Събота, 19 Януари 2019
01
ноем
 

Д-р Ненков: Няма официален разговор да поема поста министър

Той няма да остане и като заместник на друг министър, стана ясно от думите му

Сряда, 01 Ноември 2017 | 12:41:34
11

Няма официален разговор да поема поста здравен министър. Така зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков отговори на въпрос пред Дарик радио дали той ще бъде новият здравен министър. На въпроса пък дали би го направил, д-р Ненков отвърна,

Няма официален разговор да поема поста здравен министър. Така зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков отговори на въпрос пред Дарик радио дали той ще бъде новият здравен министър. На въпроса пък дали би го направил, д-р Ненков отвърна, че му е сложно да отговори еднозначно най-вече, защото няма официално предложение. „Важно е не само дали ще ми бъде предложено, а какво ще бъде предложението, защото не съм готов на всякакви компромиси само за да бъда министър. В случай, че бъде назначен друг министър, със сигурност няма да остана“, каза д-р Ненков.

Той коментира и телевизионния репортаж, след който министър Николай Петров подаде оставка от поста. „Откакто този екип влезе в МЗ, излязоха няколко „разкрития“ на ваши колеги, които всички бяха с няколко месечна давност. Тази история с одитния доклад също е стара. Поръчката за 1,7 млн. лв. всъщност е прогнозна цена. Защото не е ясно колко от даден консуматив ще изработи болницата за една година. Военна болница например е Спешен център и ако, не дай Боже, стане някоя извънредна ситуация и в нея постъпят множество спешни пациенти, разходът за определени консумативи ще се качи непредвидено“, поясни д-р Ненков.

Той допълни, че за трите години, през които действа този договор, фирмата, спечелила поръчката, е продала консумативи на ВМА за 300 000 лв. „Под 5% от всички консумативи от този вид, които болницата е консумирала. Цифрата 1,7 млн. лв., размахвана високо в това т.нар. „журналистическо разследване“, просто не е вярна. В прокурорското постановление, по което не се образува предварително производство, т.е. военният прокурор не смята, че има престъпление, има описани, буквално по пера, многото милиони, които ген. Петров е спестил на данъкоплатците от некоректни договори с ВМА през годините, което в репортажа не беше показано. Това беше един наплевателен репортаж. И последно, но не най-маловажно е критерият най-ниска цена“, каза още д-р Ненков.

Той подчерта, че първата обществена поръчка, спечелена от спорната фирма, която е за по-голямата сума, е стартирана и финализирана от предишното ръководство на ВМА. Ген. Петров просто я подписва.

По думите на д-р Ненков следващият министър ще предизвика напрежение сред част от колегите, защото ще трябва задължително да промени нещо по отношение на ТЕЛК и болничните листове. „Факт е, че се издават фалшиви болнични листове на хора, които не са болни. Факт е също, че има цели структури, по данни на НОИ, които от това живеят, защото когато всичките ти служители са в болнични, ти нищо не плащаш. Или си взимаш 10 дена болнични и отиваш да поработиш в Англия. Трябва обаче да бъдем много внимателни, огромната част от хората, които ползват болнични и ТЕЛК имат нужда. Измамниците са важни, там отиват парите на вятъра“, поясни заместник-министърът.

„Има няколко важни процеса, които предстоят. Първо е председателството на ЕС. Много е важно всички ние, участници и неучастници във властта, да се представим добре. Много големи усиля се хвърлят в наваксване по големия проект за инфраструктура на Спешна помощ за 164 млн. лв. Там бяха свършени много неща, но все още има риск от забавяния, от които можем да загубим пари. Това всичко ще бъде предадено на новия екип, най-вече да се вижда посоката на мисълта, с която сме правили нещата“, каза още д-р Мирослав Ненков.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
H5tG

КОЙ 02.11.2017 15:14:20

Ами те отговорните служби рано или късно ще разберат кой поръча и кой плати за това омаскаряване на проф.Петров. Много е лесно разкриването на тази поръчка.

Гост 02.11.2017 11:10:02

Ако е имало и друга фирма, участник в обществената поръчка и тия са сключили договор с "фантом", сега бих им скъсал г.за от дела. Не били корумпирани светите кравички, хайде бе...

Гост 02.11.2017 10:18:35

Пътят на един кандидат за министър до заветния пост. министър на здравеопазването. Вторник в хумористично предаване по Дарик радио д-р Ненков обясни как за него поста министър не е самоцел.Тази сутрин започна с интервютата на кандидата за министър на здравеопазване д-р Ненков.Първо в БНТ , после в НТВ, пропусна само БТВ. На БНТ се похвали ,че вече са водени с него неофициални отговори и чака отговори. На НТВ се похвали ,че с него не са водени официални разговори за поста , но не отрича ,че може и да приеме длъжността при определени условия. Кого и в какво убеждавате д-р Ненков?

Гост 02.11.2017 00:28:42

Ненков, може да става въпрос и за един лев, може и да е най-ниска цена, тогава деkларираш конфликт на интереси и оставяш висшестоящ да вземе решение.

Старият доктор 02.11.2017 00:07:22

Скандалът и оставката са закономерни събития. Петров се оля във ВМА, в отношението към хората и пациентите. 2/3 от персонала на ВМА не го навиждат, останалата 1/3 не могат да кажат добра дума. Пациентите псуват като виждат липсата на любимите им лаборатории, псуват когато чакат 2 часа за Ро снимка с неточно разчитане, псуват като заобикалят оградената като свещена крава регистратура в поликлиниката, гладни са с този мижав , но скъп кетеринг, псуват недовършените и спрени ремонти из болницата и т.н. Създалия хаоса трябва да си обере реколтата , която е посял. " Който сее вятър - жъне бури." Осия 8:7

Чики-рики 01.11.2017 17:48:44

Този е известен с прякора "чики-рики", дай му веселби само. Пълна некомпетентност.

Гост 01.11.2017 14:57:44

Da ti eba maikata bokluk takav. Ti ne si doktor, ti si ubiec. Dano doziveesh vazmedieto

Гост 01.11.2017 14:28:08

На този полуживотът ще му е още по-кратък...

Гост 01.11.2017 13:16:51

лъжеш, имало е, ама те е страх да поемеш отговорност

Гост 01.11.2017 13:07:32

Ама как ще го пропуснете г-н Премиер? Разказвача на вицове от ефира на Дарик радио, който се усмихва и от етикета на марково вино "Приятели мой"(цена 10лв. бутилката червено , розе и бяло ), а като се ядоса на някого го уволнява с едно обаждане по телефона.Споделям богат личен опит!

Гост 01.11.2017 13:02:18

лъжеш, тарикат такъв!


Още новини
Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.
19.01.2019 11:27:40

Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.

Недоверието към имунизациите бе официално признато за една от основните опасности за здравето. Св ...

Грипна епидемия и в Смолян
19.01.2019 09:28:54

Грипна епидемия и в Смолян

Считано от 18 януари, РЗИ-Смолян обявява грипна епидемия на територията на област Смолян, съобщих ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...