Сряда, 23 Януари 2019
02
ноем
 

Д-р Ненков: Ако мога да водя политиката на проф. Петров, бих приел поста министър

Официално предложение няма, но с него са водени неофициални разговори, призна зам.-министърът

Четвъртък, 02 Ноември 2017 | 12:09:45
21

Възможно е фатално забавяне на големия инвестиционен проект за Спешна помощ, както и забавяне на изпълнението на плана за оздравяване на болниците в Ловеч и Враца. Върху тях ще рефлектира влизането на нов екип в МЗ, тъй като ще му е нужно време за орие

Възможно е фатално забавяне на големия инвестиционен проект за Спешна помощ, както и забавяне на изпълнението на плана за оздравяване на болниците в Ловеч и Враца. Върху тях ще рефлектира влизането на нов екип в МЗ, тъй като ще му е нужно време за ориентация, стана ясно от думите на зам.-здравния министър д-р Мирослав Ненков пред БНТ.

„За тези няколко месеца екипът ни успя да напредне доста по няколко важни задачи. На новия екип ще му трябва малко време за ориентация. Това малко време за ориентация примерно фатално ще забави големия инвестиционен проект за Бърза помощ. То може би ще забави плана за реанимация на двете болници в Ловеч и Враца“, коментира той, като уточни, че това е една от причините, които биха го накарали да мисли върху въпроса да оглави ведомството, ако получи предложение.

Той уточни, че официално предложение не е получавал, но призна, че с него е воден неофициален разговор по тази тема. „Аз лично самият съм изправен пред трудно решение. Ако мога да провеждам тази политика, която започна проф. Петров, да, бих приел“, каза д-р Ненков.

Той припомни започнатото от екипа на проф. Петров в лекарствената политика – стартиралият е-търг за онколекарства, промените в ЗЛПХМ, засягащи паралелния износ, както и ограничението за плащане на нови лекарства през следващата година.

„Електронният търг за лекарства стартира само в областта на онкологията, за да направим тест, да видим той наистина ли ще позволи по-добри цени на лекарствата, които плащаме всички ние. Ако се окаже, че той не дава този резултат, който се очаква от него, т.е. да редуцира цените на закупуваните лекарства, ще преминем към централизирана обществена поръчка, която също е достатъчно прозрачна и ясна, ако бъде проведена един ден и от следващото ръководство на МЗ“, обясни зам.-министърът. По отношение на паралелния износ пък той коментира: „Един медикамент миналата година НЗОК е платила 20% повече, отколкото е внесен. Друг медикамент е внесен в количества два пъти повече от нужните на страната и го няма“. Д-р Ненков бе категоричен, че има механизми това да бъде ограничено. „Да, със сигурност този тип недобросъвестна практика води до вероятно немалки печалби. Ако следващият екип на МЗ продължи в тази посока, няма да бъда изненадан, ако следващият министър бъде изкаран педофил, че яде малки котенца или нещо от сорта“, каза зам.-министърът.

В контекста на това той коментира отново и атаката срещу проф. Петров, довела до неговата оставка. „Дълбоко съжалявам, че ген. Петров си подаде оставката, но това е факт. Чувам се всеки ден с него, няма връщане назад, убеден е, че е взел правилно решение“, обясни той.  

По думите му, системата на здравеопазването е интересен социален и бизнес феномен. „В нея годишно ние, данъкоплатците, инвестираме близо 4 млрд. лв. Те се похарчват задължително. Към тези огромни парични потоци има отправени най-различни погледи. От началото на нашия мандат лека-полека започнахме да затваряме тук-там някои от течовете. Кой знае дали не е това причината за това смело и решително журналистическо разследване, на което бяхме свидетели, което в крайна сметка доведе до оставката на проф. Петров“, коментира д-р Ненков.

