Събота, 19 Януари 2019
07
ноем
8
 

Д-р Методи Янков: Важно е дали бъдещият министър ще формира политики

Вторник, 07 Ноември 2017 | 15:46:13
8

По-важното е дали ще могат да бъдат формирани политики, които са в полза на развитието на здравния статус, а не да се ръководи здравната каса. Това заяви д-р Методи Янков от Управителния съвет на Националното сдружение на частните болници по повод спря

По-важното е дали ще могат да бъдат формирани политики, които са в полза на развитието на здравния статус, а не да се ръководи здравната каса. Това заяви д-р Методи Янков от Управителния съвет на Националното сдружение на частните болници по повод спрягания за нов здравен министър Кирил Ананиев по време на пресконференция.

По думите му той има опит повече от 15 години в сферата на здравеопазването.

“Не е задължително министърът да е лекар“, отбеляза още д-р Янков, като допълни, че „и тази игра сме я играли“. В тази връзка той припомни, че до момента е имало двама здравни министри, които не са били медици. „Не запомнихме този експеримент положително“, посочи той. По думите му по-важното е дали ще могат да бъдат формирани политики, които са в полза на развитието на здравния статус на населението, а не да се ръководи здравната каса. „Иначе ние имаме старо предложение Здравната каса да стане филиал на НОИ и да се приключи“, отбеляза той. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FYqa

един 07.11.2017 22:45:46

ако това,което чета отдолу е вярно, съсловието е загинало. Този скандал ще разтресе обществото, ще ни хвърлят в ново обругаване и ще изгорим всички заради подобни безумни далавери. И сега чак ли го разбраха това???

глист 07.11.2017 17:27:43

Проверката установи и много нарушения в самите болнични заведения на холдинга. Методи Янков, който е шеф на I АГ "Света София", си е услужил сам на себе си като си е отдал под наем за частната си фирма цял етаж от болницата и пристройки с 6 кабинета. И всичките тези екстри са на цената на един месечен наем за апартамент на свободния пазар - за 500 лв. Този безумен и порочен договор е сключен още през 2000 год. от името на медицински център "Вяра, Надежда, Любов", в който докторът притежава 14,37%. Находчивият медик си е осигурил далаверка за по 1 лв. квадратния метър. Комбинативността на доктора обаче не е само в този наем. Той успява да сключи и друг договор, според който болницата плаща на частния му център по 1800 лв. месечно наем за ползването на автоматизиран хормонален анализатор. Така без никакви проблеми и пречки се преливат пари от общинското в частното. В знак на признателност на всички тези качества на доктора Методи Янков през май м.г. той беше издигнат до поста изпълнителен директор на холдинга. Като такъв веднага е протежирал назначаването на своя колега и приятел от частна фирма д-р Червеняков да оглави 20-то ДКЦ. От висотата на новият си пост д-р Янков през седмицата обяви, че холдинга имал бъдеще и трябвало да се запази. Не така мислят обаче от кметската управа и част от общинските съветници. Популярният радио-журналист Константин Тилев, който е и общински съветник от ССД, е убеден, че се готви тиха приватизация на холдинга и сценарият е заимстван от онзи с Общинска банка. Според Тилев най-голямата бомба, заложена в основаването на холдинга, е забраната за прехвърляне на акции на трети лица до 31 декември т.г. А след тази дата се чакала приватизацията на множеството болнични сгради и техника. За да се спре порочната практика на действия в холдинга от кметството внасят своите разкрития в прокуратурата и комисията по корупцията в Народното събрание. "Нашите разкрития нямат юридическа и доказателствена стойност, но сме убедени, че могат да помогнат на разследващите органи", коментира зам.кметът Цветан Цветанов. От тук нататък прокуратурата и съда трябва да се произнесат как и кога ще накажат обирджиите на медицинските заведения в столицата. А може би това ще е поредната замазана далавера на хората с власт за сметка на данъкоплатците?!

глист 07.11.2017 17:22:16

За една година загубите на "Столичен медицински холдинг" ЕАД са нараснали с близо 5 млн. лв., или с 204%. В края на 2004 г. загубите са в размер на 2,456 млн. лв., а в края на 2005-а те са 7,478 млн. лв., съобщи зам.-кметът на София Цветан Цветанов. Той представи основните констатации от окончателния доклад за проверката на холдинга от Столичния инспекторат. Докладът ще бъде изпратен в прокуратурата, в парламентарната комисия за борба с корупцията, в Министерството на здравеопазването и в Столичния общински съвет. През 2004 г. капиталът на дружеството е бил увеличен от 2,6 на 17,3 млн. лв., като Столичната община е запазила размера на дела си чрез непарична вноска. Цветанов уточни, че апортът е направен по цени съгласно Закона за приватизация и следприватизационен контрол, а е трябвало цената да бъде определена според Търговския закон и по този начин цената на активите е била занижена в пъти с цел стойността им да бъде много по-ниска при евентуална бъдеща приватизация. Членовете на Надзорния съвет на холдинга проф. Тома Пожарлиев и Антон Койчев и членовете на Управителния съвет Христо Зайков и Методи Янков са собственици или съдружници във фирми със сходен предмет на дейност, каза заместник-кметът. Той посочи и данни в доклада, според които в 20-и Диагностично-консултативен център за управител е избран Николай Червеняков, който е съдружник с Методи Янков в "Рилски терми" ООД.

глист 07.11.2017 17:16:31

Директорът на I АГ "Света София" Методи Янков е отдал под наем на своя фирма цял етаж от болницата плюс пристройки с 6 кабинета за месечен наем от 500 лв., констатира доклад от проверката на общината в Столичния медицински холдинг. Договорът с медицински център "Вяра, Надежда и Любов", в който Янков притежава 14.37%, е сключен още през 2000 г. с одобрението на Стефан Софиянски. Първоначално частният център наема 370 кв.м срещу 115 лв. на месец. Впоследствие с анекси общата площ набъбва с още 130 кв.м, а цената се вдига до 500 лв. на месец, което е около 1 лв. на кв.м. Това обаче не е единственият изгоден договор на частния център с болницата. От 2005 г. тя започва да плаща по 1800 лв. месечен наем за автоматизиран хормонален анализатор. През май Методи Янков беше повишен и до изпълнителен директор на холдинга на мястото на Татяна Василева.

21 век 07.11.2017 16:18:30

„Иначе ние имаме старо предложение Здравната каса да стане филиал на НОИ и да се приключи“ Въпрос: А закщо да не стане дирекция към МЗ ?

Гост 07.11.2017 20:45:59

Защото вече е

гост2 08.11.2017 07:36:26

Не драги защото там работят над 320 човека а дирекция към МЗ няма с толкова хора в нито едно министерство , а за НОИ да прав си тя трябва да се реформира тази касичка.

Компетентен 07.11.2017 15:57:05

Все деньги - частнъйм больницам отдать !


Още новини
Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.
19.01.2019 11:27:40

Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.

Недоверието към имунизациите бе официално признато за една от основните опасности за здравето. Св ...

Грипна епидемия и в Смолян
19.01.2019 09:28:54

Грипна епидемия и в Смолян

Считано от 18 януари, РЗИ-Смолян обявява грипна епидемия на територията на област Смолян, съобщих ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...