и занапред.

Илко Семерджиев 20.04.2018 13:29:12

Вицепремиерът Илко Семерджиев: Обвиненията срещу мен са в стил „гузен негонен бяга“ • 03 Април 2017 По повод постановление на Софийската градска прокуратура от 3 април 2017 г., вицепремиерът и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев заяви следното: След встъпването ми в длъжност установих, че от аптечния сектор постъпват множество сигнали за недостиг на инсулин, антикоагуланти, противоепилептични, противоревматични и други лекарства. И към момента граждани продължават да подават информация, че в техните населени места доставките на инсулин от много време са нередовни или дори липсват. Основните причини са т.нар. „изкупвачески“ дейности и паралелен износ. Това е свидетелство, че Изпълнителната агенция по лекарствата не е изпълнила добре своите функции. Проверка установи, че от години ИАЛ се управлява еднолично и без заместник – директор. В разговор през м. февруари с директора на ИАЛ - Асена Стоименова, предложих кандидатура за заместник – директор, а впоследствие изисках да се извършат съвместни проверки на ИАЛ, НЗОК и НАП по инициатива на МЗ. На г-жа Стоименова не е искана оставката, изрично й бе предложено да провери подадените документи за поста заместник – директор на ИАЛ и ако има доказателства за конфликт на интереси, да не назначава предложеното лице, за което да ми докладва на 27.03.2017 г. – нещо, което тя не изпълни, а вместо това е подала сигнал в прокуратурата. В течение на повече от месец, чрез различни канали г-жа Стоименова организира масиран натиск върху мен да не бъде сменяна от поста, който заема – заплаха, каквато не е съществувала. Държа да отбележа, че ИАЛ е второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на здравеопазването и всеки министър на здравеопазването има ясни правомощия по закон, съгласувано с министър-председателя, да определя директора. Нормативно задължение на директора на ИАЛ е да назначава заместник – директора само след съгласуването му с министъра на здравеопазването. Призовката от Софийската градска прокуратура получих един ден след като МЗ официално оповести на сайта си, че вследствие съвместните проверки с Националната здравноосигурителна каса и Националната агенция по приходите за изкупваческата търговия с дефицитни медикаменти, сигналите за недостиг на лекарства са намалели с около 70 процента.

Гост 20.04.2018 13:24:52

Боянов Доганов е работил в периода 1993-96 година за английската фармацевтична компания „ГлаксоСмитКлайн“, компания, която работи в Габрово, Ловеч, Котел, Созопол, Омуртаг. От компанията е уволнен, заради подправен документ. http://epicenter.bg/article/Semerdzhiev-lobiral-za-naznachenie-na-Boyan-Doganov/124400/3/0

Гост 20.04.2018 13:19:13

Виновен

Гост 20.04.2018 13:22:43

Не е пък

Гост 20.04.2018 13:19:11

Виновен


Още новини
Нова донорска ситуация дава шанс за по-добър живот на двама души
26.09.2018 13:18:00

Нова донорска ситуация дава шанс за по-добър живот на двама души

Две бъбречни трансплантации са извършени днес в УБ „Лозенец“. За това съобщиха от Изп ...

Касата изплати лечението по АГ-пътеките на болницата в Карлово
26.09.2018 12:47:02

Касата изплати лечението по АГ-пътеките на болницата в Карлово

Регионалната здравноосигурителна каса в Пловдив изплати дължимите суми за месеците юли и август н ...
Актуална тема
Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...