„Видяхме в неделя как високо беше размахано знамето на 1,7 млн. лв. поръчка и човекът, който гледа телевизия без да познава структурата на този тип процеси, ще си каже – ей го, откраднаха ги. Не е вярно. Тези 1,7 млн. лв. по тази поръчка са индикативни, това означава, че това е очакван, евентуален разход. По тази поръчка за последните 3 години фактически ВМА е платила на този консорциум от фирми малко над 300 000 лв. Т.е. от този 1,7 млн. лв. са усвоени по-малко от 1/5. Тези 300 000 лв. представляват по-малко от 5% от този тип консумативи, купени от ВМА. Понеже се говори за неспазване на закона, прокрадва се нишка за некоректност от страна на проф. Петров, защото, видите ли, неговият зет бил спечелил поръчка. Коя е тази некоректност или далавера, при която Явор Цонев участва с името си, знае се кой е, той не се е скрил, това не е някаква офшорка, дето никой не я знае, и второ, коя е тая далавера, която е по най-ниска цена, прощавайте? За да може въобще този консорциум да се класира, той трябва да е предложил най-ниска цена. Във въпросите, отправени към проф. Петров конкретно от този мъж, който направи това разследване, тази информация я имаше. Може би някъде между страниците се е изгубила и не я е видял вашият колега – за 300-те хиляди лева. Защото това е много важно. Всъщност не са 1,7 млн. лв. – разликата е огромна. И тук са всичките фирми, които участват в консорциума, за три години“, разказа подробно зам.-министърът.

По думите му, от началото на мандата на настоящия екип в МЗ са притворени кранчета, през които са изтичали средства. „Например в една провинциална болница беше обявена поръчка за нисък клас скенер на цена като за най-високия клас скенер. Тази обществена поръчка беше коригирана и за същите пари беше купен малко по-хубав скенер, ехограф и още няколко неща“, даде пример той.

В заключение, запитан какъв трябва да се следващият здравен министър, д-р Ненков отвърна: „Трябва да е смел и да има поглед върху системата, който и да го захване това.“Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Jvq9

ЕПИ... 03.11.2017 17:09:52

..."Ако мога да водя политиката на проф. Петров, бих приел поста министър..." АХ ТИ КУРВО АЛЧНА, ТЪПА, ПРОСТА, АХ ТИ ГОВЕДО ТЪПО!!! по пошло самопредлагане има само на околовръстното, гъз дебел алчен!

Хитрец 03.11.2017 09:41:33

Без мен няма приемственост. Трябва да ме изберете!

Гост 02.11.2017 16:57:08

Миро ако имаш дъшеря ,а тя има любовник ,тогава направо може да продължиш 'политиката на проф. Петров' Пътят е отъпкан, а и има само морални проблеми ,няма правни в далаверата

Доктора 02.11.2017 15:48:51

Ненчев,като започнете да страхувате така,чак се плаша и аз!:)За комисионните по проектите за Спешна става въпрос,не може други да облажат,никой друг не може да се ориентира,ама щяло фатално да се забави процеса,той откога се бави аланкоолу,взимайте комисионните и не говорете глупости!!!

Гост 02.11.2017 14:33:26

Каква е политиката на Петров, че никой не я разбра нещо

Гост 02.11.2017 14:17:51

По- наивните и неосведомените разбраха ,че без Ненков бъдеще няма , а по- хитрите и информираните казаха , до месец ще го сготвЯТ и него с едно журналистическо разследване.Послушните си казаха , дано да е той ,че да останем още някой друг месец директорите . Бунтарите се насочиха към терминалите ,защото колко месеца да стоиш безработен докато този народ се събуди и види ИСТИНАТА.

Гост 02.11.2017 14:13:38

Умните разбраха с този като министър, утре няма да има , защото лъже със скорост 2 лъжи в минута. Министър Петров , не знаел за приятеля на дъщеря си и връзката му с фирмата , а д-р Ненков го нарича по малко име като старо другарче- Явор????Д-р Ненков не знаел нищо за скандалната обществена поръчка , а такава информация снесе ,че журналистите онемяха. Д-р Ненков не искал да става министър , ама ако му предложело не се знаело .Боже дай мъдрост на премиера , поне сега да не сбърка с този лъжец!

