!
Неделя, 08 Септември 2024
26
май
1
 

Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си

Работя с лекота и огромно удоволствие с колеги от всяка специалност

Неделя, 26 Май 2024 | 10:40:30 Невена Попова
1

Д-р Йоана Милушева е родена в Благоевград. Завършва средното си образования в Езикова гимназия “Акад. Л.Стоянов” в родния си град. През 2021г. завършва медицина с отличие в МУ- София. През февруари 2022 г. печели конкур
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Йоана Милушева е родена в Благоевград. Завършва средното си образования в Езикова гимназия “Акад. Л.Стоянов” в родния си град. През 2021г. завършва медицина с отличие в МУ- София.

През февруари 2022 г. печели конкурс за лекар-специализант към Клиниката по медицинска онкология в УМБАЛ “Царица Йоанна- ИСУЛ” под ръководството на проф. Петранка Троянова и д-р Марияна Атанасова.

От 2022г. е асистент-редактор на “International Journal of Surgery and Medicine”.

Д-р Милушева е с изявен интерес в лечението на карцинома на млечната жлеза- провеждане на активно комплексно лечение и проследяване. Участник е в множество национални и международни симпозиуми по темата, автор и съавтор на редица научни публикации.

През 2023 г. е избрана за участие в два курса към Европейското Училище по Онкология (ESO) - “Основни принципи на онкологията” в Букурещ, Румъния и “Мастер клас по клинична онкология” в Милано, Италия, които завършва успешно с полагане на изпити.

Д-р Милушева, как решихте да станете лекар?

Истината е, че не помня някога да съм мечтала за нещо друго. Близките ми се шегуват, че винаги съм обичала да давам съвети и навярно затова интуитивно съм се насочила към медицината.

Какво предопредели избора Ви на специалност – поемате по пътя на онкологията още веднага след дипломирането си?

Дисциплините, които най-много ми допаднаха в студентските години, оформиха избора ми - голяма част от вътрешните болести, патология, патофизиология, фармакология. Комуникацията с пациента, както и възможността за проследяването му, са от нещата, които ми носят и най-голямо удовлетворение.

Реших да се насоча към Клиниката по медицинска онкология в ИСУЛ, където се провеждаха и упражненията по онкология в четвърти курс. Запознах се с екипа и беше любов от пръв поглед! Научих толкова много от всеки един от тях...

Кои са Вашите учители, на които дължите най-много за формирането си като лекар?

Във втори курс започнах работа в Спешно отделение към Александровска болница, където прекарах две години. Безценен опит, който дължа на всички колеги - лекари и медицински сестри, които работят там.

А що се отнася до онкологията, учителите ми са много. Д-р Вера Мегданова със своята безрезервна отдаденост към пациентите, беше първият човек, който ми показа смисъла на специалността. Впоследствие се запознах и с д-р Маргарита Таушанова и д-р Мариана Атанасова, които гордо мога да нарека свои ментори!

Това бяха и специалистите, които оформиха интереса ми към карцинома на млечната жлеза. Разбира се, началникът на клиниката – проф. Троянова, както и ръководството на болница „Царица Йоанна - ИСУЛ“, които ми дадоха и продължават да ми дават възможност да се развивам в сферата.

В хода на специализацията се срещнах и с проф. Седлоев и д-р Ушева- двама изключителни професионалисти, които ми се довериха и от които продължавам да се уча!

Няма как да не изброя и целия екип на клиниката, които ме накараха да се почувствам на мястото си- д-р. Кремена Василева, д-р Самуил Кътов, д-р Йордан Христов и д-р Йоана Попова, д-р Вероника Борисова, д-р Георги Димитров и д-р Александра Цветкова, всички медицински сестри, санитари и секретари.

Неизчерпаем източник на знания и идеи за мен са и утвърдени специалисти като доц. Ася Консулова, която с радост споделя своят опит с мен и всички по-млади колеги.

Вече имате няколко участия в авторитетни международни научни форуми. Разкажете за тях. Как избрахте темите, които представихте, как премина подготовката Ви?

Преди година и половина кандидатствах и бях допусната до участие в два обучителни курса към Европейското училище по онкология - основен онкологичен курс и мастерклас по клинична онкология. Обученията се проведоха онлайн в продължение на месец, като за всяко от тях положих финален тест. След успешно издържан тест бях допусната до следващия етап- обучение на място в продължение на седмица. Запознах се с много колеги от водещи онкологични центрове по света, с някои от тях продължавам да контактувам. Успях да представя и два наши случая.

