Понеделник, 24 Юни 2019
08
май
3
 

Д-р Петко Загорчев:

Законът трябва да задължи природолечителите да работят под контрола на лекар

Вторник, 08 Май 2018 | 12:04:48
3

"Лечебните методики, предоставени в ръцете на лекари, са създадени от лекари като доктор Самуел Хайнеман, полиглот, германски евреин, практикувал 20 години конвенционална медицина, когато сме лекували преди двеста години с клизми, пиявици и кръвопускан

"Лечебните методики, предоставени в ръцете на лекари, са създадени от лекари като доктор Самуел Хайнеман, полиглот, германски евреин, практикувал 20 години конвенционална медицина, когато сме лекували преди двеста години с клизми, пиявици и кръвопускане, с отрови - с арсен и живак, е имал достойнството да каже пред колегите в Европа: "Ние не лекуваме, ние убиваме" и да тръгне да търси един безвреден начин. Ето тази регулация на практика я няма. Наглостта и агресивността на тези хора е страшна. Биоенерговъздействие! Какво биоенерговъздействие, уважаеми "лечители"? Не може да нямаш елементарна представа както от медицина, така и от съвременната физика, химия и биология. Ние, лекарите хомеопати, упражнявайки хомеопатичния метод, не отхвърляме конвенционалната медицина - за нас това е метод, който надгражда по един изключително красив, безвреден и бърз начин оздравителния процес в организма". Това каза председателят на Централната етичната комисия в Българския лекарски съюз и на Българската хомеопатична асоциация д-р Петко Загорчев пред БНР по повод "медиума" Кармен Лазарова, която организира пътуването до Бразилия на болната от рак Теодора Маджарова, а проверка на Столичната РЗИ установи, че тя не е вписана в регистъра на имащите право да упражняват неконвенционални методи за въздействие върху индивидуалното здраве съгласно Закона за здравето.

От Министерството на здравеопазването вече обявиха намерение да инициират промени в Закона за здравето, за да се регламентира по-ясно дейността, която е призната и законна, и категорично да бъде определена дейността, която е непозволена.

„Всички неконвенционални мерки за лечение трябва да подлежат на съответната регулация. Хомеопатичната терапия също е нековенционален метод и тя е разгледана в Закона за здравето. Там е записано, че всеки, който ще се занимава със съответната неконвенционална практика, подлежи на съответната регулация. Какво обаче се получава на практика? Три от дейностите: хомеопатия, иглотерапия, нутритерапия, има и опит в тази група да влезе и билкотерапията, защото е предмет, който се изучава в българските университети, са регламентирани единствено и само за лекари и лекари по дентална медицина. И то със завършени курсове и поискано разрешение по Наредба 5 и съответния разрешителен режим от РЗИ. Ето това са хората, които са в регистрите на министерството. Те трябва да водят специфичен журнал, да водят специфична карта за сваляне на данни на пациента, за описване на здравословното състояние и най-важното - за подписване на информирано съгласие с пациента", каза и д-р Загорчев.

По думите му в отделна глава са поставени врачките и баячките без никакво образование. И оттук идва проблемът.

„Повече от 15 години правим опит лекарите да намерим диалог с министерството и да задължим тези хора да бъдат включени в контролиран регистър както от здравните, така и от съдебните органи. Въобще да бъдат изведени от Закона за здравето кабала, гледачки, природолечителки. Периодично, на всеки пет години се прави такава инициация в министерството. Нахлува една огромна група от странни природолечители, често пъти физици, метеоролози, химици, нямащи нищо общо с медицината и започват да искат разрешителен режим. Има и почтени хора сред тях, които например искат разрешение от министерството, но заявяват: "Искаме да работим под контрола на лекар". И аз имам такава лечителка, която се занимава с животонезастрашаващи състояния, но абсолютно всички протоколи от проведеното й лечение до един минават контрол“, каза още д-р Загорчев.

„Сега отново се повдига искане за такава среща и за мое огромно учудване не бях поканен нито аз, нито председателката на Асоциацията на лекарите-хомеопати д-р Дора Пачова, нито Райна Томова (зам.-председател на Българската медицинска хомеопатична организация, б.р.) и когато поискахме да влезем вътре се оказа, че пак ще заседаваме с разни магьосници, природолечители и прочие. Лечението, каквото и да е то, може да се упражнява единствено и само от лекари“, допълни още той.

Необходима е промяна в Закона на здравето, която да касае неконвенционалните методи на лечение, подчерта той. По думите му, наложително е неконвенционалните, немедицински практики като енерготерапия и природолечение "да излязат в друг закон и друга наредба".

„Лечение от хора, които нямат никакво медицинско образование, трябва да бъде категорично забранено от закона. В малките случаи, когато би могло да се допусне някакъв положителен ефект, той трябва да бъде под контрол или на лекари, или на Медицинския университет“, завърши д-р Загорчев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6y7L

Хомеопат и доктор в едно изречение е срам 08.05.2018 14:39:02

Научният консултативен съвет на европейските академии (EASAC), публикува декларация, в която отдели хомеопатията от медицината. https://easac.eu/publications/details/homeopathic-products-and-practices/

Гост 08.05.2018 13:22:37

"председателят на Централната етичната комисия в Българския лекарски съюз и на Българската хомеопатична асоциация д-р Петко Загорчев"-нещо не ми се връзва. Конфликт на интереси.

Лекар 08.05.2018 13:16:37

Ами как да ви поканят! Вие сте дамгосани като хомеопати!


Още новини
Удължиха срока за приемане на оферти за дострояване на болницата в Ямбол
24.06.2019 14:14:58

Удължиха срока за приемане на оферти за дострояване на болницата в Ямбол

Срокът за приемане на оферти за дострояването на сградата на новата областна болница в Ямбол е уд ...

1:1,7:2,2 ще е съотношението на заплатите на санитар: сестра: лекар
24.06.2019 12:59:30

1:1,7:2,2 ще е съотношението на заплатите на санитар: сестра: лекар

„Методиката няма задължителен характер, но има елементи, които ще спомогнат за повишаване и ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...