Събота, 19 Януари 2019
06
ноем
5
 

Д-р Стоян Борисов: 7 млрд. лв. са нужни на здравната система

За контрола в системата е отговорна държавата, заяви главният секретар на БЛС

Понеделник, 06 Ноември 2017 | 13:45:31
5

„Много пъти сме заявявали, че средствата, които са необходими за здравеопазването, трябва да бъдат минимум 7% от БВП.“ Това каза пред ТВ Европа главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов в коментар на думите на финансовия министър Владислав

„Много пъти сме заявявали, че средствата, които са необходими за здравеопазването, трябва да бъдат минимум 7% от БВП.“ Това каза пред ТВ Европа главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов в коментар на думите на финансовия министър Владислав Горанов от дебата при приемането на Бюджет 2018 в комисиите. Припомняме, тогава Горанов се обърна към съсловните организации с въпроса колко средства ще са им нужни за здравеопазване.

„В момента, дори и с това завишаване от 400 млн. лв., самият министър Горанов казва, че тези средства са от порядъка на 4,5%. Т.е., ако следваме минималните средноевропейски изисквания, средствата, които трябва да се отделят от държавата, от бюджета - 7%, това е някъде от порядъка на 7 млрд. лв.“, каза д-р Борисов.

Той посочи, че в Холандия за здравеопазване се отделят 16-17% или 80 млрд. евро годишно, в Германия - около 9-10%, или 333 млрд. евро; в Австрия – 50-60 млрд. и всяка година тези средства нарастват с по 2 млрд. евро. „В България до този момент сумата, която се отделя години наред, е от порядъка на 3,8% до 4,2% от БВП. Така че на този негов въпрос – колко средства са необходими – толкова са необходими – 7% от БВП, около 7 млрд. лв.“, каза д-р Борисов.

На думите на Горанов, че здравната система е неефективна и в нея много се краде, главният секретар на БЛС отговори така: „Относно отделянето на средствата и относно контрола върху тия средства е отговорна държавата с нейните институции. В държавната власт са всички силови министерства – ДАНС, икономическа полиция, МВР, така че държавата е тази, която трябва да упражни контрол върху средствата, които отделя.“

По думите му, има неефективност в управлението на здравната система, но в нея БЛС не участва. „Защото системата се управлява със закони, които се коват в парламента, с наредби, които ги издава министъра, и лечебните заведения се ръководят от управители, директори, които в държавните болници се назначават и са под ръководството директно на министъра, а в областните структури – от общинския съвет и от областните управители. БЛС, както и профсъюзите не участват в комисиите, които избират тези директори“, обясни д-р Борисов.

Той се спря и на искането на лекарския съюз за завишаване на бюджета в извънболничната помощ, като го защити по същия начин, както и председателя на БЛС преди дни. „Никъде не се казва, че поликлиниките имат дългове. Но голям процент от ДКЦ-тата имат дългове за ремонтни работи, за ток, за парно, консумативи. При повишаване на минималната работна заплата от 1-ви януари на 510 лв. и с това минимално количество средства, които се отделят за извънболничната медицинска помощ, това неминуемо ще доведе до фалит, защото всички приходи, които отиват в ДКЦ-тата, до 80% от тях ще отидат във фонд работна заплата“, каза д-р Борисов.

Той подчерта, че по европейски стандарти около 14-15% от бюджета за здраве трябва да отива за първична извънболнична помощ и до 16% - за СИМП. „Като ги съберем двете, това са около 30%. 30% от 3,8 млрд. лв. са точно 1,140 млрд. лв. А те дават около 427 млн. лв. Не може преглед при лекар да струва 9 лв. или 12 лв.“, коментира главният секретар на БЛС.

Запитан какви са очакванията на съсловната организация към бъдещия здравен министър, д-р Стоян Борисов заяви: „Очакванията ни не са чак толкова положителни, защото системата е много забатачена и този, който ще поеме министерството, ще понесе една изключително голяма отговорност. Ще му помагаме, защото на него ще му бъде изключително трудно. От него ще искаме колкото се може по-бързо да влезе в преговорния процес, да помогне за него, да се адаптира колкото се може по-бързо към цялата тази неуредица, която съществува в момента и, разбира се, решенията, които той ще взима, да ги съгласува със съсловните организации.“

