!
Неделя, 08 Септември 2024
15
дек
4
 

Д-р Ненков: Мораториумът е яхнат от политически дейци

Той е израз на политическо безсилие, контрира Хасан Адемов

Петък, 15 Декември 2017 | 10:48:00
4

Toва, което се случа с мораториума, е много хубаво яхнато от политически дейци. Това мнение изрази в ефира на Нова Телевизия бившият заместник-здравен министър д-р Мирослав Ненков в коментар за отхвърленото вчера президентско вето над едногодишната заб

Toва, което се случа с мораториума, е много хубаво яхнато от политически дейци. Това мнение изрази в ефира на Нова Телевизия бившият заместник-здравен министър д-р Мирослав Ненков в коментар за отхвърленото вчера президентско вето над едногодишната забрана за нови лекарства.

Той посочи, че може би това не е “най-добрата стъпка“, но подчерта, че от някъде трябва да се започне.  „В нашата система каквото и да се опита се промени, ще засегне нечий интерес“, заяви д-р Ненков. По думите му у нас се отделя огромен разход за медикаменти, а системата, която контролира качеството и това кой медикамент е ефективен, не работи добре. „За мен лично това е правилно решение, много остро, но аз лично  го адмирирам“, подчерта той.

Д-р Ненков разясни, че от всички около 50  медикамента, които е трябвало да започнат да се плащат от касата догодина, само три са иновативни и коментира, че ръководствата на МЗ и НЗОК ще намерят начин нуждаещите се от тях пациенти да бъдат обгрижени. „Другите са  медикаменти, които са комбинация от вече три съществуващи и минават за иновативни, няма нищо общо с това“, заяви д-р Ненков. „Всички други медикаменти не са незаменими, не са уникални, не са единствени“, поясни той.  Като пример за действително иновативен медикамент д-р Ненков даде новата терапията за лечение на хепатит С.

„Нали не си мислим, че като отидат на работа днес шефовете на здравната касата и министерството си мислят кого да ощетят и кого да убият или да извърша геноцид, каквито глупости се чуха“, категоричен бе той. „Това, че ще има умрели по улиците пациенти, категорично не е вярно и е политическо говорене. Не може  да не бъдат ограничени парите за фармабизнеса и да няма писъци“, заяви още д-р Ненков.  
По думите му с обществени средства се заплащат медикаменти без доказана ефективност, а контролните механизми у нас са „абсолютно разпробити“. Той изтъкна още, че в Германия иновативните лекарства минават тригодишен период, през който се доказва тяхната ефективност, докато у нас те се въвеждат веднага. 

Мораториумът бе коментиран и от депутата от ДПС Хасан Адемов, чието парламентарна група гласува „против“ ограничението.  „Този мораториум е едно от най-грешните управленски решения, той е признание, че управляващите не могат да се справят с безконтролното нарастване на разходите за лекарства“,  заяви той, като припомни, че за следващата година се предвиждат 1 млрд. лв. за лекарства или 30% от всички разходи на НЗОК.

 „На здравеопазването не трябва да се гледа като на сбор от цифри, които оформят някаква бюджетна рамка. Става въпрос за инвестиция в здраве“, категоричен бе той.  Адемов също се съгласи, че у нас контролът не е достатъчен и поради тази причина се стига до безконтролен ръст на средствата за лекарства. 

Дори само един пациент да остане без лекарства, това е огромен проблем, заяви той. Адемов разясни, че иновативните лекарствата са сами в група и нямат заместители и обясни, че именно такива ще бъдат засегнати от мораториума.

„Няма как с мораториум да спрем развитието на науката. Тук не става въпрос за отхвърляне на вето на президента, а за зачеркване на надежда на хората, които имат надежда за лечение“, коментира още той, като подчерта, че мораториумът е израз на безсилие да се справиш с проблемите в сектора. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mVNr

Гост 16.12.2017 00:01:05

Давайте всички пари на фармамафията .Нито стотинка по-малко отколкото са си пожелали .Ей така да им ги хвърляме ,а те да лапа ли лапат

Гост 15.12.2017 17:34:49

Skoro shte si v zatvora, bokluk! Kak moze da se obazdash i zaplashvash roditeli na bolni deca be otrepko

Гост 15.12.2017 17:25:59

Естествено, че е яхнато от политически дейци. Нормално е като една политическа сила сътвори глупост, опонентите да се възползват.

гост 15.12.2017 14:59:22

Той (този на снимката) дори не знае за какво говори. Нали той участва в Надзора на касата когато се вземаше това решение. Така и не можа да разбере какво е здравеопазването и че няма нищо общо с анестезиологията.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...