Неделя, 20 Януари 2019
19
окт
 

Д-р Кацаров: Ако лимитите останат, и двойно увеличение на бюджета няма да има резултат

Системата има нужда от деадминистрация, смята д-р Николай Болтаджиев

Четвъртък, 19 Октомври 2017 | 14:22:32
14

„Резултатът от тази политика на лимити, здравни карти и прочие, го виждаме всички. Болниците не искат да приемат пациенти, а 3/4 от общинските болници са в състояние на фактически фалит. Това са резултатите от тази политика, която се провежда от

„Резултатът от тази политика на лимити, здравни карти и прочие, го виждаме всички. Болниците не искат да приемат пациенти, а 3/4 от общинските болници са в състояние на фактически фалит. Това са резултатите от тази политика, която се провежда от 2015 г.“ Това заяви пред телевизия BiT председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, който гостува заедно с председателя на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев, в коментар за отпадането на Националната здравна карта и други „горещи“ теми в здравната сфера.

„Няма значение какво си казал. Ето какви са резултатите от тази здравна политика“, отбеляза д-р Кацаров, като допълни, че отпадането на картата е отлична новина за българския потребител.

В коментар на това, че отпадането на нормативни актове се случва след жалби на ЦЗПЗ, д-р Кацаров заяви: „Аз съм тъжен от тези победи, защото ние сме се преборили с нещо лошо. Ние не сме успели да постигнем развитие на тази система, а сме успели да спрем лошото“. Според него отпадането на картата обаче е трябвало да стане чрез реакцията на цялото съсловие и общество. „За съжаление, ние не мислим. Ако мислехме, щяхме да знаем какво значи това, какво значи Национална здравна карта, какво са лимити и какъв е резултатът от тях“, посочи той.

От своя страна д-р Болтаджиев заяви, че политиката до момента е била насочена към ограничаване на избора на пациента и съответно неговия достъп до здравеопазване. „Здравната карта и лимитите са свързани и с други неща - миналата седмица отпадна също и Наредба 2 за основния пакет, която политиците я бяха раздули до максимум, без да се съобразяват с възможностите на касата. В него има включая и поставяне на силикон“, отбеляза той, като посочи пакета като една от основните причини, водещи до преразход на бюджета на касата и дефицити. „Политиците решиха да ограничат тези дефицити, като затворят избора на пациента и достъпа му до здравеопазване. Това стана с лимитите, това стана и със здравната карта – забраняват се инвестициите, прави се така, че пациентът да бъде лекуван по местоживеене. Лимитите ограничават максимално достъпа на пациента. Те са в ущърб на пациента, не на лечебното заведение“, категоричен бе той.

Председателят на НСЧБ засегна и темата за тежкото финансово състояние на общинските болници, които определи са своеобразни малки „КТБ“-та. Според него проблемите в тях са резултат на водената политика. Д-р Болтаджиев повдигна и темата защо за тези лечебни заведения Надзорният съвет на НЗОК е взел решение за отделяне на допълни средства от общите публични ресурси, с които да се покрият дълговете им.

„Ако искаме да имаме добро здравеопазване, не трябва да гледаме на него като на държавна администрация или като вид социално подпомагане. Това е икономиката на бъдещето и инвестициите ще са насочват към нея“, допълни от своя страна д-р Кацаров. „Когато забраниха приватизацията, казах – ако не искате да ги приватизирате, ще дойде време да ги ликвидирате“, посочи още той във връзка със състоянието на болниците.

В коментар на бюджета за догодина пък той посочи, че всяко увеличение на публичните разходи е добра новина на фона на сегашното състояние на системата, при което близо половината средства в нея се вадят от джоба на пациента. Д-р Кацаров обаче определи увеличението като неизбежно. „Няма как да функционира тази система с 14 пъти по-малко публични разходи, отколкото австрийската, при същото население“, заяви той, но добави: „В същото време, и два пъти да увеличите парите за здраве в бюджета на здравната каса, ако в този закон продължават да стоят текстовете за лимитите – че ще се разпределят не спрямо дейността на болниците, а спрямо лимита, който някой служител е определил както си иска; ако продължават да стоят текстове, които забраняват сключване на договор за нова дейност или ново лечебно заведение в годината, в която те са разкрити – съществен позитивен резултат няма да бъде усетен нито от болниците, нито от пациентите“.

По думите му, премахването на лимитите не може да се отрази неблагоприятно върху системата. Той припомни, че те бяха въведени през 2015 г., а дотогава касата е работила с лечебните заведения без подобни лимити. „Те са въведени заради мързела на администрацията да намери ефективен начин на разходване на тези средства и парите да вървят след болния“, заяви той.

