!
Неделя, 08 Септември 2024
01
апр
2
 

Д-р Спасов: Ако се говори за промени, те първо трябва да се обсъдят с личните лекари

Реформа по време на криза е по-скоро рискова, смята здравният икономист Аркади Шарков

Петък, 01 Април 2022 | 12:27:11
2

„С този пожелателен характер за носене на предпазни маски очакваме да има и конфликтни ситуации в кабинетите ни, а знаем, че въпреки извънредната противоепидемична ситуация и наложените мерки, те не се спазваха у нас“. Това каза пред БНР об

„С този пожелателен характер за носене на предпазни маски очакваме да има и конфликтни ситуации в кабинетите ни, а знаем, че въпреки извънредната противоепидемична ситуация и наложените мерки, те не се спазваха у нас“. Това каза пред БНР общопрактикуващият лекар и педиатър от столицата д-р Мирослав Спасов. Той бе категоричен, че нито за миг не трябва да забравяме, че COVID съществува, както съществуват и много други респираторни вируси.

„Аз ще продължа да изисквам l кабинета ми да се влиза с правилно поставена маска, това е една предпазна мярка срещу заразяване както на медицинския персонал, който ви преглежда, така и на вас самите“, каза д-р Спасов.

Той обясни, че до миналата седмица в практиката му е имало намаляване на случаите на коронавирусна инфекция, но само от понеделник до днес вече има 60 диагностицирани пациенти, което не е никак малко.

Д-р Спасов подчерта, че би било много хубаво да се осигури по-нататъшна възможност личните лекари да назначават безплатни PCR тестове за COVID инфекция, както и тестове за други инфекции – за грипен вирус, за респираторни и други вируси, защото прецизната диагностика се основава именно на резултатите от тях.

„Няма никакъв интерес към ваксиниране срещу COVID, нито един желаещ не е дошъл при мен в последните дни – нито за първа или втора доза, нито за бустер, по тази причина ще се наложи да върна два флакона с ваксината на Moderna и един – от ваксината на Pfizer. Жалко е, защото за тях са похарчени много средства“, каза лекарят.

Той изрази мнение, че има твърде много нелогични предложения в идеите за законодателни промени по отношение на личните лекари и главният недостатък е, че те не са били предварително обсъдени с гилдията.

Медикът бе категоричен, че той и колегите му не се притесняват за своето бъдеще, защото за един лекар винаги ще има работа. Странни според него са и твърденията, че в бъдеще хората ще трябва да се лекуват при „специалисти по обща медицина“, каквито личните лекари са и сега, а някои имат и по една или две други специалности, и освен всичко познават най-добре състоянието на пациентите си, с които са заедно от дълги години.

„Проблемът е, че здравна реформа се провежда от 1998 година, не е от сега. Това, което ни обижда, е, че хора, които предлагат идеи, би следвало да познават как работи системата, би следвало да говорят с правилните термини, а не да хвърлят просто едни идеи в бъдещето“, каза д-р Спасов.

Той сподели огорчение от хвърляните с лекота твърдения в публичното пространство, че личните лекари са милионери, че източват Здравната каса, че са най-желаните клиенти на банките. Лекарят припомни, че един общопрактикуващ медик получава едва 1,20 лв. месечна капитация на пациент от листата си, някои хора имат неограничени претенции и ги търсят често дори е без сериозен повод, а освен всичко нерядко обслужват и здравнонеосигурени. За сметка на това пък личните лекари са най-проверяваните от институциите, в това число и от НАП, смята той.

„Реформата с личните лекари по време на криза е по-скоро рискова, защото едно такова действие ангажира не малка част от представителите на медицинското съсловие, а именно общопрактикуващите лекари, които са свързани с всички български граждани“. Това пък коментира здравният икономист Аркади Шарков. Той се солидаризира с упрека на д-р Спасов, че подобни стъпки трябва да се консултират предварително точно с гилдията, а не да се действа авансово.

„Може да наблюдаваме и представителя на общопрактикуващите лекари до какъв ефект ще доведе, защото това не е един глас, сигурен съм, че подобен тип гласове на опозиция срещу подобен тип решения ще се чуят и трябва да бъде направено едно общо и по-голямо проучване сред мнението на общопрактикуващите лекари“, каза икономистът.

Той бе категоричен, че икономическата криза, инфлацията и войната в Украйна са неблагоприятни фактори, които увеличават и рисковете пред здравната система.

По думите му недофинансирането й си остава основен проблем, който обаче придобива още по-голяма острота поради тези фактори, взети в съвкупност. Много лечебни заведения ще се окажат заплашени от фалити, защото се очакват повишени разходи за поддръжка, електроенергия и топлоенергия, консумативи и медицински изделия, прогнозира Шарков.

„Засега Здравната каса има средства, защото сме в началото на годината, COVID пандемията също си отива. Увеличаване на възнагражденията на медицинския персонал по-лесно може да стане факт в държавните и общинските лечебни заведения, защото там действа КТД, по-трудно ще бъде в частните лечебни заведения“, обясни икономистът.

Той бе категоричен, че има един начин да се преодолее задаващият се дефицит на средства и той е да се увеличат дейностите на лечебните заведения, които носят приходи.

Аркади Шарков цитира и данни от изследване, според което преди кризата клиничните пътеки са били 4 пъти подценявани от реалната им стойност, след кризата числото е 3 пъти.

Той обясни, че идеята, която подкрепя и БЛС за увеличаване на цените на пътеките за сметка на намаляване на обемите, е правилна, особено в настоящата ситуация. Освен това, заетостта на болничните легла е спаднала в сравнение с периода преди пандемията – тя е била 64%, а сега е 50%, което също благоприятства подобно решение.

*Снимката е илюстративна



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
XGy2

Гост 02.04.2022 01:05:01

без дискусия, с личните лекари, но и с много други, няма да стане. иначе още фишеци

чукча 01.04.2022 14:10:47

Браво за д-р Спасов и Шарков! А кому беше нужно непремерените приказки на разните парламентаристчета да всяват смут в системата, в и без това напрегнатото време!? Ако целта е да видим, че ни управляват случайни хора, които хал-хабер си нямат от здравеопазването ни, законите и наредбите, правилата, изискванията... - да, видяхме ги, чухме ги...!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...