!
Неделя, 08 Септември 2024
06
ян
5
 

Д-р Меджидиев: Контролът за лекарствата е максимално завишен, при нарушения ще отнемаме лицензи

Петък, 06 Януари 2023 | 15:37:12
5

„Мобилизиран е целият отдел на ИАЛ, като от днес включихме в проверките и екипите на РЗИ от страната. Проверяваме наличността. Активизирахме българските производители също специално за антибиотиците и за антихипертензивните средства, тъй като про

„Мобилизиран е целият отдел на ИАЛ, като от днес включихме в проверките и екипите на РЗИ от страната. Проверяваме наличността. Активизирахме българските производители също специално за антибиотиците и за антихипертензивните средства, тъй като проблемът е в европейски мащаб – по информация от сутринта има голям недостиг на медикаменти в 25 от 27-те европейски държави“. Това заяви на брифинг от Видин служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев във връзка с проблема с острия недостиг на лекарства.

По думите му недостигът идва от това, че голяма част от субстанциите, които се използват за производството на медикаменти в ЕС и по света, идват от Китай и Индия.

„Така че не можем да коментираме само за реекспорт, тъй като за да се извършва реекспорт, трябва да има внос. В момента е затруднен вносът на медикаменти, особено на произведени в ЕС“, обясни той.

Отделно от това министърът на здравеопазването провежда разговори с Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства (БАРПТЛ) във връзка с организацията по допълнителен паралелен внос на лекарствени продукти в страната. „Тази сутрин проведох разговори с представители на Асоциацията и имам тяхното уверение, че предстои да бъдат осигурени допълнителни количества лекарствени продукти“, подчерта д-р Меджидиев.

По отношение на проверките министърът информира: „Проверяваме всички наличности по складовите бази и търговците на едро и това какви заявки има постъпили от аптеките към търговците на едро и дали тези заявки са изпълнени. На всички нива се извършват проверките и контрола“. Той допълни, че идеята е да се провери дали аптеките, в които има липси, са завели искания към търговците на едро за конкретните медикаменти, както и дали търговците на едро изпълняват тези искания на аптеките, ако имат лекарствата в складовете си. „В обратния вариант ще се наложат много тежки санкции, да не говоря, че ако хванем такъв търговец – директно отнемане на лиценза“, категоричен беше министърът.

Д-р Меджидиев увери, че контролът е максимално завишен и повтори, че като крайна мярка ще се налагат тежки санкции.

Той съобщи още, че ще инициира промяна в закона, тъй като СЕСПА във варианта, в който е, не осъществява цялостен контрол върху всички медикаменти.

„Сутринта в МЗ обсъждахме варианта да наложим пълна забрана за износ на всякакви медикаменти за един месец от България, но това не е законосъобразно, тъй като европейските конвенции са такива, че такава забрана може да се налага само при извънредна епидемична обстановка, и то не при грипна вирусна инфекция, а при доста по-сериозни неща“, коментира още д-р Меджидиев и уточни, че по тази причина страната ни се обръща към ЕК с молба за съдействие и с идея за координация между европейските държави във връзка с повсеместния недостиг на медикаменти.

Той информира, че отново се очакват допълнителни количества лекарства. „Вече имам информация, че определени фирми още в понеделник ще подсигурят антибиотици, тъй като най-осезателен в момента е недостигът на антибиотици, антипиретици, антидиабетни и антихипертензивни лекарства“, коментира д-р Меджидиев и увери, че с полаганите усилия у нас ще се постигнат резултати.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
SpFn

Лекар 08.01.2023 02:53:45

Ау, този мушмурок бил много страшен.

аз 07.01.2023 16:34:22

Ами като ги продават без рецепта на кило, като краставици!

Гост 06.01.2023 20:08:25

Щял бил да отнема лицензи...

Гост 06.01.2023 16:51:23

Този непрекъснато лъже.

Гост 06.01.2023 16:50:42

Нали уж проблемът с лекарствата беше решен! Вчера говори едно, днес друго. Нали призоваваше хората да не търсят само една аптека, а да отидат и до други. Кое е вярното сега?


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...