Четвъртък, 24 Януари 2019
02
ноем
 

Д-р Неделчо Тотев: Общинските болници не искаме милостиня

Има начин, има и ресурс, за да се стабилизира общинското здравеопазване, смята управителят на Сдружението на общинските болници

Четвъртък, 02 Ноември 2017 | 10:45:49 Надежда Ненова


„Много сериозна ще е ситуацията в идващите два месеца, които са едни от най-трудните в годината. В общи линии можем да очакваме фалити на болници. Много говорихме за онзи времеви прозорец, в който можеше да се направи нещо с това, което е останал

„Много сериозна ще е ситуацията в идващите два месеца, които са едни от най-трудните в годината. В общи линии можем да очакваме фалити на болници. Много говорихме за онзи времеви прозорец, в който можеше да се направи нещо с това, което е останало. Лошото е, че той е до такава степен притворен, че вече и въздух трудно влиза. Макар песимизмът да е последното нещо, което за себе си съм мислел, че ще ме обземе, сега не мисля, че нещо по-добро ни чака.“ Това прогнозира председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев пред Zdrave.net по повод оставката на здравния министър проф. Николай Петров.

По думите му обаче който и да е новият здравен министър, това едва ли ще доведе до генерална промяна в системата на здравеопазването. „Персоната дали ще е една, друга или трета няма никакво значение. Дано само не залитне в друга посока. Важното за нас е да чуе това, което му казваме, за да може да се върви в някаква посока, така че здравеопазването да излезе от ситуацията, в която се намира. Говорихме с проф. Петров, дори две срещи имахме, но няма движение в посоката, в която смятаме, че трябва да върви здравеопазването. Затова и нещата не са никак розови“, каза д-р Тотев.  

Той поясни, че общинското здравеопазване вече се намира в разруха, която сдружението дълго се е опитвало да предотврати с анализи и редица предложения. „30 млн. лв., за които говорим, са комарът, който може да мине през прозореца, но пък ще дадат възможност да се запазят структурите. И тези пари не са никак много за държавата, която се похвали с преизпълнение на бюджета, особено ако някой го е грижа за хората, които живеят извън големите градове“, каза д-р Тотев.

„Нашето предложение е много конструктивно, защото така не просим пари. Ние искаме с тази сума от 30 млн. лв. държавата да компенсира донякъде онези несправедливости, на които подлагаше през годините общинското здравеопазване. Било с безумните стандарти, било с всички нормативни документи, било с неравнопоставеността между нас и държавните болници. Тя винаги е гледала на нас като на заварените деца и бяхме подлагани на всякакви варианти за управление, така че да се стигне до там, че болниците да обявяват една след друга несъстоятелност и да затварят врати. Това е трагично. Ако някой си прави илюзията, че сега е така, но след някой и друг месец ще отвори врати отново, ще бъде разочарован. Много ми се иска, но няма как да стане. Това вече се случи в Поморие“, допълни д-р Тотев.

Според председателя на сдружението единственото, което остава като възможност на един човек в държава, в която първичната помощ е слаба, липсват болници, живее в регион, в който пътната инфраструктура е окаяна и е беден като църковна мишка, е да емигрира. „Ако съм оптимист, вече ще ми лепнат диагноза. Не, че не съм си я сложил сам, но не искам и колегите да ме освидетелстват. Оптимизмът е до време, после хората му викат лудост. Трябва да съм луд, за да пренебрегвам факти и да твърдя, че нещата са наред“, отсече д-р Тотев.

„Въпреки това вярвам, че в следващите няколко седмици ще се направи необходимото, има ресурс, има начин и ще се тръгне към нещо читаво. Ние не искаме милостиня“, завърши обаче той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7fRB


Още новини
Министърът: Открити са нарушения при издаването на ТЕЛК решения
24.01.2019 12:25:31

Министърът: Открити са нарушения при издаването на ТЕЛК решения

„Има открити нарушения при издаването на решения за трайно намалена работоспособност по ред ...

В смолянската болница поставиха стент на 98-годишна пациентка
24.01.2019 12:02:46

В смолянската болница поставиха стент на 98-годишна пациентка

Лекари от Кардиологично отделение към МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ спасиха живота на 98- ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...