Сряда, 23 Септември 2020
27
септ
6
 

Екипите на „Александровска“ без пропуски в лечението на пациента Спас Добрев

Сряда, 27 Септември 2017 | 16:00:37
6

Дежурните екипи на УМБАЛ „Александровска” са изпълнили своите задължения - това е основният извод от извършената проверка по случая с починалия пациент Спас Добрев. От лечебното заведение разпространиха информация за резултатите от нея.

Дежурните екипи на УМБАЛ „Александровска” са изпълнили своите задължения - това е основният извод от извършената проверка по случая с починалия пациент Спас Добрев. От лечебното заведение разпространиха информация за резултатите от нея.

Според тях в момента на пристигане на линейката на ЦСМП, пациентът е хоспитализиран незабавно, не са установени и пропуски - както по отношение на време, така и по качество на медицинските дейности и лечебно-диагностичния алгоритъм при пациенти в подобни състояния.

Припомняме, проверката в болницата започна след отворено писмо на съпругата на мъжа Евелина Добрева до здравния министър проф. Николай Петров. В писмото си тя разказва, че Спас Добрев е закаран от Спешна помощ в „Пирогов“, но там отказали да го приемат. Впоследствие мъжът е откаран в „Александровска“ болница, където е хоспитализиран. По-късно обаче лекарите съобщават на Евелина Добрева, че съпругът й е починал.

От лечебното заведение посочват, че на 25-ти септември 2017 г., който е първият работен ден след публикуването на писмото на Добрева в медии, със заповед на изпълнителния директор е назначена комисия, която да провери информацията и на база медицинската документация на пациента и да представи доклад за работата на екипите на болницата. В позицията си от УМБАЛ „Александровска“ уточняват, че до момента  са се въздържали от коментари по случая, заради назначената проверка от страна на министъра на здравеопазването проф. Николай Петров, възложена на Изпълнителна агенция „Медицински одит” (ИАМО).

От лечебното заведение дават и подробна хронология на предприетото лечение на пациента.

Спас Добрев е транспортиран до Спешно отделение на болницата чрез Център за спешна медицинска помощ на 16-ти септември  в 18.15 ч. – близо два часа след първоначалното повикване на линейката в дома му. Приет е незабавно в Спешно отделение в крайно тежко увредено общо състояние. Веднага са започнати съответстващи на състоянието му, медицински дейности - оценка на състоянието, ЕКГ, мониториране на артериалното кръвно налягане, кислородна ресусцитация, подаване на кислород с маска; осигурен е венозен път и са започнати вливания на обемозаместващи разтвори, включени са медикаменти за стимулация на сърдечната дейност - катехоламини. По време на провежданите лечебни мероприятия, пациентът изпада в клинична смърт. Незабавно е започната кардиопулмонална ресусцитация (КПР) и е извикан реанимационен екип, допълват от болницата. След 15 минути в резултат на приложената КПР и медикаменти за сърдечна стимулация е възстановена сърдечната му дейност. Това позволява транспортирането му и е осъществена транпортна реанимация, като пациентът е преведен в НАИЛ II към Клиника по анестезиология и интензивно лечение. При превеждането на пациента от Спешно отделение към НАИЛ II той е съпроводен от дежурен анестизиолог-реаниматор, медицинска сестра и двама болногледачи. Впоследствие пациентът постъпва в реанимационното отделение през задния вход на отделението, който е предназначен за спешни пациенти. От болницата уточняват, че този вход е достъпен само за медицински лица и пациенти, както и че през него не се допуска преминаване на цивилни лица заради спецификата на лечебния процес и възможността за внасянето на инфекции.

При постъпването във Второ направление по анестезиология и интензивно лечение мъжът е поставен на апаратна вентилация със 100% подаване на кислород, мониториране на пулсова честота, артериално налягане, пулсова оксиметрия, ЕКГ. Продължено е вливането на обемнозаместващи разтвори и стимулация на сърдечна дейност с катехоламини. В 19.55 часа е осъществена спешна консултация с кардиолог и е направена ехокардиография на място в НАИЛ II. Пациентът е изпаднал отново в клинична смърт - веднага  е започната кардиопулмунална ресусцитация, която е проведена в пълен обем с максимални дози на медикаменти.. но въпреки това  в 20.25 часа е настъпил екзитус леталис.

От лечебното заведение за пореден път изказваха съболезнования на близките на починалия.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
aJgE

Гост 28.09.2017 12:48:57

"Пирогов" излиза на протест в защита на уволнените си колеги! Питам журналистическата етика и елементарната справедливост не изискват ли да се чуе и тяхната гледна точка??? Питам "журналистите" СКУНКСОВЕ от Нова, питам и уважаемите журналисти от "Здраве"? "Пирогов" всички го знаете колко наблизо е, защо не пратихте ваш екип да отрази гледната точка и на уволнените лекари? ЗАЩО? Или ШЛИФЕРИТЕ ОТ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ НЕ РАЗРЕШАВАТ? КАКТО ЕДНО ВРЕМЕ!

Гост 27.09.2017 22:13:39

Stom se e izpisal sam, neka se znae ot vsi4ki i dobre 4e dr De4ev go e kazal. Tova ozna4ava da si poemat blizkite otgovornostta za zdraveto mu.

Гост 27.09.2017 22:00:56

Понякога не мога да ги разбера лекарите у нас. Защо изобщо се пречкат и опорочават безсмъртието на българските пациенти? Още, още проверки трябва!

аз 27.09.2017 21:33:18

Дечев го каза- преди два дни се се подписал и самоволно е напуснал болницата! Да си мре у тях!

Гост 27.09.2017 20:36:06

No nikoi ne kazva, zasto ne e varnat bolnia v Iv. Rilski? Te zasto ne sa go prieli obratno, nali e nai blizko?

Гост 27.09.2017 19:11:57

Гледайте циниците от Нова как интерпретират в момента тази новина - отново тенденциозно, субективно, без да дадат възможност на засегнатите медици да изкажат тяхната гледна точка! Типични йезуити.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Поредна болница осъди Касата за неплатена надлимитна дейност
22.09.2020 17:06:22

Поредна болница осъди Касата за неплатена надлимитна дейност

Болницата в Момчилград спечели поредно дело срещу Здравната каса. МБАЛ „Д-р Сергей Ростовце ...

КОЦ Велико Търново с 374 хил. лв. загуба на полугодието
22.09.2020 16:24:02

КОЦ Велико Търново с 374 хил. лв. загуба на полугодието

Комплексният онкологичен център във Велико Търново приключи полугодието със загуба от 374 00 ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...