!
Неделя, 08 Септември 2024
26
юни
 

Започва IV международен семинар по контратероризъм

Понеделник, 26 Юни 2017 | 14:28:10


Днес, 26 юни, в зала „проф. д-р Владимир Иванов" в УМБАЛ „Света Марина" във Варна стартира четвъртият международният семинар по контратероризъм, организиран от Медицински университет – Варна.  Семинарът бе открит от вицепрезиднта

Днес, 26 юни, в зала „проф. д-р Владимир Иванов" в УМБАЛ „Света Марина" във Варна стартира четвъртият международният семинар по контратероризъм, организиран от Медицински университет – Варна.  Семинарът бе открит от вицепрезиднта на Република България г-жа Илияна Йотова, заместник-ректора на МУ-Варна проф. Тодорка Костадинова и заместник-директора на УМБАЛ „Св. Марина“ проф. д-р Силва Андонова. Приветствия към организаторите и участниците поднесоха посланикът на Израел в България Н.Пр. г-жа Ирит Лилиан, посланикът на България в Израел Н.Пр. г-н Димитър Михайлов и кметът на Варна г-н Иван Портних. В продължение на два дни участници от 6 държави ще обсъждат въпроси, свързани с борбата с тероризма, адекватната реакция при евентуален терористичен акт и медицинското подпомагане на жертвите.

Илияна Йотова подчерта, че специалността контратероризъм не само е полезно, а е задължително да се изучава като предмет. Предизвикателствата, които стоят пред нас и в международен план показват, че борбата с тероризма не може да се води само от една държава, заяви вицепрезидентът.

Четвъртият семинар включва лекции, практически решения и демонстративни материали, посветени на конвенционалните, неконвенционалните и медицински аспекти на тероризма. Лектори са представители на водещи антитерористични институции в Израел, Посолството на Израел в България, Посолството на България в Израел, както и признати специалисти от страни – членки на НАТО, Руската федерация и Сърбия.

Повод за организирането на първия семинар през 2014г. стана тежкият терористичен акт на летище Сарафово в Бургас, когато възникна въпросът дали здравната ни система е достатъчно добре подготвена за нападения или бедствия. „Тогава, като преки очевидци на трагедията и участници в медицинските действия, ние осъзнахме, че нямаме готовност за подобни ситуации", заяви ректорът на МУ-Варна проф. Красимир Иванов и постави въпросът за необходимостта от обучение на бъдещите лекари още на студентската скамейка.

МУ-Варна, като съвременна европейска образователна институция вече реализира първия едноседмичен курс по антитероризъм през март 2017г.  Той бе включен като допълнителна програма в преддипломния стаж на шестокурсниците. В рамките на курса стажант – лекарите, които тази година ще получат своите дипломи в МУ-Варна, получиха знания и умения как да се справят в критични ситуации след като задълбочиха познанията си на теми, свързани с медицинското осигуряване при бедствия и кризи с голям брой пострадали.

Семинарът има научна, образователна и квалификационна програма и е продължение на първите три специализирани срещи във Варна, засягащи всички страни на тероризма и борбата с него.

Четвъртият семинар ще надгради постигнатия опит и готовността за ответна реакция при потенциална терористична заплаха като цяло, вкл. организационни, координационни, теоретични и практически аспекти на тероризма в глобален формат, заедно с въпроси за взаимодействие на международни и национални институции като потенциални участници в антитерористичните действия.

Сред официалните гости на откриването бяха още Сергей Лукьянчук – Генерален консул на Руската федерация във Варна, Красимир Симов – почетен консул на Индонезия, Доц. Константин Константинов – Заместник ректор на Шуменски университет  „Епископ Константин Преславски“, Д-р Галинка Павлова – зам. председател на БЛС, както и представители на държавни и местни власти, военизирани структури, служби за сигурност, съдебни институции, изпълнителни агенции, образователни и лечебни заведения и др.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
XKRu


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...