!
Неделя, 08 Септември 2024
21
апр
6
 

Д-р Симидчиев: Ще предложа изграждане на дългосрочна стратегия за справяне с пандемията

Необходимо е отварянето или затварянето на държавата да е базирано на конкретни данни, каза председателят на Здравната комисия

Сряда, 21 Април 2021 | 14:18:38
6

Здравеопазването е ключов приоритет на държавата, трябва да може да постигаме консенсус по важни въпроси. Критично важно е по време на пандемичния процес да направим възможно най-ефективните мерки, да обединим и обществото ни, което според мен е доста

Здравеопазването е ключов приоритет на държавата, трябва да може да постигаме консенсус по важни въпроси. Критично важно е по време на пандемичния процес да направим възможно най-ефективните мерки, да обединим и обществото ни, което според мен е доста разделено по темата, за да постигнем победа над пандемията и да излезем от нея, защото тя влияе и върху икономиката, и върху културата, и върху социалните дейности. Имаме изключително важен и доста спешен въпрос, който обичайно не се поставя пред парламентарните нормотворци - как да координираме дейността в нашата държава по такъв начин, че да постигнем максимално бързо и ефективно намаляване на вредите и на щетите, които понасяме заради пандемичния процес.

Това каза д-р Александър Симидчиев, председател на комисията по здравеопазване в 45-ото Народно събрание и депутат от “Демократична България“, пред БНР.

Той съобщи, че ще предложи много по-прецизно и планомерно изграждане на дългосрочна стратегия за справяне с пандемията. „Да имаме ясно дефиниран план и в него да има ясно изброени критерии за включване и за изключване на определени дейности по този план. Когато имаме много висока степен на яснота по този въпрос, ще можем след това да контролираме дали този план върши ефективно работата и там, където той не върши максимално ефективно работата си, той да бъде коригиран“, коментира д-р Симидчиев.

По думите му Националният оперативен щаб е трябвало да контролира оперативно пандемичния процес и той се е справил, но това, което не е успял да свърши достатъчно ефективно, е по отношение на комуникацията. „Трябваше да имаме по-прецизна комуникация към определени групи от обществото с ясни послания, свързани с носенето на предпазни средства, дистанцирането, координирането на това как тези мерки се изпълняват на ниво население. Защото не е достатъчно само да въведем едни мерки – ние трябва да можем да мониторираме дали те се спазват ефективно, и освен това, ако видим, че те не се спазват, да видим какви са причините – дали е неразбиране, активна опозиция или нещо друго. Комуникацията е ключов елемент на работата на Оперативния щаб, която можеше да бъде много по-добре прецизирана към определени таргетни групи. Не е достатъчно само да говорим колко са заразените, колко са починалите – това са цифри, но те трябва да бъдат в основата на активни политики за справяне, което значи и комуникиране. Това, което можем да направим като нормотворци, е да ангажираме изпълнителната власт, от която част е и Националният оперативен щаб, да извършват планомерно и систематично управление на този процес с ясно дефинирани критерии. Да няма въпроси дали да отворим или затворим, а това да е базирано на конкретни данни“, разясни д-р Симидчиев.

Председателят на здравната комисия уточни, че трябва да се направят успоредно две неща – да има достатъчно ваксини и хората, които подлежат на ваксинация – било то поради това, че са в рискова категория, или защото съдействат за по-висока степен за възможно разпространение, да желаят да разбират, че с акта на ваксинацията помагат и на себе си, но и на общественото здраве.

Д-р Симидчиев очерта и главните приоритети на парламента в сферата на здравеопазването - постоянното и продължително медицинско образование, за да няма хора, които да говорят по медиите, без да са запознати с последните тенденции в имунологията, епидемиологията и вирусологията, както и префокусиране на финансирането на системата към профилактиката и превенцията на болестите, а не само към лечението. „За да взимаме решенията за финансирането на базата на данните, трябва да ускорим и дигитализацията в здравеопазването“, каза още той.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZfmY

Гост 22.04.2021 00:30:53

Бат Саше почти 20 години работеше за Глаксо, от 2001 до сравнително скоро. Практикуващ лекар да преглежда и лекува пациенти не е бил никога, и преди когато практикуваше правеше основно функционално изследване на дишането.

Гост 21.04.2021 21:47:40

Тоя май не разбра, че не е член на ГЕРБ и че Бойко вече е аут. Продължава да лиже задника на ГЕРБ.

Пиянде 21.04.2021 23:38:40

от класа. Цялото му същество го излъчва.

Този 21.04.2021 17:22:30

какво е пил?

Гост 21.04.2021 18:24:02

" Toзи " не пие. Не е като теб.

Този 21.04.2021 19:50:33

е агент на Винпром.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...