Отидох там леко притеснена, с нагласата, че навярно колегите от чужбина са много по-опитни и подготвени от нас. Оказа се, че срещаме сходни трудности в лечението и общуването с пациентите. Върнах се горда с начина, по който работим и се справяме дори с най- трудните случаи в България.

Наскоро заедно с д-р Ушева успяхме да представим и най-голямото популационно проучване за жени с множествени карциноми на млечната жлеза в България на най-големия европейски конгрес посветен на карцинома на млечната жлеза- ESMO Breast.

Най-трудната част е събирането на такава голяма бройка пациенти, особено предвид липсата на електронно здравеопазване. Пациентите са проследявани в рамките на 10 години! За това основна заслуга имат проф. Седлоев и д-р Ушева. Постерът беше приет с голям интерес както от журито, така и от останалите участници.

Към кои проблеми в онкологията смятате да се насочите в бъдеще?

Определено смятам да се фокусирам върху карцинома на млечната жлеза. Той включва няколко различни заболявания в едно - с различна биология и поведение. Поради това са необходими и задълбочени познания както за диагностиката, подходящия план за лечение, така и за последващото проследяване.

Болницата, в която сте специализирала и в която работите, е многопрофилна и предлага много възможности за интердисциплинарна работа, имате и много млади колеги в различните клиники. Предимство ли е това?

Категорично е предимство. Работя с лекота и огромно удоволствие с колеги от всяка специалност. Помагаме си и се учим един от друг!

Онкологичните заболявания изискват комплексно лечение и с радост мога да кажа, че в ИСУЛ то е абсолютно достъпно за всекиго.

Разкажете за съвместната си работа по проблемите на рака на гърдата заедно с хирурга д-р Славяна Ушева.

Д-р Ушева е от онези хирурзи, които са безкрайно загрижени и ангажирани във всеки един етап от лечението на пациентите си. Паснахме си веднага и като начин на работа, и като характер. Д-р Ушева и проф. Седлоев са от малкото хирурзи, които са добре запознати със световните насоки за лечение на карцинома на млечната жлеза и винаги се съветват с нас онколозите, с лъчетерапевти, патолози и образни диагностици. Именно така смело мога да кажа, че осигуряваме грижа за пациентите с карцином на млечната жлеза на световно ниво!

За съжаление, хората в България са загубили доверие в лекаря и когато става въпрос за онкологично заболяване, търсят помощ в чужбина. Това е абсолютно неоправдано, особено при пациенти с карцином на млечната жлеза. Имаме достъп до най-новите медикаменти и техника, които са безплатни.

Със съвместните ни участия в различни форуми в чужбина целим да покажем, че има възможност за академично и клинично развитие в България и резултатите, които постигаме, са съизмерими с тези на западните страни. Разбира се, това би било невъзможно, ако не работим в мултидисциплинарен екип.

В личен план кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Имам страхотно семейство и приятели и колкото и клиширано да звучи, времето прекарано с тях е моят начин за разтоварване- от разходка в квартала до пътуване в чужбина.

Баща ми е художник, аз не наследих неговия талант, но пък се научих да ценя и да се наслаждавам на изобразителното изкуство и не само. В свободното си време обичам да посещавам галерии, театрални постановки и филмови прожекции. Българите сме късметлии в това отношение- имаме страхотни творци!

Спортувам ежедневно, което определено ми помага да се справя със стреса от работния ден.

Коя е най-голямата Ви мечта, която искате да видите осъществена в близко бъдеще?

Аз съм мечтател и оптимист, така че имам повече от една голяма мечта, както в личен, така и в професионален план. Един от сериозните проблеми на здравеопазването в България е късното откриване на онкологичните заболяванията. Спрямо колегите на запад, ние имаме огромен опит с онкологичните заболявания в метастатичен стадий. Затова мечтая за страна, в която превенцията и профилактиката са приоритет. Мечтая да лекувам заболявания в ранен стадий, а с това и по-често да съобщавам хубави новини на пациентите си - че са здрави!



Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5ArG

онкотуризъм 26.05.2024 12:41:44

Онкофармакологичните фирми и паразитиращите към тях онколози правят една чудесна финансова симбиоза.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...