Д-р Борисов подчерта, че за 12 години са сменени 12 здравни министри и посочи: „Не министрите са виновни. Виновна е системата, виновни са тези, които определят системата, тези, които ги избират министрите. Не може за 12 години да са сменени 12 министри. Системата се управлява много трудно, защото лобитата са много и най-различни, и много силни. Но тук ще се върна на изказването на г-н Горанов, че системата е пропита от лични и корпоративни интереси и че корпоративните интереси били повечето в държавните болници. Няма как да се съгласим с това. Работа на държавата е да се бори с личните и корпоративните интереси. Държавата е тази, която трябва да вземе спешни мерки по този въпрос“, завърши главният секретар на БЛС.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
PWZq

недоволен 06.11.2017 23:03:30

Борисов, едно и също приказваш дето ти разправя оная кукундрела от Варна.Или го преписваш от разни книжки, а пък секретаката ти го напечатва защото ти не можеш ...После лягаш на диванчето дето ти го сложиха в голямата стая и четеш ли четеш докато го понаучиш,щото то телевизиите не са лесна работа....ама ако знаеш колко си зле брато, нема да се покажеш никога. И още по-кариран костюм да сложиш пак ще си нещастното алчно комплексирано човече от крайните квартали на столицaта....

БЛС-Въоръжено Крило 06.11.2017 17:42:51

За да задържите младите лекари тук - не 7 млрд ,а 30 млрд лева разходи за здравеопазване трябват или 7 милиарда, но с доплащане за 90% от здравните услуги. Иначе ще задържите ДЕДОВИЯ. Но очевидно на болшевиките не им е толкова зор да задържат квалифицирани хора тук. Да видим как ше се оправдават пред населението след 5-6 години когато останат полу глухи ,полуслепи лекари и то с напреднаа атеросклероза .Ще бъде голям майтап когато вече нито ще ги чуваме, нито ще ги виждаме , а прегледа ще ни отнема 90 минути да си надигнем артритните стави и морни кокали. Тогава ще се смея дебилно на оплакванията им , ще съм вече в нирвана и ще ги пращам да се преглеждат в Германия ако не им харесва отношението ,ха-ха-ха

999 06.11.2017 15:07:11

Къде в Европа сте срещали стандарт за определяне на разходи за СИМП? И защо за СИМП средставата да са повече от средсвата за ПИМП? Какво разбирате под ДКЦ - само тези, които са общинска собственост ли? И ДКЦ-то на Галинка ли е в групата на заплашените от Фалит? И избощо, наясно ли сте колко много не разбирате структурата на здравеопазването и се литкате според това кой е най-гласовит от членовете на УС?

съгласен 06.11.2017 23:21:18

ами да,то като не можеш друго да направиш викаш.Ами кой да разбира от структура на здравеопазването,колега, Галинката командва циганското ДКЦ от тука щото и плащаме голяяяяям апартамент да си живее и да си върти частната фирма, Грозев я го има два дни,я го няма, оная трътка от Търново каква беше, има мозък колкото на кокошка, другите са мъртви души! Забравих най-умната оная от Вакарел, дето шамаросваше детето в кабинета си...е такива са там, а тоя от снимката е без коментар.Обаче членството е задължително, делегатите по съборите ядене,пиене... - само наши хора,,нагласени, пълна девалвация на съсловието. нЕ ЧЕ НЯКОЙ НИ БРЪСНЕ ЗА НЕЩО, НО И НИЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ..АЙДЕ ЧЕ МИ СЕ ДОСПА,ОТ УТРЕ ПАК СЪЩОТО!

питащ 06.11.2017 14:34:05

А ти лично ще си доволен от завишаването на минималната работна заплата защото твоята ще стане към 4 бона и половина, а председателят ще надскочи министър-председателя. И пак щу си седиш в майчин дом и ще идваш в съюза отвреме-навреме за парлама. Нямате ли малко личен морал и неудобство да говорите как колегите ви не взимат заплати, как ДКЦ-та фалират, системата се управлява трудно и прочее глупотевини, само и само да си оправдаете имитацията на дейност на казионната организация ?


Още новини
Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.
19.01.2019 11:27:40

Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.

Недоверието към имунизациите бе официално признато за една от основните опасности за здравето. Св ...

Грипна епидемия и в Смолян
19.01.2019 09:28:54

Грипна епидемия и в Смолян

Считано от 18 януари, РЗИ-Смолян обявява грипна епидемия на територията на област Смолян, съобщих ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...