!
Неделя, 08 Септември 2024
29
март
 

Д-р Христиана Бацелова: Грешно е след поставяне на ваксина човек да спре да се пази

Скритата заболеваемост е проблем, посочи епидемиологът

Понеделник, 29 Март 2021 | 09:58:19


В част от обществото липсва достатъчно дисциплина, а лъжливи информации относно неефективността от използването на маските са довели до по-голямото разпространение на вируса. Това заяви пред БНТ д-р Христиана Бацелова, епидемиолог и преподавател в МУ &

В част от обществото липсва достатъчно дисциплина, а лъжливи информации относно неефективността от използването на маските са довели до по-голямото разпространение на вируса. Това заяви пред БНТ д-р Христиана Бацелова, епидемиолог и преподавател в МУ – Пловдив. Според нея обаче това се наблюдава и в Западното общество като цяло. Тя даде пример с протестите в някои държави срещу въведените ограничения, при които се струпват много хора.

За да се разпространява вирусът, значи има контакт. Ако ние изцяло прекъснем контакта, няма как да става разпространението, допълни д-р Бацелова.

На зрителски въпрос дали при поставена първа доза на ваксина, след която човек се заразява с COVID, а после следва отрицателен PCR тест, трябва да се постави втората, тя обясни, че трябва да се изпълни схемата, както е посочено от производителя, но след като лицето оздравее и минат 14 дни реконвалесцентен период.

Д-р Бацелова предупреди, че е грешно след поставяне на ваксината човек да спре да се пази и обясни, че траен имунитет се изгражда на 14-тия ден след втората доза. „Трябва до 14-ия ден след втората доза човек да се пази, да не се отпуска и да не си мисли, че е изцяло защитен. Наблюдаваме отпускане след поставянето на първата поставена доза – заразяването става след свалянето на маската. Ваксината не е причината, самата ваксина не може да го разболее“, категорична бе тя.

Специалистът подчерта, че и трите ваксини, които са прилагат у нас, са с еднакъв профил на безопасност и не съществува риск от смърт. „За съжаление ваксините не правят хората безсмъртни и има една очаквана смъртност в популацията, която се случва без значение дали човек е ваксиниран, или не, от други причини“, обясни д-р Бацелова.

Тя коментира и продукта на AstraZeneca, като поясни, че след 28-ия ден от първата доза хоспитализациите намаляват с 94%, както и тежите случаи. Контролът е изключително стриктен и суров, изтъкна специалистът.

Д-р Бацелова посочи, че е възможно през април да има иРНК ваксини на Pfizer, с които според нея трябва да се ваксинират рисковите групи сред младежите на възраст 16-18 години. Категорично родителят трябва да прецени и реши. С нас все повече се свързват родители, които искат да ваксинират децата си, каза тя.

"Наличието на антитела не означава, че ще има по-бурна реакция при ваксиниране", подчерта  още д-р Бацелова.

Скритата заболеваемост е проблем и тя достига до три пъти повече от регистрираните случаи. Много хора с лека симптоматика не се изследват или си правят бързи тестове вкъщи, но не се регистрират. Оставяме на тяхната добра воля да се самоизолират, но има и такива, които не го правят, заяви още тя.

За британския вариант на COVID специалистът обясни, че той засяга по-тежко децата и при тях т. нар. пост-COVID състояние може да продължи 3-4 седмици, през които може да има усложнения и да се стигне до хоспитализация. Има случаи на починали млади хора без никакви други заболявания. Вирусът се измени, заразява по-лесно и малко по-тежко като че ли се боледува от него, заяви още тя. Според нея това е една от причините за големия брой хоспитализирани лица, както и факта, че хората търсят медицинска помощ късно.

Ако не обхванем с ваксина повече хора, както и децата, есента отново ще имаме много заболели и най-вероятно децата ще са по-тежко заболели, отколкото сега, допълни д-р Бацелова.  



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
m1Zp


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...