!
Неделя, 08 Септември 2024
02
авг
4
 

Д-р Семра Изетова: Връзката между мен и пациентите ми е неразривна

Неделя, 02 Август 2020 | 10:44:39 Невена Попова
4

Д-р Семра Изетова завършва медицина през 1995 г, а през 2009 г. придобива специалност вътрешни болести . Работи 19 годени като общопрактикуващ лекар . През 2019 г .придобива втора специалност по ендокринология и болести на обмяната и от ноември 201
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Семра Изетова завършва медицина през 1995 г, а през 2009 г. придобива специалност вътрешни болести . Работи 19 годени като общопрактикуващ лекар . През 2019 г .придобива втора специалност по ендокринология и болести на обмяната и от ноември 2019 г. е част от екипа на Отделението по вътрешни болести с дейност по ендокринология и нефрология на МБАЛ“Д-р Атанас Дафовски“ - Кърджали

Д-р Изетова, как се решихте да смените специалността и от личен лекар станахте ендокринолог?

При стартирането на здравната реформа през 2000 г. работех като участъков терапевт и по естествен път формирах пациентската си листа. Тогава регистрирах практиката си за първична извънболнична медицинска помощ. Към този момент вече специализирах вътрешни болести и след като взех специалност вътрешни болести, съвсем мотивирано и логично се ориентирах към тясна специалност. През 2014 г се явих на изпит и се зачислих да специализирам ендокринология. Времето , както се казва лети и след 3 години имах призната втора специалност. Наясно бях че или следва радикална промяна или просто прибирам дипломата.

Бях абсолютно мотивирана и решена да поема риска да загърбя една перфектно уредена градска практика и да поема друг път. Работих като общопрактикуващ лекар 19 години, от началото . Мога да кажа, че научих много, видях много през тези 19 години. И, разбира се, идва време за нови предизвикателства.

Какво Ви привлече в новата Ви специалност?

Ендокринологията е абсолютно логична специалност, безкрайно интересна.

Лесно ли се преустроихте на нова вълна?

Не съвсем, разбира се. В болничната помощ естеството на работа е съвсем различно, колаборацията с колегите е на друго ниво. Когато предварително е обмислен целият процес обаче нещата стават лесни.

Търсят ли Ви пациентите от практиката Ви от преди?

Да, разбира се. За тях все още аз съм техният лекар. И вероятно това няма да се промени, защото за тези 19 години мои пациенти бяха фамилии от няколко поколения. Децата, които поех през 2000 г вече имат техни деца и аз ги познавам от новородени. Тази връзка между мен и моите пациенти е неразривна, колегите семейни лекари знаят колко специални са тези отношения.

Разкажете малко за себе си, за любимите си занимания...

Обичам да чета и да слушам музика. Напоследък предпочитам български автори, преоткривам ги. Любима ми е Здравка Ефтимова. Обичам да прекарвам време у дома със семейството си.

Коя е най-голямата Ви професионална и човешка мечта?

Искам да се върнем по-скоро във времето преди пандемията. Само това. Искам да работим без страх, да живеем без страх, да дишаме без страх. Да прегърнем близки и приятели без страх.

Какво искате да пожелаете на колегите си, които са ангажирани в овладяването на коронавирусната епидемия?

В битката с коронавируса вече сме въвлечени всички - и лекари и пациенти. Сестри и санитари, лаборанти, всички. На първо място трябва да бъдем обединени. После да запазим самообладание. Но на първо място е важно да спазваме всички препоръчителни мерки. Дори и да имаме известни резерви към тях, те няма да ни навредят.

Пожелавам на всички здраве и вяра във възможността за промени към по-добро! Да срещаме по-често с разбирателството, добротата и човечността.



Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ATSD

Турчина 04.08.2020 00:10:11

Нали съм тво пациент отнасяш се като парцал с хората от край време ми се правиш по интервюта че нещо разбираш пъше въздух си вземи си оправи държанието с хората едно че изглвждаш много зле отстрани второ е грозно правиш се на Принцеса Даяна ти не си и колкото да излизаш и даваш интервюта ти ще си същата няма да стане това което целиш като човек не те харесвам имах друго мнение но отношението ти към хората тона е отвратителен а ри неси никоя една Селянка Пораснала в Полета и дошла в Кж

futurehealth 03.08.2020 09:11:31

банка за стволови клетки https://www.future-health.bg/

Реклама 02.08.2020 10:50:44

WBC Диференциален брояч ДКК Диференциална Кръвна Картина с 8 бутона. Работи на Windows 10, Windows 7 и Windows XP. Използва се клавиатурата на компютъра за самото броене. За да я намерите в интернет, пишете в Гугъл диференциален брояч.

Гост 02.08.2020 21:44:47

Не ставаш ли досаден?


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...