Четвъртък, 17 Януари 2019
17
май
5
 

Задържаните служители на РЗОК-Пловдив обжалват ареста си

Четвъртък, 17 Май 2018 | 10:17:15
5

Висшите служители на Здравната каса в Пловдив, които бяха задържани за източване на 1,1 млн. лева, ще обжалват ареста си, съобщи dariknews.bg. Директорът на дирекция „Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, дентална помощ и

Висшите служители на Здравната каса в Пловдив, които бяха задържани за източване на 1,1 млн. лева, ще обжалват ареста си, съобщи dariknews.bg.

Директорът на дирекция „Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, дентална помощ и аптеки“ в РЗОК - Пловдив Иван Деспотов и началникът на отдел Контрол над аптечната дейност Владимир Манев бяха арестувани при зрелищна акция на Икономическа полиция на 9 май на една от улиците в центъра на Пловдив. В автомобила, с които са били двамата, беше намерена сумата от 90 000 лева.

Престъпната корупционна схема, в която участват още две лица - пловдивският аптекар Николай Александров и социално слабия Димитър Йотинов, на чието име са регистрирани три търговски дружества с лиценз за аптечна дейност, е действала чрез фиктивни аптеки. Посредством тях са теглени пари от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за скъпоструващи лекарства за лечение на хепатит и цироза. По този начин въпросните лекарства са плащани два пъти - веднъж реално на хората, имащи нужда от лечението, и още веднъж чрез измамната схема.

60% от сумите, придобити по престъпната схема, са отивали за подкуп на двамата висши служители на Районната здравната каса. Въпреки че според задълженията им е трябвало да  осъществят контрол на аптеките в града, те не са го правили. Разкривали са търговски дружества на всеки три месеца, за да не бъдат засечени от НЗОК.

Останалите двама обвиняеми по делото са освободени под парична гаранция след направени самопризнания - Николай Александров срещу 20 000 лева, а Димитър Йотинов - срещу 3000 лева.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
S1XL

Гост 17.05.2018 16:00:50

Не ни замазвайте очите, че тези четирима са само в кюпа!!! Без участието на хора от РЗИ и НЗОК ТОВА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ!!!!

Запознат 17.05.2018 21:54:19

РЗИ няма място в схемата, а и смисъл от тяхно участие, тъй като разрешителното за търговия с лекарства е било фалшиво. Наглостта на двамата началници от пловдивската каса е толкова голяма, че те дори са изфабрикували фалшиво разрешително за търговия на дребно с лекарства, т.е имало е фиктивно разрешително на фиктивна аптека. Реално регистрирана е само фирмата на името на Йотинов. Дали е участвал лекар, който да изписва рецептите или не е задължителен лекарят, /по вероятно е да са ползвали само данните на ОПЛ на пациентите, ако рецептите са били на истински нуждаещи се от въпросните едикаменти. Ако лекарствата са се изписвали на здрави хора, които въобще нямат представа, че им се предписват , тогава е необходим лекар и рецептурна книжка, заверена в касата/. Имало е маг. фармацевтка, взета срещу " наем" от аптеки на Александров, която да бъде обявена за работа с РЗОК и информацията за личните и данни, в т.ч. УИН да се въведат в информац. система и всички регистри на здравната каса. Имало е фалшив софтуер, който не е бил свързан с НАП, на който се печатат рецептите и най вече е съществувал мнооооого голям чадър опънат в РЗОК, за да се гарантира, че този обект никога няма да бъде проверен, тъй като аптеката реално не е съществувала, тя е само на документи. Аптека на документи, лекарства само на рецепти и задължително участие на директорката на РЗОК - със сигурност и тя е била в схемата, просто е изключено да не е получавала от парите и тя. Другите двама участници в схемата са освободени под гаранция не случайно. Те са получавали само по около 14 хил. лв. на месец - единия получава възнаграждение за фармацевтката, с чиито данни е отслужил, а другият за фирмите, които през три месеца е откривал и закривал, а останалите пари са прибирали двамата служители от касата. Как са ги разпределяли те и на кого още са плащали скоро ще стане ясно. Възможно е да са имали и човек от информационната дирекция на НЗОК, но не е задължително. Истината е, че са ги предали хората, на които са били началници и които е трябвало да проверяват рецептите и отчетната документация на въпросната "аптека". А се сещате защо са ги подали на прокурор, а не са докладвали по адм. ред нали ?

Гост 18.05.2018 09:04:41

Няма как да минат без човек от информационната дирекция на НЗОК отговарящ за аптеките

Гост 17.05.2018 22:37:43

Ако служителите, които евентуално са предали данни в прокуратурата за престъпление, бяха тръгнали по административен път и докладвали първо на директора на пловдивското РЗОК, а след това и в НЗОК, отдавна щяха да са уволнени по какви ли не измислени причини.

Гост 17.05.2018 23:17:26

не е трудно да се сетим. Така е в тази система. Корумпирани, нагли, алчни и продажни директори и началници. Повръща ми се!


Още новини
Черпим опит за трансплантациите от Хърватия
17.01.2019 18:04:38

Черпим опит за трансплантациите от Хърватия

Опита на Хърватия в областта на донорството и трансплантациите обсъди министърът на здравеопазван ...

Чувството, което изпитах, когато спасих човек, няма да заменя за нищо
17.01.2019 16:53:48 Надежда Ненова

Чувството, което изпитах, когато спасих човек, няма да заменя за нищо

В края на миналата година парамедикът Мирослав Георгиев успява да извади мъж от горяща къща и ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...