!
Неделя, 08 Септември 2024
03
май
6
 

Експерти: Бъдещето принадлежи на генните терапии и персонализираната медицина

Четвъртък, 03 Май 2018 | 19:49:04 Надежда Ненова
6

Когато през 1921 г. Фредерик Бантинг и д-р Чарлз Бест откриват антидиабетния хормон, едно фатално заболяване се превръща в нарушение на обмяната, което може да бъде контролирано. Дълги години инсулинът е единственото средство за лечение на диабет, дока

Когато през 1921 г. Фредерик Бантинг и д-р Чарлз Бест откриват антидиабетния хормон, едно фатално заболяване се превръща в нарушение на обмяната, което може да бъде контролирано. Дълги години инсулинът е единственото средство за лечение на диабет, докато сега имаме 25 групи лекарства, които имаме възможност да използваме в лечението на тази болест. Това каза председателят на Дружеството по ендокринология проф. д-р Анна-Мария Борисова по време на мултидисциплинарната конференция „Вдъхновяваща наука и иновации", която се проведе днес в София. Организатор на събитието е фондация „В помощ на здравето", с подкрепата на Мерк България.

Сериозния напредък в медицината отбелязаха и председателите на научните дружества по по неврология – акад. проф. д-р Иван Миланов, по кардиология – проф. д-р Арман Постаджиян и по онкология – проф. д-р Асен Дудов.

„Прави впечатление увеличения брой на неврологичните заболявания. Те обаче не са се увеличили, просто ние по-често успяваме да ги диагностицираме“, каза акад. проф. Миланов. Той отбеляза, че след сериозния напредък, постигнат в мускулните, автоимунните и гръбначни заболявания, следващата цел на медицината е хроничните заболявания, които сега се контролират, но не изчезват, да станат напълно лечими.

Според проф. Постаджиян бъдещето принадлежи на генната терапия и овладяването на болестта преди още тя да се проявила, а според проф. Дудов още в следващите 10-15 години ще се наложи персонализираната медицина.  

 „В лицето на младите лекари, които днес активно участват в обществения живот на страната ни и се стремят не само към собственото си професионално усъвършенстване, но към и прогреса на науката и въвеждането на иновациите в полза на българските пациенти и граждани, разпознавам надежден партньор, с който Министерството на здравеопазването да сътрудничи в планирането и провеждането на дългосрочната здравна политика“, са каза в приветствието на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, прочетено преди началото на конференцията.

„Форумът е уникален с погледа, който предлага към новостите в последните 350 години, съпоставени с визията за научно развитие в следващите 350 години“, каза в приветствието си от името на БЛС, главният секретар на съюза д-р Стоян Борисов.

„Днес можем да надникнем в бъдещето на медицината много по-уверено и то най-вече благодарение на новите технологии.“, каза и главният секретар на БФС д-р Светослав Крумов.

Специален гост в първата част на конференцията беше Росица Димитрова, зам.-министър на труда и социалната политика, която представя визията на МТСП за човешкото здраве и развитие, иновативните междусекторни програми с фокус върху интеграцията на социални и здравни услуги и дългосрочната грижа за уязвимите групи.

„Винаги трябва да следваме иновациите, защото динамиката в нашето ежедневие изисква винаги да бъдем адекватни на промените. 2010 г. стартирахме с изключително важния за всички ни Национален стратегически документ за деинституционализация на грижите в България, който именно даде възможността модела на интегрираност на трите системи да се приложи на практика. От тогава закрихме по-голямата част от институциите, в които се отглеждаха деца лишени от родителски грижи, всички институции за деца с увреждания и не малка част от институциите за деца за медико-социални грижи., които са на подчинение на МЗ“, каза Росица Димитрова.

„Искам да благодаря на МЗ, че чрез една от оперативните програми на ЕК ще изгради 20 центъра за деца с увреждания с постоянна медицинска грижа, всеки от тях с капацитет от 8 деца и ще може наистина холистично ние да бъдем адекватни в подкрепата си за тези деца и семействата им. Другата иновативна услуга, която МЗ в духа на социалното интегриране, ще предоставя е социална услуга за деца и младежи, които са с високорисково поведение с необходимост от постоянна медицинска грижа“, допълни още тя.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gXfH

Мементо 04.05.2018 08:05:06

Ако не ме лъже паметта преди много години Борисов търси пореден министър, знам. Министър или нещо подобно, Тоя на снимката му попадна в полезрението, но се оказа, че от проучвания на медикаменти основно е спастрил половин милион евро, магазин и 5 апартамента и води трийсет четиресе проучвания към момента... Отказаа се....

Гост 04.05.2018 07:46:51

Жени Начева преправила цените на медицинските изделия Зам.-здравният министър и шеф на надзора на НЗОК е нарушила закона и лъже, че разликата ще е за сметка на фирмите, а не на пациентите, твърди бившият подуправител на касата д-р Димитър Петров mKuZ

Elf 04.05.2018 08:26:35

д-р Димитър Петров moito momche e trepane ,a ne za slushane.

Гост 04.05.2018 03:11:22

Единият с фланелка, другия по дънки бистрят Генна терапия и персонализирана медицина. Българска родна картинка

Гост 03.05.2018 22:02:43

Bla bla. Bullshit. Няма по-безсмислена конференция

НАЧЕВА 03.05.2018 19:58:38

Шъ ви дам една персонализирана медицина То пак шъ искате пари Мискини с Мискини.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...