!
Неделя, 08 Септември 2024
21
февр
 

ЕК дала 80 000 евро на НЦЗПБ за разработване на ваксина срещу Кримска-Конго хеморагична треска

Понеделник, 21 Февруари 2022 | 16:55:01


80 000 евро е получил НЦЗПБ за разработване на ваксина срещу Кримска-Конго хеморагична треска. Това става ясно от отговор на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова на въпрос на депутата от ГЕРБ Николина Ангелкова относно изпълнението на ев

80 000 евро е получил НЦЗПБ за разработване на ваксина срещу Кримска-Конго хеморагична треска. Това става ясно от отговор на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова на въпрос на депутата от ГЕРБ Николина Ангелкова относно изпълнението на европейски проекти в областта на здравеопазването от второстепенните разпоредители с бюджет.

Средствата са по проект „Разработване на ваксина за малария и/или пренебрегвани инфекциозни болести“ с начална дата 1 януари 2017 г. с продължителност 72 месеца и се финансира от Главна дирекция „Научни изследвания и иновации“ на Европейската комисия (ЕК).

Припомняме, че фирмата-производител на ваксини към НЦЗПБ Бул Био произвежда разработената в България инактивирана ваксина против кримска хеморагична треска, която се използва за специфична профилактика на рискови групи.

Друг европейски проект, в който обаче НЦЗПБ участва като партньор, е „Въвеждане на надзор на SARI и извършване на болнично базирани проучвания за разпространение на COV1D-19“. Споразумението е в сила от 5 октомври 2020 г., а продължителността на задачите не трябва да надвишава 12 месеца, т.е. 4 октомври 2021 г. Предстои подписване на ново споразумение за удължаване на срока.

Проектът се финансира от Европейски център за превенция и контрол на заболяванията е с бюджет 85 000 евро за целия договор. Координатор на проекта е Epiconcept и включва партньорски институти от държави, членки на ЕС, и Великобритания.

Националният център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) участва в съвместни действия за приложение на най-добри практики в областта на психичното здраве (Joint Action ImpleMENTAL) - международен проект в рамките на Третата програма за здраве на ЕС, включващ организации от 21 европейски държави. Основната цел е прилагане на най-добри практики в областта на психичното здраве. Проектът е в начална фаза, проведени са няколко иницииращи срещи и уъркшопи. Финансирането е в размер на 26 302 евро.

НЦОЗА работи и по международен проект PHIRI, финансиран от програмата на ЕС Хоризонт 2020, който цели внедряването на изследователската инфраструктура за здравна информация за населението. В него участват 41 партньори от 30 държави и също е в начален етап. Бюджетът е в размер на 2500 евро.

Третият европейски проект на НЦОЗА е в съвместно действие с Joint Research Center – Cotton, като финансирането му се поема директно от ЕК. Дейностите обхващат международно сътрудничество и обмен по въпросите за изследване на памука. Получените средства се усвояват основно за изследвания и обучения, а договореното финансиране е 44 000 евро.

От отговора на министъра става ясно още, че РЗИ-Хасково е партньор от българска страна по проект „Политики за осигуряване на достъп до здравни услуги до отдалечените места (HEALTHY MUNICIPALITY)“, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България 2014-2020. Проектът е разработен в рамките на Приоритетна ос 4 на програмата „Подобряване на достъпа до качествени здравни услуги в трансграничния регион“, а стойността му в размер на 1 135 147,40 евро е разпределена между девет партньори от Гърция и България. Определеният за РЗИ-Хасково бюджет е в размер на 53 378 евро, а дейностите по проекта са приключили на 31 октомври 2021 г.

По същата програма, но по проект „Receive Emergency/Daily needed HEALTHcare through innovations in the cross border area (Е/HEALTH)“ бенефициент е ЦСМП – Кърджали. Общата стойност на проекта е 1 585 142,78 евро, от които 725 592,96 евро са безвъзмездните средства за ЦСМП-Кърджали. Проектът е в заключителна фаза на изпълнение и се предвижда да приключи до 21 април 2022 г.

По ОП „Развитие на човешките ресурси“ по проект „Нова дългосрочна грижа за възрастните и хората с увреждания” Държавна психиатрична болница – Севлиево е партньор на община Дряново. Проектът е в процес на приключване и се изпълнява на два етапа, като за първия етап на ДПБ - Севлиево са предоставени 4874,52 лв., а за втория етап - 3295,56 лв.

Относно изпълнението на европейски проекти в областта на здравеопазването за периода 2021-2027 на държавни предприятия и търговски дружества министър Сербезова заявява, че се подготвят програмите за финансиране чрез Европейските структурни и кохезионни фондове за периода 2021-2027 г. и предстои да бъдат финализирани и одобрени от Европейската комисия. За държавни предприятия и търговски дружества с над 50% участие на държавата в капитала, които са част от системата на здравеопазването, са планирани възможности за финансиране по програма „Развитие на човешките ресурси“; „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ и „Конкурентоспособност и иновации в предприятията".

След подписване на Споразумението за партньорство между България и Европейската комисия и одобряване на конкретните програми, Министерството на здравеопазването ще предостави информация и при необходимост ще подпомогне лечебните заведения за включването им като бенефициенти или партньори по проекти, финансирани от европейските структурни и кохезионни фондове и други международни програми.

МЗ планира за финансиране мерки в областта на човешките ресурси на второстепенните разпоредители с бюджет към министерството през програмен период 2021 -2027 за повишаване на компетенциите и уменията на медицински и немедицински специалисти от сферата на здравеопазването чрез обучения по специфични проблеми или на целеви групи (напр. на персонала в областта на спешната, психиатричната, педиатричната и първичната здравна помощ; по въпросите на дългосрочните здравни грижи и др.).

„Съгласно правилата за изпълнение на оперативните програми, второстепенните разпоредители с бюджет към министерството могат самостоятелно да идентифицират възможности за финансиране на проекти и да подават проектни предложения към съответните управляващи органи на оперативните програми. Министерство на здравеопазването има задължение да съгласува и подкрепя направените от тях предложения“, казва министърът.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
HhLZ


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...