Четвъртък, 24 Януари 2019
24
ноем
2
 

Е-търгът за онколекарства ще подпомогне спирането на неефективното им разходване

Петък, 24 Ноември 2017 | 14:58:48 Ирина Пекарева
2

Централизираната система за закупуване на онколекарства чрез обществена поръчка в МЗ ще даде отговор на проблемите, свързани с постоянно нарастващия разход за тези медикаменти и с нерационалното им изразходване. Такова мнение изрази във времето за парл

Централизираната система за закупуване на онколекарства чрез обществена поръчка в МЗ ще даде отговор на проблемите, свързани с постоянно нарастващия разход за тези медикаменти и с нерационалното им изразходване. Такова мнение изрази във времето за парламентарен контрол здравният министър Кирил Ананиев.

От думите му стана ясно, че към момента у нас не могат да се въведат нито болничните опаковки, нито полуавтоматизираните и автоматизираните системи за смесване на лекарствата.

По отношение на болничните опаковки той отбеляза, че притежателят на разрешение за употреба на даден медикамент е единственият, който може да се разпорежда с производство и маркетиране, продажба на едро и дребно, включване или не в Позитивния лекарствен списък на съответния медикамент. „Подаването на заявление от страна на притежател на разрешение за употреба на лекарствен продукт изисква доброволна воля, а не принуда, тъй като е обвързано с икономическите интереси на юридическото лице“, посочи Ананиев, като уточни, че самият притежател на разрешение за употреба преценява кои опаковки да пусне на пазара, което е свързано с големината му, с особеностите на националното законодателство по отношение на ценообразуването и реимбурсирането на лекарства и производствените разходи, произтичащи от големината на всяка партида.

„По отношение на неефективното разходване на лекарствени продукти най-вече в онкологията и хематологията и непълното им оползотворяване в хода на лечебния процес, считаме, че тази практика не е в пряко отношение с конкретната големина на опаковката, а по-скоро засяга организацията на работата в клиниките, отделенията и болничните аптеки на лечебните заведения“, коментира министърът и допълни, че административната принуда за определен вид опаковки би довела до отлив на лекарства от българския пазар, предвид факта, че той е малък, производствените разходи за изискваните опаковки биха били значителни и компаниите биха загубили интерес.

По отношение на полуавтоматизираните и автоматизираните системи пък Ананиев информира, че здравното ведомство е правило анализ на ефективността от използването им, като е изискало информация от болните в страната, които притежават такива. „От получената информация става ясно, че полуавтоматизираните системи към момента не се използват поради невъзможност за натоварване в пълен обем, както и по отношение на икономическата неефективност от тяхното използване, свързана със себестойността на консумативите, необходими за тяхното функциониране. При напълно автоматизираните роботизирани системи се наблюдава по-голямо натоварване, но предвид значителната им цена те биха били приложими единствено в големи онкологични и хематологични центрове, обслужващи значителен брой пациенти, като в този случай ефективността от тяхното използване е свързана най-вече със скъсяване на технологичното време за приготвяне на индивидуалните дози“, обясни министърът.

Едно от решенията по отношение на опаковките по думите му е е-търгът за лекарства, който след месеци застой бе стартиран повторно и повторно спрян, отново поради жалба срещу него. „Мисля, че най-доброто решение, свързано с опаковките на лекарствата ще бъде е-платформата за провеждане на централизирани обществени поръчки, която ще даде възможност да поставим в техническото задание това, което наистина ни е необходимо като най-ефективно използване и да получим от съответните производители и доставчици точно тези видове, които ние желаем да получим. Мисля, че тази централизирана платформа ще помогне много за постигане на резултата, който и вие искате да постигнем“, обърна се той към задалия въпросите към него депутат проф. Георги Михайлов от БСП.

Самият проф. Михайлов от своя страна заяви, че според него министърът е бил „подведен“ с отговорите, дадени от него по темата. Той посочи, че проблемът с опаковките може да бъде решен с провеждане на преговори при изтичане на съответното разрешение за употреба на даден притежател. „Вярно е, че в характеристиката на продукта производителят има правото да предложи опаковка, но всяко разрешение за употреба има своя срок и във всички държави в ЕС при изтичането на срока се водят преговори с производителя“, отбеляза депутатът.

Проф. Михайлов, който е онкохематолог, настоя, че проблемът трябва да се реши и илюстрира проблема с пример от своята практика с думите: „В лечението на едно от нашите заболявания се използва грамова концентрация на кв. м. на една антитуморна молекула. Ние вече години наред попадаме в парадокса да разтваряме по 20-30-40 малки флакона само за една терапевтична схема за един пациент, което поставя и при скъсените кадрови ресурси в болниците – няма защо да се заблуждаваме, че фармацевтичните отдели, аптеките на болниците също изпитват както всички други направления остър недостиг от кадри. И си представете, когато този малък на брой колектив се налага да прави това „движение“, как той се демотивира и как се създават предпоставки за неефективност на цялата технология.“

Във връзка с полуавтоматичните и автоматизираните системи пък той отбеляза, че те имат своята ефективност, когато се прилагат при болнични опаковки. „Когато се прилагат при тези, които в момента ни се предоставят от производителите и дистрибуторите, те наистина няма да бъдат ефективни. Но повярвайте ми, в едно достатъчно натоварено лечебно звено аптечният отдел е поставен в много тежки условия на работа и това създава възможности за текучество“, заяви депутатът.

От думите му стана ясно още, че с решаването на тези два въпроса разходването на онкомедикаментите би намаляло с 25%.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
B*m8

Някой 28.11.2017 00:17:55

Абе Г-н министъра има ли поне малка представа за какво говори или просто е прочел какво са му написали. Защото така като гледам какви ги е говорил най-добронамерено му препоръчвам да си смени съветниците, защото яко го "пързалят".

Гост 24.11.2017 17:26:35

Да, бе ..да


Още новини
Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари
23.01.2019 16:51:40 Надежда Ненова

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари

Електронната система за проследяване на лекарствата ще стартира тестово през февруари. Това съобщ ...

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС
23.01.2019 16:32:52 Надежда Ненова

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването нямат за цел да създав ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...