Като съвет към министъра д-р Кацаров предложи да бъде изпълнено обещанието за премахване на монопола на НЗОК. Освен това според него акциите на областните болници трябва да бъдат прехвърлени с решение на Министерски съвет безвъзмездно на общините. „Те по-добре ще ги управляват, защото това ги засяга пряко“, поясни той.

Д-р Болтаджиев също отбеляза, че е нужна демонополизация на касата. Той посочи като основни моменти също така премахването на лимитите, както и деадминистрация на системата. „Ако обичат политиците да гледат общественото здраве – да си гледат ваксините, профилактиката и всичко останало, което им е по задължение, и да съкратят правилата в лечебната дейност“, каза той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
A1e8

crocodile 23.10.2017 20:40:01

Според 6 трудове на колективи от Канада, Австралия, Англия, САЩ и Италия клиничните пътеки не са приложими за употреба в нормалната медицинска практика. Затова през 2006 година са изхвърлени от употреба в целия свят - за Северна Корея не знам. Така че този гнусен експеримент на българската политическа класа има за цел едно: да измори скоропостижно населението в България именно чрез така наречените клинични пътеки! За съжаление и здравеопазването в България е "окупирано" от пребоядисани комунета - от Лекарския съюз до Министерството и светлина в тунела няма! Затова повечето нормални лекари мигрират!

компетентен 21.10.2017 11:24:30

“Кацаров се грижи пунктуално за кацата на частните болници. Каква наглост ! Да сте ги чули тези двамата бизнесмени да кажат нещо за размера на здравната вноска ???

Лекар 21.10.2017 08:09:18

Любопитен съм от къде идва "компетентността" и "мениджърските умения" на двамата индивиди на снимката! Имат някакви оскъдни спомени от миналите времена, когато са били лекари.

Гост 20.10.2017 10:47:43

При отпадане на пакети , здравна карта ..... единственото решение са лимитите . И сега се твърди , че няма смисъл от повече пари . Изградихте непробиваема логика за слабото финансиране на здравеопазването .

Гост 20.10.2017 10:50:24

първо здравната карта , реформите и чак тогава може да се мисли за още пари

Гост 20.10.2017 15:30:29

Първо почвате да плащате на лекарите си по европейски и едва след няколко години ще започнете да получавате европейско здравеопазване. Обратното-НЕ!!!

Гост 20.10.2017 15:47:47

точно , но няколко години преди това здравна карта и всичко което трябва

Доктор 19.10.2017 15:42:55

Съгласен съм д-р Кацаров. С едно малко но. Но нека се въведе публична нформационна система за резултатите от лечението на болните и тежесттта на заболяванията, които се лекуват в дадено лечебно заведение. Да се въведе диференцирано заплащане за дадена дейност в зависимост от степента на компетентност на дадено лечебно заведение. Защото! Редно ли е пациент да се лекува от едно и също заболятане в три последователни болници и в четвъртата да му решат проблема, като при това всички по веригата да получат еднакво финансиране, а само един да реши проблема????? Защото в системата цари тежка професионална некомпететност и това всички го знаят - и лекари и пациенти! И знаете, че това няма да се промени. За съжаление единственият начин да се оправят нещата е административен. Като се махнат лимитите нзок ще фалира за пет шест месеца. Макар че може и това да е целта всъщност

Гост 19.10.2017 15:41:33

Лика прилика като два стръка иглика Започва голямото лапане Паднаха всички правила и шущумигите нядигнаха глава

Гост 19.10.2017 22:10:00

Какво лапане бе? Ти нищо не внасяш в тази здравна система за да лапа някой. Автокаскоото ти е 3-4 пъти повече от здравните вноски, парите за шльоковица сигuрно 20 пъти на година над това , което плащаш на лекарите и системата. ВАШЕТО ЛАПАНЕ СВЪРШВА колхозници и доячки, идват големите плащания КЕШ

Друг гост 19.10.2017 19:19:36

Голямото лапане го търсете на "Света Неделя", на "Кричим" 1 и на "Георги Софийски", където се е разположила ИАМО. При това на нито едно от трите места не са се претрепали от бачкане.

Гост 19.10.2017 20:19:38

Чакайте интересни вести от тресящата се от скандали ИАМО. Отива се към закриване на този корумпиран паразит, наречен Медицински одит.

Дано, дано, дано 19.10.2017 22:32:22

Чул ви Господ!

Гост 19.10.2017 17:05:23

Лапане може да почне когато започнем да отделяме 80 млрд лв както Австрия,Иначе е страхотна мизерия!


Още новини
Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.
19.01.2019 11:27:40

Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.

Недоверието към имунизациите бе официално признато за една от основните опасности за здравето. Св ...

Грипна епидемия и в Смолян
19.01.2019 09:28:54

Грипна епидемия и в Смолян

Считано от 18 януари, РЗИ-Смолян обявява грипна епидемия на територията на област Смолян, съобщих ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...