!
Неделя, 08 Септември 2024
28
окт
1
 

Д-р Явор Пукалски: 20 от всеки 100 000 пътувания с е-скутери завършват с травма

Повечето инциденти стават през светлата част на денонощието, носенето на предпазна каска е изключително важно, казва специалистът

Понеделник, 28 Октомври 2019 | 16:27:57 Невена Попова
1

Д-р Явор Пукалски е ортопед травматолог в Отделението по детска ортопедия и травматология в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“. Завършил е МУ – София през 2011 г. От 2012 г. работи в спешната болница. През 2013 г. започва да с

Д-р Явор Пукалски е ортопед травматолог в Отделението по детска ортопедия и травматология в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“. Завършил е МУ – София през 2011 г. От 2012 г. работи в спешната болница.

През 2013 г. започва да специализира ортопедия и травматология, а от 2015 г. е асистент по ортопедия и травматология в УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”.

Специализирал е у нас и в Швейцария, Турция, Великобритания и Гърция.

Има над 20 публикации и участия в български и международни форуми. 

Член на Българската ортопедична и травматологична асоциация (БОТА) и на AO Травма – България.  

Днес разговаряме с д-р Пукалски по темата за градския травматизъм. Специалистът коментира данните от проучвания в САЩ, които показват тенденциите при нараняванията, получени при каране на електрически тротинетки – е-скутери, както и начините за предпазване от травми в градска среда.     

Д-р Пукалски, електрическите тротинетки вече превзеха столичния град, какви рискове от травми крият те? Сходни ли са те с травмите, които може да причини неправилното каране на велосипеди, мотопеди, скутери, скейтборди, ховърборди…

Електрическите тротинетки или скутери са нещо относително ново за България. Паралел между тях и велосипедите е логично да бъде направен, с оглед сходния травматизъм, породен от приликите в начина на каране и бързината им. В този ред на мисли трябва да отбележа, че скоростта на скутерите отдавани под наем е ограничена и това намалява значително рисковете при карането им. Освен това, наемането на такова превозно средство е достъпно само за пълнолетни. Все пак, такива ограничения не съществуват при частните е-скутери.

За момента няма статистика относно травматизма свързан с употребата на този тип возила в столицата, но такива има за няколко града в САЩ. Едно от проучванията сочи, че от всеки 100,000 пътувания - 20 завършват с нараняване. При половината от случаите травмата е определена като тежка – счупване (84%), нервна или сухожилна увреда (45%), сериозно кървене (5%).  Около 40% нараняванията засягат главата. Ето защо носенето на каска може да предотврати много проблеми в случай на инцидент. Противно на очакванията – болшинството произшествия стават през светлата част на денонощието.

Велосипедите все още са „водачи“ по отношение на честотата на травматизма. Нещо което отдавам на по-лесният достъп както на деца, така и на възрастни до тях, а също така и на по-малкото контрол който се упражнява при карането им. С нарастване популярността на скутерите е възможно да видим промяна в класацията.

Тази новост в транспортния пейзаж у нас е повод да Ви попитам  как се промени градският травматизъм през последните години?

Това е разговор, който много пъти сме водили с колегите. Честотата на пътнотранспортните произшествия се увеличава, най-вече заради по-големият процент хора с личен автомобил, в сравнение с да речем преди 30 години. За сметка на това, с напредването на технологиите за безопасност както на пасажерите, така и на пешеходците, травмите като цяло стават по-леки.

Кои са най-честите травми при децата и в тийнейджърска възраст?

Най-честите счупвания на опорно-двигателния апарат в детска възраст засягат китката, ключицата, пръстите, глезена, лакътната става, подбедрицата и бедрото. Преди юношеството, съотношението на пострадалите момчета към момичета е 1:1. Постепенно, с навлизането в пубертета, поради разликите в двигателния режим тази пропорционалност се нарушава и в по-голяма част от случаите са засегнати момчета. С нарастването възрастта се наблюдава и преход от нискоенергийни (напр. падане от собствен ръст) към високоенергийни (напр. ПТП) травми.

Стават ли по-чувствителни родителите към опасностите, които са заплаха за децата им на улицата и в градската среда изобщо – улици, градски транспорт, училище, пространства за отдих?

Това е труден въпрос. Но да, смятам че благодарение на медиите и интернет , родителите са по-информирани за потенциалните опасности които заплашват всеки от нас като участник в движението.

Достатъчна ли е информацията в публичното пространство по отношение мерките за превенция на травматизма сред децата?   

Смятам, че в това отношение информацията никога не може да бъде в повече. Според мен информационни плакати, листовки или обучения свързани както с превенцията, така и с първата помощ при травма трябва да бъдат задължително застъпени в училищните програми.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
juzX

психолог 29.10.2019 07:59:57

Страхотна снимка на г-н Пукалски! Истински вярвам в неговата чистосърдечност.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...