Сряда, 23 Януари 2019
11
окт
2
 

Едва 100 лекарства „гълтат“ повече от половината от бюджета на НЗОК

Сряда, 11 Октомври 2017 | 16:47:47 Полина Тодорова
2

Едва 100 лекарства „гълтат“ повече от половината от бюджета на НЗОК. Това стана ясно от представени данни от проф. Николай Данчев, председател на Националния съвет за цени и реимбурсация на лекарствените продукти, по време на форума „

Едва 100 лекарства „гълтат“ повече от половината от бюджета на НЗОК. Това стана ясно от представени данни от проф. Николай Данчев, председател на Националния съвет за цени и реимбурсация на лекарствените продукти, по време на форума „Иновации и добри практики в здравния сектор“. 

„Със 100 търговски наименования се харчат 60% от парите на касата за лечение“, заяви той, като уточни, че от тези медикаменти генеричните продукти са едва три. С въпросните стотина лекарства се лекуват около 40 000 души. „С останалите 40-50% се лекуват останалите три милиона души“, заяви проф. Данчев, посочвайки, че това е едно от предизвикателствата на настоящия век. Той допълни, че иновативните терапии ще се разрастват все повече и разясни, че прогнозите са до 2020 г. те да заемат близо половината от разходите за медикаменти. По думите му, без добре направени сметки, това може да доведе до риск от „издънване на бюджета“ на НЗОК.

Според проф. Данчев един от основните проблеми пред лекарствената политика в България е липсата на проследяване на ефекта от лечението, най-вече в болниците. Той беше категоричен, че решение в тази насока е въвеждането на електронното здравеопазване, което ще може да проследи „пътя“ на пациента и приложената му терапия.

По време на форума директорът на Изпълнителната агенция по лекарства (ИАЛ) доц. Асена Стоименова представи доклад, разглеждащ холистичния подход в лекарствената регулация.

Тя обърна внимание на ролята на пациентите в процеса на лечение и посочи, че 50% от пациентите с хипертония, както и над 65% от тези с ревматоиден артрит, не се придържат към терапията си. „Когато едни ресурси се употребяват неправилно, тези болни са скъпи за системата“, отбеляза тя. Доц. Стоименова подчерта, че при терапията е важно да се взимат предвид отделните роли и отговорности от „триадата“ лекар-фармацевт-пациент.

„Изборът на терапия трябва да е съобразен с динамиката на медицината и фармацията“, заяви още директорът на ИАЛ, като отбеляза, че всяка година се разрешават значителен брой лекарствени продукти и се натрупват нови данни за ефикасност и безопасност, които трябва да залегнат в съответните фармакотерапевтични ръководства.

Доц. Стоименова обърна внимание и на честите нормативни промени, касаещи лекарствения сектор у нас, като посочи, че от 2007 г. до момента Законът за лекарствата е променян 26 пъти, а този за здравното осигуряване - 105.

Според директора на ИАЛ е необходимо оптимизиране на разходите в лекарствения сектор, фокусиране на политиките в здравеопазването върху ефективността с цел освобождаване на ресурс за нови терапии, оптимизиране на референтното ценообразуване и други мерки.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@76h

Гост 12.10.2017 11:22:45

Галинка тъкмо я наградиха...

ПОТЪРПЕВШ 11.10.2017 20:50:05

Кажете го в прав текст, че Фармацевтичната мафия гълта повече от половината от бюджета на НЗОК!! Глупавите лекари и импотентният им Лекарски съюз "ряпа да ядат" и да "духат супата"!!! ОСТАВКА ЗА ДЕБИЛИТЕ ОТ БЛС - ГРОЗЕВ, ГАЛИНКА ПАВЛОВА И ЦЕЛИЯ УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ НА БЛС!!!! И ДА ВЪРНАТ В КАСАТА НА БЛС ВСИЧКИТЕ ПАРИ, КОИТО СА ПОЛУЧИЛИ ДО СЕГА, КАТО ЗАПЛАТИ, КОМАНДИРОВЪЧНИ, ПЪТНИ, КОМАНДИРОВКИ В ЧУЖБИНА.... И ПРЕДИ ДА СЕ ПРЪЖДОСАТ, ПОНЕ ДА СЕ ИЗВИНЯТ НА ВСИЧКИ ЛЕКАРИ И ПАЦИЕНТИ !!!


Още новини
Заслуги за изплащане забавените заплати на врачанските медици отчетоха от инспекцията по труда
23.01.2019 15:46:59

Заслуги за изплащане забавените заплати на врачанските медици отчетоха от инспекцията по труда

Общо 2 596 000 лева от забавени заплати са били изплатени след намесата на Инспекцията по труда в ...

МЗ ще засили контрола в ТЕЛК
23.01.2019 15:22:07 Надежда Ненова

МЗ ще засили контрола в ТЕЛК

МЗ работи в посока за създаване на мерки за засилване на контрола в ТЕЛК. Това съобщи зам.-минист ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...