Понеделник, 21 Януари 2019
13
ноем
4
 

Д-р Ненков: Кой ще се извини, ако се докаже, че няма нарушение от проф. Петров?

Над 99% от лекарите работят добросъвестно, но шайка мишоци се възползват от слабостите в системата

Понеделник, 13 Ноември 2017 | 12:13:03
4

„Политик, муха и банка се убиват с вестник или с телевизия, вече сме по-съвременни. Много интересно, ако сега при поредната проверка на прокуратурата се окаже, че няма престъпление, кой ще се извини“. Това попита пред Нова Телевизи

„Политик, муха и банка се убиват с вестник или с телевизия, вече сме по-съвременни. Много интересно, ако сега при поредната проверка на прокуратурата се окаже, че няма престъпление, кой ще се извини“. Това попита пред Нова Телевизия бившият заместник-здравен министър д-р Мирослав Ненков. Той беше категоричен, че разследването на една от националните телевизии срещу проф. Николай Петров е постановъчна журналистика.

„Колко трябва да си тъп да направиш далавера със собственото си име, извинявай“, попита още в типичния си стил д-р Ненков.

От думите му стана ясно, че действително му е предлагано да е оглави ресорното ведомство след оттеглянето на проф. Петров. Д-р Ненков обаче обясни, че не се е чувствал готов за това.

Бившият заместник-здравен министър разказа, че той самият е бил обект на медийна атака, която е била инициирана от в. „Труд“ в периода, в който е бил част от служебния кабинет при Георги Близнашки. „В края на предишния ми мандат, когато аз бях министър само за три месеца в един служебен кабинет, вестник „Труд” излезе с наплювателно храчеща статия върху мен, без повод, ей така, и без име“, посочи той, като допълни, че е спечелил делото срещу медията, а със парите от него си е купил пушка. „И сега смятам да я гравирам пушката – „На Миро от Петьо с обич!” Така съм го намислил, допълни той. (Става въпрос за главния редактор на в. "Труд" Петьо Блъсков – бел. ред.)

На въпрос дали новият здравен министър Кирил Ананиев ще продължи политиката на екипа на проф. Петров, той посочи, че засега това изглежда възможно и допълни: „Целта е да бъдат позатворени още кранчета, през които изтичат наши общи пари. Предполагам, с голяма степен на вероятност, че той ще продължи по този път“.

Според него „кранчетата в системата“ са много и на много места. „Хората, които правят мушингии, са умни хора, те не са глупави, те знаят да използват слабостите на системата“, отбеляза той. По думите му възможността да има кранчета не е случайно поставена и от нея се възползват „много малка шайка мишоци, които умеят да използват слабостите на системата“.

"Това не става въпрос за мафията в бели престилки, много ме дразни като го чуя това", сподели в същото време д-р Ненков и допълни, че 99.8% от медиците „работят в кабинетите и в операционните добросъвестно, помагат и лекуват хора“.

Д-р Петров коментира и темата за нелегалния експорт на лекарства, като посочи, че официално той възлиза на около 200 милиона лева, а неофициално - вероятно около 300-400 милиона годишно. „Непрекъснато болниците подновяват своите дейности, насочват се към онкология, защото сега там има бизнес, или правят си нови отделения и по целесъобразност. Директно нарушавайки правилата, надзорни съвети в предишни времена са сключвали договори напълно в разрез с правилата“, заяви още той в контекста на идеята за налагане на мораториум за новите дейности в клиниките за срок от една година.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#EvX

Гост 13.11.2017 18:13:27

Петров нито е политик, нито банка, значи трябва да е муха кацаща на мед или на фекалии. Явно сканадът ше е голям ако съдят генерал, те и за Тонев се туткаха и не смееха да му предявят обвинение. Значи остава само моралния укор ама то не е важно според Миро , допустимо е да насочващ пари към родата , кво толкова. По всичко личи ,че тези случаи ще се повтарят колкото щете без угояващите се от властта да се съобразяват с термина 'свързани лица' ЗАКОН ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ И УСТАНОВЯВАНЕ НА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 97 ОТ 2010 Г., В СИЛА ОТ 10.12.2010 Г.) Допълнителни разпоредби § 1. По смисъла на този закон: "Свързани лица" са съпрузите ИЛИ ЛИЦАТА, КОИТО СЕ НАМИРАТ ВЪВ ФАКТИЧЕСКО СЪЖИТЕЛСТВО, роднините по права линия, по съребрена линия - до четвърта степен включително, и роднините по сватовство - до втора степен включително, както и физически и юридически лица, с които лицето, заемащо публична длъжност, се намира в икономически или политически зависимости, които пораждат основателни съмнения в неговата безпристрастност и обективност.

Док 13.11.2017 13:07:50

Това не беше поведение на невинен. Да не говорим че едни документи като хората не са подхотвили. Прасчо, по-добре си седни на задника. Морозов умря отдавна.

Компетентен 13.11.2017 12:44:35

Какъв фарс ! Какво недостойно лигавене ! Като не е виновен, защо подава оставка ? Да не е депутат ? Можеше да каже , че остава до приключване на процедурата ? Ама е по-добре да лапаш заплата от 10 Бона с премиите, да управляваш заведение с многомилионен бюджет , нали ? По терлици се измъкна .

+ 13.11.2017 13:25:49

+


Още новини
Обучението в чужбина е много ценно за млад лекар и е важно за развитието на медицината в България
20.01.2019 11:00:35 Надежда Ненова

Обучението в чужбина е много ценно за млад лекар и е важно за развитието на медицината в България

Д-р Анна Валериева е завършила Медицина в МУ-София през 2012 г. От ноември 2013 към Клиничния ...

Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.
19.01.2019 11:27:40

Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.

Недоверието към имунизациите бе официално признато за една от основните опасности за здравето. Св ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...