!
Неделя, 08 Септември 2024
25
юли
 

Д-р Миронова: Затлъстяването е комплексно заболяване, а не козметичен дефект

Вторник, 25 Юли 2023 | 14:59:48


„Затлъстяването е комплексно заболяване. Метаболитният синдром е системно заболяване, а не козметичен дефект и включва множество органи и системи, което имат нужда да бъдат във фокуса на различни специалисти, не само ендокринолози“. Това ка

„Затлъстяването е комплексно заболяване. Метаболитният синдром е системно заболяване, а не козметичен дефект и включва множество органи и системи, което имат нужда да бъдат във фокуса на различни специалисти, не само ендокринолози“. Това каза в подкаста на БНР „В центъра на системата“ ендокринологът д-р Десимира Миронова от УМБАЛ „Лозенец“.

Тя заяви, че Метаболитният център на болницата разполага с всички специалисти, които са нужни, за да се изгради едно комплексно лечение на това хронично заболяване.

„Самото затлъстяване е очевидно. Това, което е законспирирано зад заболяването, са усложненията от хроничното възпаление. Последните клинични проучвания доказват, че мастната тъкан е най-големият ендокринен орган, защото в нея се синтезират редица хормони. Тези хормони, които са стотици и не всички са изучени, оказват влияние върху сърдечносъдовата система, върху гастроинтестиналния тракт, върху половата система и оттам и върху репродуктивните проблеми“, каза още д-р Миронова и уточни, че всичко, което е свързано с твърде голяма функция или дефицит на функцията, е във фокуса на метаболитните заболявания. Наднорменото тегло не е заболяване, заболяване е затлъстяването и фокусът на фармацевтичната индустрия е насочен там, подчерта тя.

По думите й в Метаболитния център целта на специалистите е да се помогне на все повече хора да променят начина си на живот. „Идеята не е да се виждаме веднъж седмично за вливки, фокусът е да проследяваме хроничното заболяване, да обучим пациентите как да живеят с него и те да знаят как да променят живота си - не с диета за една седмица, а с цялостна промяна в начина на живот“, разказа тя.

Д-р Миронова подчерта, че над 30 на сто от българите страдат от затлъстяване и наднормено тегло. „Тоест почти всеки трети има този проблем. На последния Конгрес по ендокринология в Истанбул на Европейската асоциация по ендокринология стана ясно, че над 260 хиляди химични агенти от околната среда имат негативен ефект върху тялото ни и имат връзка със затлъстяването“, съобщи ендокринологът.

Тя разказа, че здрави хора продължават да идват, за да им се изпише хапче за отслабване, което е за болни, а здравите винаги намират оправдание защо не могат да променят начина си на живот и на хранене. „Купуват си хапчето на своя и глава и се връщат при нас с оплаквания, като не разбират, че това не е хранителна добавка, това е медикамент, който се приема под лекарско наблюдение“, каза д-р Миронова.

От групата на JLP има към момента регистриран медикамент, който е за затлъстяване и за всекидневна употреба, и за хора без диабет, каза още тя.

„Предстои да дойдат в България още по-нови молекули, идва полипептидната ера, но това са лекарства и с много хубав ефект, но са за хора със затлъстяване, със захарен диабет. Те са регистрирани за лечение на втори тип захарен диабет, който е в резултат на разгърнат метаболитен синдром. Това са иновативни молекули, които вече показват добър ефект и при неалкохолната стеатозна болест. Те са по нова формула, това е мултипептид, който действа пак на ниво JLP, само че стимулира JLP по много нов начин, иновативен и успява да доведе до много добра редукция на тегло - близо 20 на сто редукция от общата мастна тъкан в рамките на от 6 месеца до една година“, разказа д-р Десимира Миронова.

Целия епизод на подкаста може да чуете тук.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uAxe


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...