!
Неделя, 08 Септември 2024
08
апр
3
 

Е-досието на пациента влиза в наредба

МЗ публикува проектодокумент за функционирането на НЗИС

Петък, 08 Април 2022 | 14:15:24 Ирина Пекарева
3

Проектонаредба за функционирането на Националната здравноинформационна система предлага Министерството на здравеопазването. С нея се уреждат структурата на НЗИС, съдържанието на електронния здравен запис на гражданите, видът на информацията и н

Проектонаредба за функционирането на Националната здравноинформационна система предлага Министерството на здравеопазването.

С нея се уреждат структурата на НЗИС, съдържанието на електронния здравен запис на гражданите, видът на информацията и начинът, условията и редът, по които тя се предоставя от лечебните и здравните заведения в МЗ за създаването и поддържането на електронните здравни записи на гражданите. Също така документът описва условията и реда за водене на регистрите, информационните бази от данни и системи, включени в НЗИС, както и условията и реда за предоставянето на достъп до информацията в електронния здравен запис.

Наредбата урежда още информационната сигурност и защитата на личните данни в НЗИС, както и обменът на данни с други регистри, информационни бази от данни и системи.

Електронно досие

Според записаното в документа, всички здравни записи в НЗИС за един пациент образуват е-досието на пациента. То се генерира автоматично с генерирането на първия електронен здравен запис, като едновременно с това се генерира и уникален личен идентификационен код (ЛИК), който се съобщава незабавно на пациента чрез електронно съобщение.

В е-досието ще се съдържат задължително някои данни, необходими за реакция при спешни състояния, като имена и ЕГН, кръвна група, алергии, задължителни и други проведени имунизации, прекарани остри инфекциозни заболявания, установени хронични заболявания или увреждания, провеждано или провеждащо се медикаментозно или друго лечение, вложени медицински изделия и данни за контакти с близки. Достъпът до тези данни не се нуждае от специално съгласие от страна на пациента при необходимост от оказване на спешна помощ.

Кой има достъп до е-досието?

Пълен достъп до е-досието ще има самият пациент, като за малолетните достъпът ще е предоставен на родителите (настойниците), а когато детето е непълнолетно (между 14 и 18-годишна възраст) достъпът ще е споделен между него и родителите. С навършването на 18 години достъпът на родителите или настойниците до досието на детето се прекратява автоматично, е записано още в проектонаредбата.

Изключение – както при децата, така и при възрастните – са случаите, в които пациентът е под попечителство. Тогава достъп до неговото е-досие има попечителят.

Всеки пациент може да разреши достъп до данните в своето е-досие при нужда от медицинска помощ. Този достъп за личните лекари е постоянен и ще важи за всички записи в досието, за специалистите от извънболничната помощ – в рамките на до 30 дни след извършване на първичен преглед, за болниците – до 30 дни след изписването на пациента от лечебното заведение, а аптеките и лабораториите ще могат да видят само записите, свързани с конкретната тяхна дейност по отношение на пациента, и само за момента на извършването на съответната дейност.

Очаквани резултати

В перспектива уредбата ще спомогне за повишаване на качеството и ефективността на системата на здравеопазването чрез изграждане на интегриран здравен запис на гражданите, който включва всички медицински данни от проведени лечение, терапии, медицински изследвания, приложени лекарствени продукти и други дейности, което е предпоставка за адекватно диагностициране и ефективно лечение, се посочва в мотивите към проекта.

Тя също така ще спомогне за повишаване на контрола в здравеопазването и съкращаване на финансовите разходи, смятат от МЗ.

Освен това работата на НЗИС позволява извършването на мониторинг на процесите в здравеопазването, разходването на финансови средства и взимане на ефективни управленски решения, базирани на данни, изтъкват от ведомството, като добавят и факта, че уредбата ще даде възможност за повишаване на качеството на административните услуги в здравеопазването.

С целия проектодокумент можете да се запознаете тук, а с мотивите към него – тук.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*rhW

лекар 20.04.2022 13:36:14

Наредбата е за повишаване контрола в здравеопазването и съкращаване на финансовите разходи. Това е .Няма да е нито по-лесно за лекарите, нито по- изгодно за пациентите.Заложени са контроли за глоби на и без това малко останалите работещи лекари.Не става ясно как ще се иднетифицира пациентът.Можеше с лична карта с чип , но явно това излиза скъпо. След като Комисията по здраве иска да премахне пачиентските листи и да няма GP -та- кой ще оформи досиетата.Ще пишат ли "вътре" специалистите и болничните лекари- НЕ ! Ами кого обслужват тогава тези досиета освен контролиращите?

Гост 08.04.2022 14:44:16

Значи ще стане

Гост 08.04.2022 21:02:29

Ще видим!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...