!
Неделя, 08 Септември 2024
05
юни
1
 

ЕС иска свободно минаване на границите за ваксините и лекарствата срещу COVID-19

Събота, 05 Юни 2021 | 11:12:49
1

ЕС представи предложение за многостранен търговски план за действие с цел разширяване на производството на ваксини и лекарства срещу COVID-19 и гарантиране на всеобщ и справедлив достъп до тях. Предложението цели ангажимент от страна на членовете на Св

ЕС представи предложение за многостранен търговски план за действие с цел разширяване на производството на ваксини и лекарства срещу COVID-19 и гарантиране на всеобщ и справедлив достъп до тях. Предложението цели ангажимент от страна на членовете на Световната търговска организация (СТО) и е разделено в две съобщения.

В първото съобщение ЕС подчертава централната роля на СТО в отговора на пандемията от COVID-19 и настойчиво приканва останалите членове на СТО да постигнат съгласие по набор от ангажименти, включително относно правата върху интелектуална собственост.

ЕС призовава правителствата да гарантират, че ваксините и лекарствата срещу COVID-19, както и компонентите за тях, свободно преминават през границите; да насърчават производителите да разширяват своето производство, като същевременно се гарантира, че най-нуждаещите се от ваксини държави ги получават на достъпна цена и да улесняват използването на принудително лицензиране в рамките на съществуващото Споразумение на СТО за свързаните с търговията аспекти на правата върху интелектуалната собственост (ТРИПС). Споразумението ТРИПС вече предвижда тази възможност за гъвкавост — легитимен инструмент по време на пандемията, който може да се използва бързо при необходимост.

С първия елемент се цели да се намали прибягването до ограничения на износа и да се запазят отворени веригите на доставки. Държавите-производителки на ваксини, следва да са готови да изнасят справедлив дял от вътрешното си производство. Освен това ЕС смята, че доставките за механизма COVAX никога не бива да се ограничават и че не трябва да има мерки, възпрепятстващи търговията с материали, необходими за производството на ваксини и лекарства срещу COVID-19.

С втория елемент се отправя призив към правителствата да подкрепят и да насърчават настойчиво производителите и разработчиците на ваксини да разширяват производството и да гарантират доставките на ваксини на приемливи цени за държавите с ниски и средни доходи. Тези действия биха могли да включват лицензионни споразумения, споделяне на опит, диференцирано ценообразуване, в това число продажби с нестопанска цел за държави с ниски доходи, производство по договор и нови инвестиции в производствени съоръжения в развиващите се държави. ЕС очаква всички производители и разработчици на ваксини да поемат конкретни ангажименти за увеличаване на доставките за уязвимите развиващи се държави. В това отношение ЕС приветства ангажимента на дружества като BioNTech и Pfizer, Johnson & Johnson и Moderna, които вече се ангажираха да доставят 1,3 милиарда дози тази година на държавите с ниски доходи, без да формират печалба, а на държавите със средни доходи — на по-ниски цени.

С третия елемент, касаещ интелектуалната собственост, се определя, че доброволните лицензи са най-ефективният инструмент за улесняване на разширяването на производството и споделянето на опит. При липсата на доброволно сътрудничество принудителните лицензи, с които правителство предоставя целеви лиценз, даващ право на желаещ производител да произвежда ваксина без съгласието на патентопритежателя, са легитимно средство в условията на пандемия.

ЕС смята, че всички членове на СТО следва да са готови да се съгласят, че пандемията от COVID-19 е извънредно обстоятелство, изискващо спешни мерки на национално равнище, и че изискването за водене на преговори с носителя на правата може да бъде законно отменено, когато това е необходимо; да подкрепят производителите, които са готови да произвеждат ваксини и/или средства за лечение на приемливи цени по силата на принудителен лиценз, така че размерът на възнаграждението, заплащано от производителя на патентопритежателя, да е съобразен с тези достъпни цени; да приемат, че принудителният лиценз би могъл да обхваща всеки износ, предназначен за държави, които не разполагат с производствен капацитет, включително чрез механизма COVAX.

Второто съобщение касае интелектуалната собственост и е отправено към органа на СТО, отговарящ за прилагането на Споразумението за свързаните с търговията аспекти на правата върху интелектуалната собственост (Съвета по ТРИПС).



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
VwEj

Гост 05.06.2021 12:38:31

Само преди месец Кацаров обяви по медиите, че ЕС трябва да се засрамят за въвеждането на този сертификат. А днес на 180 градуса...


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...