!
Неделя, 08 Септември 2024
14
февр
 

В УМБАЛ "Лозенец":

Д-р Темелков: Изграждането на COLON център за превенция на рака на дебелото черво е много добро решение

Мултимодалните центрове са успешният модел за лечение на туморите на панкреаса, категоричен е проф. Валдемар Уул

Вторник, 14 Февруари 2023 | 11:14:45


„В България няма регистър за заболеваемостта от рак на дебелото черво. Липсва достатъчно и добре проверена медицинска информация за това заболяване и хората до голяма степен са недобре осведомени“. Това каза за подкаста на БНР "В

„В България няма регистър за заболеваемостта от рак на дебелото черво. Липсва достатъчно и добре проверена медицинска информация за това заболяване и хората до голяма степен са недобре осведомени“. Това каза за подкаста на БНР "В центъра на системата" младият гастроентеролог д-р Герасим Темелков от УМБАЛ „Лозенец“. По думите му страната ни разполага с обучени специалисти, на много места има модерно оборудване, но това, което липсва, е единност и синхрон между отделните специалисти.

Д-р Темелков припомни, че ракът на дебелото черво е втората най-често срещана ракова локализация и при мъжете, и при жените, която вече измества от второто място рака на белия дроб.

Това означава, че все повече хора имат нужда от навременна консултация и детайлен поглед върху състоянието им и рисковите фактори за поява на колоректален карцином, каза гастроентерологът.

Именно такъв подход е избран при създаването на Центъра за превенция на рака на дебелото черво – „COLON център“ в УМБАЛ „Лозенец“, изграден на базата на утвърден в Германия скринингов модел.

„Целта е да се координират случаите, да се води отчетност, статистика и да имаме база данни и регистър, от който да черпим информация в бъдеще“, подчерта д-р Темелков.

Самият той е видял ползата от скрининговата програма в Германия, въведена през 2006 г., благодарение на която навреме са открити стотици нови случаи, а през 2022 г. техният брой е намалял два пъти в сравнение с периода преди началото на програмата.

Д-р Темелков е категоричен, че благодарение на въведеното колоноскопско изследване и прилаганата в същия момент полипектомия се постига отличен превантивен ефект срещу рака на дебелото черво.

„Колоноскопията се извършва с щадяща техника при много добро обезболяване и хората няма от какво да се притесняват“, категоричен е той.

Още един съвременен център отваря врати в болница „Лозенец“. В него също ще бъде прилаган опита на водеща германска клиника в град Бохум, специализирана в лечението на рака на панкреаса.

Нейният ръководител проф. Валдемар Уул неотдавна бе гост на болницата и оперира двама пациенти. Той бе категоричен, че създаването на Панкреасен център в болница „Лозенец“ е много важна крачка напред по пътя в борбата с едно коварно злокачествено заболяване, каквото е ракът на панкреаса.

Проф. Уул сподели още, че впечатленията му от УМБАЛ „Лозенец“ са отлични, а основното предимство на лечебното заведение е добре подготвеният мултидисциплинарен екип, съвременната апаратура и организацията на работа.

„Ние в Германия постигаме висок процент от хора с 5 годишна преживяемост заради големия опит, който имаме в оперирането на голям брой пациенти. Така се трупа опит, което означава, че екипите трябва да се създават, да се поддържат и да се развиват.

За злокачествените заболявания, също и при рака на панкреаса, последните новости са свързани с това, че се прави предоперативна химио- или лъчетерапия, за да имаме по-добри резултати, което е свързано с предварителни изследвания на тумора. Това е комплексният подход, който води до по-добри резултати. Вече имаме надежда при този вид тумори, но лечението трябва да става в мултимодални центрове“, каза проф. Уул.

Целия подкаст можете да чуете тук.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
de59


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...