!
Неделя, 08 Септември 2024
20
юни
1
 

Европа регистрира рязък спад на медицинските услуги по време на епидемията COVID-19

СЗО призова към незабавни мерки за възстановяване на здравните системи в пълен капацитет

Събота, 20 Юни 2020 | 10:22:31
1

Понастоящем 68% от страните в Европейския регион съобщават, че медицинските услуги по отношение на неинфекциозните заболявания са драстично нарушени поради пандемията COVID-19. За това алармира на брифинг в Копенхаген регионалният директор на СЗО за Ев

Понастоящем 68% от страните в Европейския регион съобщават, че медицинските услуги по отношение на неинфекциозните заболявания са драстично нарушени поради пандемията COVID-19. За това алармира на брифинг в Копенхаген регионалният директор на СЗО за Европа д-р Ханс Клуге, съобщи пресслужбата на организацията.

Д-р Клуге представи поредица от данни и факти, които будят сериозна тревога: 66% от здравните услуги услуги за лечение на артериална хипертония и 58% от услугите за лечение на захарен диабет и усложненията му са частично или изцяло нарушени нарушени.

Новодиагностицираните случаи на рак са намалели с 25% в Холандия, а програмите за скрининг на рак са изцяло прекратени в няколко държави. В Испания случаите на инфаркт на миокарда, лекувани в кардиологичните отделения и клиники бележат  спад с 40% в сравнение със седмиците преди епидемията.

„Наблюдавахме също до 60% намаляване на откриването на туберкулоза, което води до късно начало на лечението и увеличаване на смъртността. Националните имунизационни програми бяха прекъснати в някои страни, а в други се наблюдава значителен спад в обхвата - например във Великобритания покритието с ваксинация срещу морбили-паротит-рубеола спадна с 20% в средата на април“, каза д-р Клуге.

Той цитира факти от изследване, публикувано в научното списание The Lancet, според които 22% от световното население или 1,7 млрд. души по света имат поне едно основно заболяване, което ги излага на повишен риск от сериозни заболявания, ако са заразени с COVID-19. По тази причина регионалният директор на СЗО – Европа подчерта колко съществено е точно в този момент Европа да върви към бързо разгръщане на мерки за превенция и за възстановяване на функционалността на здравните системи, без отлагане, още т началото на есента.  

„Сезонът на грипа наближава в края на лятото. Приблизително 152 000 европейци  са починали от грип през сезона 2018-2019 г., но само една трета от хората на възраст над 65 години са били ваксинирани срещу грип. Ваксинирането на групите хора във висок риск от тази инфекция, както и на медиците ще допринесат за намаляване тежестта върху здравните системи, които трябва да осигурят грижи и за пациенти на COVID-19“, каза д-р Клуге.

Той подчерта, че подготовката за есента е основен приоритет за Регионалния офис на СЗО за Европа. Д-р Клуге призова към мерки, които да бъдат насочени към повишена готовност на спешните служби и на всички структури, които осъществяват рутинна медицинска дейност.  

„Това означава да се надяваме на най-доброто, но да се подготвим за най-лошото, а именно вероятното завръщане на COVID-19, в държавите  през региони, градове и общности“, допълни регионалният директор.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
F6A3

Гост 20.06.2020 18:42:01

Тук някои завистливи олигофрени бяха попитали, защо у нас са намалели хоспитализациите през карантината. Ами ето защо бе, олигофрени! В цяла Европа е така.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...