!
Неделя, 08 Септември 2024
14
апр
2
 

Д-р Симидчиев: В бъдеще ще имаме много по-добри резултати при контрол на епидемиите

Строгите мерки спират разпространяването на вируса, но след това следва пик, каза проф. Чорбанов

Четвъртък, 14 Април 2022 | 13:15:04
2

Тенденцията у нас е към стихване на COVID. Със сигурност ще има следващ пик, но кога ще бъде той е трудно да се каже. Това каза пред NOVA NEWS пулмологът и депутат от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев. По думите му пр

Тенденцията у нас е към стихване на COVID. Със сигурност ще има следващ пик, но кога ще бъде той е трудно да се каже. Това каза пред NOVA NEWS пулмологът и депутат от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев.

По думите му предстоят великденските празници, много хора ще отидат в Гърция, където в момента има пик на заразата от COVID и има потенциален риск от заразяване.

Народният представител от „Има такъв народ“ проф. Андрей Чорбанов от своя страна заяви, че по-скоро се надява нов пик да няма, поне не и във формата, в която се очаква и може да се види в съседните страни. „Ние живяхме по много по-различен начин от Гърция. Смятам, че вирусът си върви абсолютно независимо от поведението на хората, независимо от мерките и нивото на ваксинация – вълните минаха навсякъде“, каза той.

„Над 90% от починалите са неваксинирани. Ваксинацията със сигурност намалява тежестта на боледуването и минимизира смъртността и това е вън от всякакво съмнение. Ние сме само 30% ваксинирани, починалите у нас са 36 000 от COVID и над 60 000 общо заради COVID, заради всичките съпътстващи го проблеми. В Гърция при по-голямо население, при повече заразени починалите са 28 000, а тяхното ваксинационно покритие е към 70%. Безспорно в здравните системи, които имат по-голям ресурс, смъртността е по-ниска, но ако сравняваме само смъртността от COVID, ваксинационното покритие е главният фактор за по-ниската смъртност“, каза д-р Симидчиев.  

По отношение на мерките пулмологът отбеляза, че през цялото време те са били различни според специфичните обстоятелства – наличието на ваксина или липсата й.

„В здравната комисия постигнахме консенсус за това как трябва да се подходим в бъдеще. Това беше консенсус, свързан с това да има баланс между тежестта на процеса  да имаме яснота с един план, който да е конкретен за даден причинител, който министерството разработва, официално се представя пред хората, постига се консенсус върху този план и вървим напред планомерно, устойчиво и неполитизирано. В резултат на това в бъдеще ще имаме много по-добри резултати при контрол на каквито и да е ситуации, ако те възникнат“, каза за промените в Закона за здравето д-р Симидчиев. 

Проф. Андрей Чорбанов пък заяви, че за ИТН особено важно е било да се реши маски, ваксинация и сертификат да няма възможност да бъдат въвеждани, когато няма извънредно положение, когато ситуацията не предполага такова въвеждане.

„Затова фигурира в закона невъзможността да се изисква документ, позволяващ влизането в обществени сгради, което автоматично прави невъзможно да се изисква и задължителна ваксинация. Най-вече да има съблюдавани правила, правилник или национален план, в който да пише кога РЗИ или министърът могат да въведат определени мерки“, каза той.

„Строгите мерки спират разпространяването на вируса, но след това следва пик, така е в момента в Гърция“, допълни проф. Чорбанов.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ub7V

Гост 18.04.2022 07:24:29

Пулмолог, превърнал се в епидемиолог, в политик. Слушайте го, разбира много, чел е.

Лекар 19.04.2022 00:55:26

А Чорбанов какъв е, епидемиолог? Дори няма и медицинско образование. Завършил е Биологическия факултет на СУ „Св.Климент Охридски“ със специалност „Биотехнология“.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...