!
Неделя, 08 Септември 2024
29
март
8
 

Е-рецептите за антибиотик: Месеци по-късно проблемите остават

Петък, 29 Март 2024 | 11:42:26
8

„В Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) има повече медицински асистенти и фелдшери, отколкото лекари, и тези хора до този момент издаваха книжни рецепти, защото Наредбата на МЗ им позволяваше да го правят. От 1 април медицинските фелдшери

„В Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) има повече медицински асистенти и фелдшери, отколкото лекари, и тези хора до този момент издаваха книжни рецепти, защото Наредбата на МЗ им позволяваше да го правят. От 1 април медицинските фелдшери и лекарските асистенти съгласно Наредба 4 нямат право да издават електронни рецепти, първо, защото нямат достъп до електронната платформа, второ, защото нямат електронен подпис и трето, защото законът не им го позволява“. Това заяви пред БНР председателката на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ (НАРСМП) д-р Десислава Кателиева във връзка с изтичането на гратисния период, в който действат едновременно и хартиените, и е-рецептите за антибиотици.

„При положение, че голяма част от екипите на извънболничната спешна помощ се оказва от долекарски екипи, ние ограничаваме достъпа до антибиотично лечение на една сериозна група пациенти в отдалечените райони, където няма лекари, личният лекар отива веднъж седмично, дежурните фелдшери и лекарски асистенти в екипите на Спешна помощ не могат да им изпишат антибиотик, защото нямат право на това съгласно наредбата“, посочи тя.

Д-р Кателиева отбеляза, че са изгубени много месеци, в които е трябвало да бъде направена промяна в наредбата и изрично да се впише, че е-платформата трябва да е достъпна и за лекарски асистенти и медицински фелдшери, както и да им бъде издаден е-подпис.

Друг проблем е, че не всички от останалите в Спешна помощ лекари имат е-подписи, а тези, които нямат такива, също не могат да издават е-рецепти, подчерта тя. По думите ѝ този проблем е решен в лечебните заведения, защото там на всички лекари са издадени е-подписи.

Поредният проблем, на който се спря д-р Кателиева, е свързан с факта, че ако лекар от Спешно отделение издаде е-рецепта за антибиотик и пациентът не успее да намери съответното лекарство, той трябва да се върне в Спешното отделение и да намери същия лекар, който да му издаде нова рецепта.

„Е-рецептата може да е добър вариант в някои сектори на здравеопазването, но в структурите на спешната и неотложна помощ ние настоявахме още преди шест месеца да се въведе хибриден модел, за да се избегне този проблем“, припомни тя.

„Има колеги, които нямат сключен договор с Касата, съответно не разполагат с необходимия софтуер. За тях трябва да има някакви изключения. Ще дам пример с възрастни колеги педиатри, които след пенсионирането си не работят вече с НЗОК, но си имат индивидуални практики. Заради богатия им опит и квалификация те са предпочитани от много пациенти, а при децата своевременното започване на антибиотичното лечение е много важно за овладяване както на самото заболяване, така и на усложненията. В тези случаи трябва да имат възможност да работят с хартиени рецепти“. Това пък коментира председателката на Сдружението на лечебните заведения от специализираната извънболнична помощ д-р Катя Ганова. Тя посочи, че винаги има ситуации, в които са нужни изключения и заяви категорично, че има възможност за контрол върху тях, като даде пример със зелените рецепти, които са прошнуровани, под номера и се отчитат на определен период от време.

„Тези изключения бяха обсъждани и преди да се разреши този гратисен период, и много се надявам наистина те да бъдат включени сега“, каза тя.

Не на това мнение обаче е председателят на Българския фармацевтичен съюз (БФС) Димитър Маринов, според когото БФС не смята, че трябва да има изключения. „До момента работим в режим на изключения на практика – антибиотици се предписват и на хартия, и електронно. В аптеките няма проблем с електронните рецепти. Има и доста статистики на „Информационно обслужване“ – почти няма неизпълнени е-рецепти“, коментира той и допълни, че има и хартиени неизпълнени рецепти, когато съответният лекарствен продукт не е наличен в страната. В този контекст Маринов призова да не се смесват два проблема – този с недостига на лекарства и този с носителя на рецептата – хартиен или електронен, което всъщност според него не е проблем.

Той също така възрази срещу идеята д-р Катя Ганова за контрол върху хартиените рецепти по примера на контрола върху зелените рецепти и заяви, че „няма как да се направи контрол върху хартиените рецепти“. Маринов бе категоричен, че данните, които в момента има в страната за рецептите, са само за електронните рецепти. „В крайна сметка, това е целта на дигитализацията – да имаме обективна информация“, коментира той.

Председателят на БФС възрази и срещу твърдението на д-р Кателиева, че лекарските асистенти и фелдшерите не могат да изписват е-рецепти. Той представи статистика, според която 19 лекарски асистенти и фелдшери изписват е-рецепти и попита: „Как тези 19 лекарски асистенти могат да предписват електронно, а другите още не са разбрали, че могат?“ Той посочи още, че е-подписът струва 12 лв. за три години и отново заяви, че според БФС няма проблем с е-рецептите.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
f1K@

Гост 01.04.2024 12:23:38

Простаците от управлението не им пука, че такава практика с единствено електронни рецепти НЯМА В ЕС. Сто пъти тук се каза, че каквото го няма в Германия не трябва да го има и тук и обратното -всички практики от Германия трябва да са задължително налични и тук. Нищо подобно. Скапани просъветско руски комуняги. 35 години НУЛА РЕФОРМИ ,вместо това скапана бюрокрация от комунистически тип

Гост 29.03.2024 18:39:57

Смях за Дим Маринов!

Гост 30.03.2024 10:00:34

Сербезова го командори този индивид!

Гост 29.03.2024 15:52:00

Тази промяна не трябва ли да бъде публикувана в ДВ.

Гост 29.03.2024 12:39:37

В цяла Европа са валидни и двата вида изписване, само тия се правят на по-големи католици от Папата!

Гост 29.03.2024 12:27:42

МЗ, защо не послушате омбудсмана!

Лекар 29.03.2024 12:25:26

Хибриден модел на изписване на антибиотици и всичко останало! Този Димитър Маринов да не се бърка в неща извън неговата компетентност! Дали е зависим от нещо???

Да да 29.03.2024 12:08:14

Маринов, гола вода си! Лобист жалък!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...