Гост 02.11.2017 14:52:47

Мъдрост на премиера??? Това сериозно ли е?

КОЙ 02.11.2017 14:00:28

Ами те отговорните служби рано или късно ще разберат кой поръча и кой плати за това омаскаряване на проф.Петров. Много е лесно разкриването на тази поръчка.

Гост 02.11.2017 18:00:11

Лакомията драги, лакомията му поръча резила да се самоомаскари. Айде стига с теориите на конспирациите когато си нагазил в лайната и сам си си виновен.

Гост 02.11.2017 13:39:09

И това ако не е сондаж на обществото, здраве му кажи!

Гост 02.11.2017 13:24:16

ГолЕм праз....и за него ще има журналистическо разследване след месец.....хахахахаха

Здравей те 02.11.2017 13:13:54

Гледайте по нова как обясни, цитирам дословно „ Явор даде пари” , абе натопи си ги у двамата

Аплодисменти 02.11.2017 12:47:03

Много точен човек. Жалко за проф. Петров, но ако д-р Ненков получи пълна подкрепа, ще затвори още кранчета, ще развали фалшивия имидж на много хора и ще създаде допълнителна работа на прокуратурата.

Гост 02.11.2017 12:45:00

От цялото предаване се разбра, че на Миро Ненков много, ама много му се иска да бъде министър. Буквално струеше "Предложете ми моля, няма да ви откажа! И ще слушкам, много ще слушкам"

Да 02.11.2017 13:15:40

Наистина това и заплашваше, че без него няма да има утре ...

Гост 02.11.2017 13:21:07

Арогантността му беше пълна. Щяло безвъзвратно да се забавят стратегически проекти. Незаменими са........Сакън не ни пипайте, че таман бръкнахме в кацата с меда и още не сме си облизали качествено пръстите.

Компетентен 02.11.2017 12:41:59

Каква политика ???? Запушване на дупки, замазване и замитане под килима ???? Каква програма имате ? Какво точно и в какъв срок ще направите ? Колко ще е здравната вноска ? Ще има ли здравна карта? Как ще се приложи ? Празно Сливен, клоун, шут, въздухар ?

лекар 02.11.2017 12:39:32

Имам притеснения относно факта , че д-р Ненков не познава добре системата , не е управлявал нищо и никого и лесно ще бъде подхлъзнат от обиграните служители на МЗ . Винаги ми е звучал като човек , който е над проблемите . Считам , че той няма визия за развитие на системата , ако целта е да има министър , нека да е той . Изказването му казваше "аз съм правилният избор ".

обиден от ситуацията 02.11.2017 12:24:38

Браво! Дано всички се вслушат в здравия разум и такъв смел, достоен и интелигентен лекар и човек да наследи проф. Петров, който беше пожертван заради някакво си журналистическо разследване. Трябва да се научиме да уважаваме и да се прекланяме пред хора, дали толкова много на тази държава и спасили толкова човешки животи. Ето това е ебзценното, а не някаква си обществена поръчка, както е казал и проф. Герджиков, виден и добър юрист. Първо трябва да се мисли, после да познаваш една система до съваршенство отвътре и тогава да разследваш. Дано доброто победи и д-р Ненков да поеме поста. Дай боже!!!

Ха Ха Ха 02.11.2017 12:24:01

Този почна да си признава! Лъжливо овчарче!


Още новини
Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС
23.01.2019 16:32:52 Надежда Ненова

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването нямат за цел да създав ...

Областите с грипна епидемия стават петнадесет
23.01.2019 16:18:36

Областите с грипна епидемия стават петнадесет

От утре, 24 януари, РЗИ – Кърджали обявява грипна епидемия на територията на област Кърджал ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...