Сряда, 23 Януари 2019
25
ноем
2
 

Експерти: Липсата на кадри е главният проблем в медицинския и здравен туризъм

Събота, 25 Ноември 2017 | 10:53:38 Надежда Ненова
2

Изграждането на кадри е дългогодишен и продължителен процес, но напоследък демографските процеси и мобилността на медицински специалисти, е видима и много тревожна за нас. Ние не можем да спрем живота, но ще трябва да измислим стратегии, които работят

Изграждането на кадри е дългогодишен и продължителен процес, но напоследък демографските процеси и мобилността на медицински специалисти, е видима и много тревожна за нас. Ние не можем да спрем живота, но ще трябва да измислим стратегии, които работят за задържане на достатъчно подготвени кадри, които да ги мотивират да работят тук, каза проф. Тодорка Костадинова, заместник-ректор на МУ Варна по време на Първата конференция по медицински и здравен туризъм, която се проведе в четвъртък.

По думите й пътят към успеха на в медицинския и здравен туризъм е в комуникацията, интерсекторните връзки и взаимодействие и промотирането на България като такава дестинация. „Предлагаме в регионалните стратегии да бъде включена специфична цел – развитие на здравния туризъм като социална иновация за постигане на по-добро здраве и качество на живот на хората“, каза още проф. Костадинова.

Д-р Ивайло Христов, изпълнителен директор „Медика Албена също опреди липсата на достатъчно подготвени кадри като основен проблем в българския медицински и здравен туризъм . „Имах някакво решение – да обучаваме хора, давахме дори и високи заплати, но и това не даде резултат.  Вече не знам как можем да задържим хората в България“, каза той.

„На второ място е конкуренцията. В Турция в момента се изграждат балнеологични комплекси, които са с капацитет 10 пъти над нашия. И те предлагат на нашите лекари по 5 000 евро заплата, за да им ги разработят“, допълни д-р Христов.  

„Годишно обслужваме между 6 и 9000 туриста с остри заболявания и между 2400 и 3400 туриста за балнеоложки процедури. Работим с туристи над 60-годишна възраст. Често се случва дори след двучасов полет на такъв пациент, линейката трябва да го чака още на летището. Това обаче е максимумът на времетраене на полет, който могат да понесат пациентите, които идват у нас. Т.е. ние разчитаме предимно на хора от Германия, Великобритания, Белгия, Франция. Сривът на руския пазар, който настъпи 2014 г. Този спад, изразен в цифри е между 250-300 000 евро. Представете си какво е в национален мащаб. Хотелиерите на бърза ръка замениха руския пазар с молдовски, украински и полски туристи. От тези държави обаче потребителите на медицински услуги са единици“, каза още д-р Христов.

По думите му държавната ни политика спрямо Русия и липсата й по отношение на други страни-членки на ЕС е довела до огромни загуби в този туристически сектор. „Ние предлагаме по-добри цени, предлагаме продукт, който няма нито в Унгария, нито в Словения, нито в Чехия, но сме изместени от тях на руския пазар. От две години разработваме норвежкия пазар. Основният проблем обаче е, че норвежката медицина се дели на класическа и алтернативна много строго и калните бани и видовете масажи спадат към алтернативната медицина“, каза още д-р Христов.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
NU12

UK doctor 03.12.2017 01:43:55

През 2007 за 15 дни работа в МЦ Албена получих 215 лева. Не получих никакъв процент от сумите, платени от застрахователни компании както беше обявено. Та затова липсата на кадри въобще не ме учудва. Д-р Ивайло Христов е по-добре да се скрие.

Ангел Демирев 26.11.2017 19:26:15

Основен проблем в българския медицински и здравен туризъм в МЦ АЛБЕНА е,че такива безхаберници както тебе,дават преценка за степента на подготвеност на кадрите!


Още новини
Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари
23.01.2019 16:51:40 Надежда Ненова

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари

Електронната система за проследяване на лекарствата ще стартира тестово през февруари. Това съобщ ...

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС
23.01.2019 16:32:52 Надежда Ненова

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването нямат за цел да създав ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...